EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 3 - Test­vé­rek, akik egyben ba­rá­tok is

Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok…!

Hozzászólás a cikkhez

Test­vé­rek, akik egyben ba­rá­tok is

Va­jon a test­vér vagy a ba­rát szó bír mé­lyebb je­len­tés­sel? A kér­dést min­den­ki ma­ga dön­ti el, de az biz­tos, hogy a két fo­ga­lom egy­más nél­kül nem­igen lé­tez­het. A csík­sze­re­dai és a zug­lói gyü­le­ke­zet kö­zöt­ti vi­szonyt mind­ket­tő egy­szer­re jel­lem­zi.

A fo­lya­ma­to­san erő­sö­dő test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat a csík­sze­re­dai és a bu­da­pest-zug­lói evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet kö­zött hi­va­ta­lo­san 2001 nya­rán kez­dő­dött.

„A zug­lói egy­ház­köz­ség egy ak­kor le­zá­rult né­met test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat után ar­ra vá­gyott, hogy Er­dély­ből ta­lál­jon új test­vé­re­ket” – ír­ta Ta­másy Ta­más zug­lói lel­kész 2006-ban, és a két lel­kész há­zas­pár ko­ráb­bi is­me­ret­sé­ge sze­ren­csé­sen ta­lál­ko­zott a gyü­le­ke­ze­tek óha­já­val. Mi is azon igye­kez­tünk már 1998-ban, hogy test­vér-gyü­le­ke­ze­ti vi­szonyt lé­te­sít­sünk egy anya­or­szá­gi egy­ház­köz­ség­gel, és há­la Is­ten­nek, ez si­ke­rült is: a zug­lói gyü­le­ke­zet ide­á­lis part­ner­nek bi­zo­nyult eb­ben.

Az el­ső konk­rét lé­pést a zug­ló­i­ak tet­ték: 2001. au­gusz­tus ele­jén el­lá­to­gat­tak Csík­sze­re­dá­ba, ami­kor is is­ten­tisz­te­let ke­re­té­ben meg­pe­csé­tel­tük a két gyü­le­ke­zet test­vér­kap­cso­la­tát. Si­mon Ág­nes zug­lói egy­ház­tag a kö­vet­ke­ző­képp ír a ta­lál­ko­zó­ról: „Sok fe­lejt­he­tet­len él­ménnyel gaz­da­god­va száll­tunk ki a busz­ból, és szí­vünk­ben há­lás kö­szö­net­tel Is­ten­nek, hogy ami­ért el­in­dul­tunk, meg­va­ló­sul­ha­tott, a test­vér­kap­cso­lat meg­szü­let­he­tett. Cso­dá­la­tos ér­zés tud­ni, hogy egy ma­rok­nyi ma­gyar evan­gé­li­kus él tő­lünk hétszáz kilométerre, aki­ket imá­ink­ban hor­doz­ha­tunk, le­he­tő­sé­ge­ink sze­rint se­gít­he­tünk.” (Evan­gé­li­kus Élet, 2001/36. szám)

Az­óta már több al­ka­lom­mal ta­lál­koz­tunk Bu­da­pes­ten vagy Csík­sze­re­dá­ban. 2002-ben a csík­sze­re­dai gyü­le­ke­zet tett vi­szont­lá­to­ga­tást, ame­lyen cso­dá­la­tos fo­gad­ta­tás­ban és sok nagy­sze­rű él­mény­ben volt ré­szünk. „A kel­le­mes él­mé­nyek­hez min­dig rö­vid az idő, bár­mennyi is az! A tá­vol­ság nem ke­vés Bu­da­pest és Csík­sze­re­da kö­zött – de csak tér­ké­pen. Lé­lek­ben test­vé­re­ink itt ma­rad­tak egy ki­csit, és na­gyon re­mél­jük, szí­vük­ben, gon­do­la­ta­ik­ban mi is ott ma­rad­tunk. Vég­te­len kö­szö­net az Úr­nak, hogy meg­ad­ta idén is a ta­lál­ko­zás örö­mét” – ír­ja egy gyü­le­ke­ze­ti tag lel­kes be­szá­mo­ló­já­ban.

A be­mu­tat­ko­zó lá­to­ga­tá­so­kat újabb uta­zá­sok kö­vet­ték: 2005-ben Csík­sze­re­dá­ban, 2007-ben pe­dig Bu­da­pes­ten ta­lál­koz­tak az egy­más­sal im­már ba­rá­ti kap­cso­lat­ban lé­vő hit­test­vé­rek.

Két gyü­le­ke­zet test­vér­kap­cso­la­ta az­ál­tal erő­sö­dik iga­zán, ha tag­ja­ik ál­lan­dó kon­tak­tus­ban áll­nak egy­más­sal, ha sok­szor ta­lál­koz­nak, meg­oszt­va a má­sik­kal gond­ja­i­kat, örö­me­i­ket egy­aránt, de min­de­nek­fe­lett a min­den­ha­tó Is­ten ke­zé­be he­lye­zik test­vé­ri kap­cso­la­tu­kat, éle­tü­ket, ter­ve­i­ket, el­kép­ze­lé­se­i­ket. El­mond­ha­tom, hogy a part­ner­ség min­den­kép­pen el­ér­te egyik cél­ját: szo­ros ba­rát­sá­gok jöt­tek lét­re gyü­le­ke­ze­ti tag­ja­ink kö­zött.

Va­ló­ban cso­dá­la­to­sak ezek a ta­lál­ko­zá­sok, hi­szen sok új él­mény ré­sze­sei le­he­tünk, de min­de­nek­fe­lett erő­sö­dünk hit­ben és sze­re­tet­ben test­vé­re­ink hi­te és sze­re­te­te ál­tal. Ál­dott le­gyen mind­ezért a mi Urunk, Is­te­nünk.

Tóth Ká­roly evangélikus lel­kész (Csík­sze­re­da)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Be­fe­jez­te te­vé­keny­sé­gét a KÉ­MELM
Ki­te­kin­tés
Hogyan látta a fekete bárányka Jézus születését?
Te De­um
Ol­dott ké­ve Is­ten szé­rű­jén
Az Őri­szi­ge­ti Ágos­tai Hit­val­lá­sú Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
„A jö­vő azé, aki meg­mű­ve­li”
Min­den hi­á­ba­va­ló?
Test­vé­rek, akik egyben ba­rá­tok is
Ne légy hi­tet­len, ha­nem hí­vő!
Há­la­adó imád­ság
Krisz­tus­ról di­na­mi­ku­san, élet­kö­zeli­en
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 3 Test­vé­rek, akik egyben ba­rá­tok is

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster