EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 16 - Volt egyszer egy rendszerváltás…

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Volt egyszer egy rendszerváltás…

Romsics Ignác könyvének címét is adhatta volna a tavaszi félév programjának a társadalomtudományi csoport a fővárosi Luther Márton Szakkollégiumban. Tudvalevő, hogy 2007. október 23-án ünnepelte tizennyolcadik születésnapját a harmadik Magyar Köztársaság, idén tavasszal pedig az első szabad választás tizennyolcadik évfordulója volt. De vajon mondhatjuk-e ezek után, hogy nagykorúvá vált a demokrácia? Vagy egyáltalán: mennyire ismerjük a rendszerváltásként emlegetett eseménysorozatot? A mai fiatalok már találkozhattak vele a történelemkönyvekben valamikor az érettségi előtt néhány héttel. 2008 tavaszát írjuk – ideje jobban megismerni az akkor történteket. A tavaszi előadás-sorozaton részt vevők a 20. század utolsó nagy történelmi fordulópontjának kérdéseire keresték a választ a meghívott vendégekkel, Bíró Zoltánnal és Kónya Imrével.

Az első előadást Kónya Imre tartotta február 21-én az Ellenzéki Kerekasztalról és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásairól. A Független Jogászfórum egykori vezetője 1989 tavaszán felhívással fordult az ellenzéki szervezetekhez, hogy közösen tárgyaljanak a Magyar Szocialista Munkáspárttal (MSZMP) a békés átmenet érdekében. E felhívás nyomán született meg az Ellenzéki Kerekasztal. Kónya Imre jó hangulatú beszélgetésben elevenítette fel a jogászfórum létrehozását, a kerekasztal-tárgyalásokat és az Antall-kormány első éveit.

Az előadó szerint az Ellenzéki Kerekasztalban az volt nagyszerű, hogy szinte mindig sikerült megtalálniuk azt a közös célt, amelyben a résztvevők meg tudtak állapodni. A háromoldalú Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon pedig sikerült megegyezni a vérontás nélküli átmenetben és egy új, demokratikus intézményrendszer megteremtésében. „Napjainkban pont ennek a kompromisszumkészségnek, az értelmes vitáknak a hiánya a legfőbb gond. Nem az intézményrendszer a hibás a problémákért, hanem azok, akik rosszul működtetik” – fejtette ki ellenvéleményét Kónya Imre azon bírálatokkal kapcsolatban, melyek a rendszerváltó elitet hibáztatják az ország jelenlegi állapotáért.

Április 7-én Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) első elnöke volt a meghívott előadó. A beszélgetés főtémája a 2007 őszén immár húszéves múltra visszatekintő lakiteleki találkozó volt. Bíró Zoltán felvázolta azt az eseménysorozatot, amely a rendszerváltás egyik mérföldkövéhez vezetett.

A tanácskozás A magyarság esélyei címet viselte. 1956 után először gyűlt össze több mint százötven értelmiségi, hogy nyíltan kimondja a társadalmat sújtó problémákat, és beszéljen a fennálló hatalmi erők tehetetlenségéről. Lakitelek a remény története, a reményé, hogy az ország kivezethető a válságból. Ott született meg a Magyar Demokrata Fórum, amely ekkor még „csak” a nyilvános párbeszéd lehetőségét volt hivatott megteremteni.

Bíró Zoltán az MDF 1990-es választási győzelme után hamarosan elhagyta a pártot. Nem értett egyet a rendszerváltás későbbi menetével és módjával; sikerességét is eltérően ítéli meg, mint Kónya Imre. Véleményét talán Ady Endre szavai foglalják össze a legtömörebben: „Valahol utat vesztettünk, / Várat, tüzet, bizodalmat…” (Fáradtan biztatjuk egymást)

Az érdeklődők két olyan emberrel találkozhattak a Luther Márton Szakkollégiumban, akik akkor az első vonalban küzdöttek egy új, igazságosabb rendszerért. Ma már mindketten távoztak a politikából. Az elmúlt éveket és az akkori eseményeket is másként ítélik meg. Két rendszerváltó, két nézőpont. Egy dologban azonban egyetértenek: a társadalomnak minél hamarabb meg kell találnia a kiutat a jelenlegi válságos helyzetből.

Hajdú András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Zsoltárok könyve – a közösség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hétköznapi nagyünnep Pusztaszentlászlón
Második esély a Második Esélynek
Északi „látókörbővítés”
Felülről jövő bölcsességgel
Egymás őrizői
Keresztutak
Volt egyszer egy rendszerváltás…
Magas finn kitüntetés magyaroknak
Evangélikusok
Közgyűlések évadján
e-világ
Környezeti nevelés és hitoktatás
Keresztény szemmel
Összhangzattan
Kultúrkörök
Oltárkép a türelmi rendelet korából
Költői kérdések
Egyesület a jelesebb írásért
Kortyok az erdélyi tiszta forrásból
A vasárnap igéje
Ének a feltámadt Krisztusról
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Jelentkezés a Szélrózsára
ÉnekKincsTár
Mi Urunk, édes Atyánk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 16 Volt egyszer egy rendszerváltás…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster