EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 29 - A nyár fényei, színei…

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

A nyár fényei, színei…

A fény és szín szót említve felidézhetnénk a fizika- vagy a rajzórák egyre megkopó emlékét. Mégis sokkal valószínűbb, hogy a nyáresték – Balaton-parti vagy Szent Iván-éji… – fényei jutnak most inkább eszünkbe. De látjuk a nappal ragyogását is. A víz fodros csillámlását, a ruhák, a fagylaltgombócok derűs színeit. A vihar előtti utolsó napsugarak szinte földöntúli, de hamar múló ragyogását, a villámok kiszámíthatatlan villanását s a szivárvány vigasztaló pompáját.

A nyár fényei és a fényben élénken feltáruló színek körülvesznek minket – töltsük bár jól megérdemelt pihenésünket, vagy végezzük munkánkat, múlassuk egyedül vagy társaságban az időt. A tücsökzenés éjszaka, a hold színeken túli fehérsége, a csillagok élete és halála, a harmat szelíden gördülő cseppjei vagy a hét ágra sütő nap perzselő sugara sokakkal közös élményünk. Az orgonista-lelkész-orvos Albert Schweitzer, aki az afrikai őserdő mélyén dolgozott, mondta: az élet „egyszersmind életközösség, ahol egy létezőben az egész világ hullámverését benne érezzük (…) A világban élünk, és a világ bennünk él.”

Érdemes fellapozni Bibliánk zsoltárait, melyekben a félelem, a fájdalom, az öröm s a bizalom imádságai a természet évezredek múltán is beszédes képeiben szólalnak meg. „Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen, az ezt mondhatja az Úrnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom! ” (Zsolt 91,1–2) „Az ember napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mező virága. Ha végigsöpör rajta a szél, vége van, még a helyét sem lehet felismerni. De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is…” (Zsolt 103,15–17) „Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság.” (Zsolt 139, 9–12)

Csak néhányat, a legközismertebbeket idéztem a zsoltárok képei közül. Ám lehet, hogy e sorok olvasása közben kételyek is megfogalmazódnak néhányakban. Hisz pusztító sárfolyamok és árvizek, aszály és jégeső keserítenek sokunkat mostanában. Tapasztaljuk, hogy az „egész világ hullámverése” nemcsak egy harmonikus meditációs zene dallamát, de a zúgó és pusztító vihar félelmét is jelenti: kívül és belül egyaránt. A világ misztikus csodálatából pedig hamar kiábrándult távolságtartásra lehet váltani.

Tudták ezt zsoltáros eleink is. Mégsem fordultak a környező népek viharisteneihez, hiszen Istennel közös történetük az Úr hűséges szeretetét hirdette számukra az életveszély és a háborúk rettenetében is. Ahogy Jézus keresztje sem csupán az emberi agresszió és a halál mementója, de feltámadott Urunknak a latorra, a világra és ránk mondott önfeláldozó igenjét hirdeti.

Nem hiábavaló és nem elrettentő tehát a nyár fényeit és színeit szemlélni s közben hallgatni és meghallani a „világ hullámverését”. Mert így szemlélve benne nem a céltalan világba vetettség, sem egy végtelen örvény, hanem Istennek – az értelmetlenségből és az örvény mélyéről is – felemelő szeretete tárul elénk egészen gyakorlati, átélhető módon.

Jézusra, a világ világosságára tekintve eddig tán észre sem vett embertársainkban is felismerjük az Isten alkotta színek gazdagságát és mennyei Atyánk arcvonásait. Ha őket tevékeny, segítő szeretettel szívünkbe zárjuk, velük együtt éljük át azt a bizonyos hullámverést.

E cikkecskében a nyári virágokról is írhattam volna. Ezek szélnek, esőnek, napsütésnek kitetten hoznak színükkel, törékeny életükkel derűt mindennapjainkba, s tanúskodnak arról, hogy szépségüket nem maguknak, hanem az éltető fénynek köszönhetik, amely felé fordulnak, amelyben növekednek, gyarapodnak. Virág helyett értékes imádságként hadd nyújtsam át annak a majd háromszáz éves éneknek egy versét, melyet énekeskönyvünkben a 280. szám alatt találunk: „Át meg átjársz mindent. / Rám ragyogni engedd / Életadó áldott Lelked! / Mint a kis virág is / Magától kibomlik, / Rá ha csendes fényed omlik. / Add, Uram, / Vidáman / Fényességed látnom / S országod munkálnom!”

Balogné Vincze Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A nyár fényei, színei…
Regebéducsora
Határ Isten és ember között
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges”
Lelkészszentelés a Balaton északi fővárosában
Győztes hadsereg Répcelakon
Ébredj fel, aki alszol!
Kedves Testvéreink!
Keresztutak
A miniszterelnökkel tárgyaltak a történelmi egyházak vezetői
A magyarországi történelmi egyházak nyilatkozata a szlovákiai nyelvtörvényről
A miniszterelnökkel tárgyaltak a történelmi egyházak vezetői
Hitvalló magarok
Németországi látogatók
Dajka végzettség menekülteknek
A mexikói drogbárók papokat is gyilkolnak
Református parókiából szociális foglalkoztató
Török tévévetélkedő ateisták megtérítésére
Evangélikusok
Határnyitás – kétezer éve
In memoriam Martin Hengel
e-világ
Virágóra Debrecenben
SMS-ben kérhetnek imát
A Holdra szállás negyvenedik évfordulójára
Csillagok, bolygók szerelmese
Kalózok a parlamentben?
Tenni az egészség megőrzéséért
Keresztény szemmel
„Mindenki a maga nyelvén”
Rosszkedvünk nyara
Halat keres, kígyót talál
A hét témája
Továbbképzési lehetőségek a Mentálhigiéné Intézetben
Hogy támaszt nyújthassunk
Néhány személyes gondolat a lelkigondozó szakirányú képzésről
Violinkulcs és templomkulcs
Szolgálatba állítani a zenét
evél&levél
Túl a tornyon…
On-line plusz
Mint fogadjalak téged, világ reménységét?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Most már mindenhol úgy muzsikálok, mint a templomban”
A leglíraibb magyar elbeszélő
A Rákóczi-várkastély Sárospatakon
Részeges Izidor
A vasárnap igéje
Veled haljak, veled éljek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 29 A nyár fényei, színei…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster