EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 16 - Felülről jövő bölcsességgel

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Felülről jövő bölcsességgel

Trianon után határozott úgy egy határszéli településnek, Magyarbólynak az evangélikus lelkipásztora, Vértesi Zoltán, hogy – „arra érdemes lelkészek” segítségét igénybe véve – lelkészi szakfolyóiratot indít. A Lelkipásztor nyolcvannégy esztendeje, 1924 adventjének első vasárnapján jelent meg először; kisebb kihagyásoktól eltekintve azóta is folyamatosan olvasható. Erről a sajtótermékről szólt az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) legutóbbi alkalmán a főszerkesztő, dr. Szabóné Mátrai Marianna. A Médiaszolgálatunk mint az evangélium tükre – bemutatkozás, értékelés, fórum címet viselő beszélgetéssorozat keretében április 10-én ezenkívül még a Duna Televízió egyházi műsorairól beszélt dr. Fabiny Tamás püspök, az intézmény egykori munkatársa.

Az Országos Egyházi Iroda földszinti termében rendezett alkalom a hagyományoknak megfelelően áhítattal és imaközösséggel vette kezdetét. Ifj. dr. Fabiny Tibor teológus az Útmutató napi igéi – Zsolt 19,8b és 1Kor 1,21 – alapján tartott elcsendesedésében Luthert idézve egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy bár az ember azt akarja, ami szép, ami jó, széppé és jóvá azonban Isten tesz bennünket. Ezért a felülről érkező szeretet és bölcsesség után vágyakozzunk, mert ha az Úrtól kapott szeretet járja át a szívünket, csak akkor leszünk valóban bölccsé.

Ezután Szabóné Mátrai Marianna vette át a szót; rövid történeti és tartalmi ismertetést nyújtott a Lelkipásztorról. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője 1996 óta szerkeszti a hétszáz példányban megjelenő folyóiratot. Kezdettől arra törekedett, hogy a lap segítse az olvasók szakmai továbbképzését, az ökumenikus kérdésekben való tájékozódást, valamint hogy spirituális táplálékot kínáljon azoknak, akik kézbe veszik. Nem hallgatott a hiányosságokról sem: mint mondotta, tisztában van vele, hogy szükség lenne például interneten keresztül elérhető archívumra, továbbá olyan írásokra, amelyekben idős lelkészek tekintenek vissza pályájukra, és újra teret kellene adni az úgynevezett laikus hozzászólásoknak is.

Az együttlét másik meghívott vendége, dr. Fabiny Tamás 1996-tól kezdődően tíz évig, püspöki kinevezéséig dolgozott a Duna Televízió vallási szerkesztőségében. Ő egyebek mellett arról beszélt, hogy a közszolgálatiság jegyében a Duna műsorkészítői általában a média hármas feladatkörét – információ (híradás), edukáció (oktatás), és rekreáció (szórakoztatás) – tartották szem előtt. A vallási műsoroknál ezenkívül egy negyedik, sajátos szempontot is figyelembe kellett venni, a proklamációt, vagyis az evangélium hirdetését. Nem volt véletlen tehát, hogy a ma Isten kezében, illetve Élő egyház címmel jelentkező ökumenikus műsorokban helyet kapott az indirekt evangélizáció. Az Északi Egyházkerület püspöke szólt arról is, hogy az ott töltött tíz esztendő alatt született százharminchárom filmből A hit képei címmel DVD-sorozat készül; darabjait szívesen kölcsönzik iskoláknak, gyülekezeteknek.

Az EBBE „médiás alkalmain” már hagyomány az is, hogy az összejövetel lezárásaként egy úgynevezett „külsős” értékeli az adott este bemutatkozó médiumokat. Így volt ez most is: Véghelyi Antal lelkész mondta el röviden a véleményét.

Az egyházi médiamunka iránt érdeklődőket legközelebb május 8-án, csütörtökön várják az Országos Egyházi Iroda földszinti termébe; ekkor az egyházi rádiós és televíziós műsorokról lesz szó. Meghívott vendégek: Nagy László és Kőháti Dorottya. Értékel: id. dr. Hafenscher Károly. Áhítatot tart: dr. Garádi Péter.

GaZsu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsoltárok könyve – a közösség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hétköznapi nagyünnep Pusztaszentlászlón
Második esély a Második Esélynek
Északi „látókörbővítés”
Felülről jövő bölcsességgel
Egymás őrizői
Keresztutak
Volt egyszer egy rendszerváltás…
Magas finn kitüntetés magyaroknak
Evangélikusok
Közgyűlések évadján
e-világ
Környezeti nevelés és hitoktatás
Keresztény szemmel
Összhangzattan
Kultúrkörök
Oltárkép a türelmi rendelet korából
Költői kérdések
Egyesület a jelesebb írásért
Kortyok az erdélyi tiszta forrásból
A vasárnap igéje
Ének a feltámadt Krisztusról
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Jelentkezés a Szélrózsára
ÉnekKincsTár
Mi Urunk, édes Atyánk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 16 Felülről jövő bölcsességgel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster