EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 2 - Öku­me­ni­kus test­vér­vá­ro­si lel­kész­ta­lál­ko­zó Kár­pát­al­ján

Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok…

Hozzászólás a cikkhez

Öku­me­ni­kus test­vér­vá­ro­si lel­kész­ta­lál­ko­zó Kár­pát­al­ján

Feb­ru­ár utol­só hét­vé­gé­jén öku­me­ni­kus lel­kész­ta­lál­ko­zó­nak adott ott­hont a kár­pát­al­jai Ra­hó. Az uni­tá­ri­us, re­for­má­tus, ró­mai ka­to­li­kus és evan­gé­li­kus részt­ve­vők az er­dé­lyi To­roc­kó­ról, Gyer­gyó­szent­mik­lós­ról, a fel­vi­dé­ki Rozs­nyó­ról va­la­mint Bu­da­pest V. ke­rü­le­té­ből ér­kez­tek a Fe­ke­te- és Fe­hér-Ti­sza ta­lál­ko­zá­sá­nál fek­vő vá­ros­ba. Hogy mi­ért ép­pen ezek a te­le­pü­lé­sek kép­vi­sel­tet­ték ma­gu­kat e ta­lál­ko­zón? E kér­dés­re ak­kor kap­hat vá­laszt a kí­ván­csi ol­va­só, ha meg­lá­to­gat­ja Bel­vá­ros-Li­pót­vá­ros hon­lap­ját, ahol rá­ta­lál a „Test­vér­vá­ro­sok” me­nü­pont­ra.

A test­vér­vá­ro­si part­ner­kap­cso­lat ré­vén szü­le­tett meg a gon­do­lat: jó vol­na, ha e Kár­pát-me­den­cei, töb­bé-ke­vés­bé ma­gya­rok ál­tal is la­kott te­le­pü­lé­sek nem­csak az ön­kor­mány­za­tok szint­jén ápol­nák egy­más­sal a ba­rát­sá­got, ha­nem a kü­lön­bö­ző fe­le­ke­ze­tű egy­ház­köz­sé­ge­ik is kap­cso­lat­ba ke­rül­né­nek egy­más­sal. Az öt­le­tet tet­tek kö­vet­ték, és feb­ru­ár utol­só hét­vé­gé­jén ró­mai ka­to­li­kus, evan­gé­li­kus, re­for­má­tus és uni­tá­ri­us részt­ve­vők­kel meg­ren­dez­ték az em­lí­tett gyü­le­ke­ze­tek lel­ké­sze­i­nek és pap­ja­i­nak el­ső öku­me­ni­kus ta­lál­ko­zó­ját. A há­zi­gaz­da sze­re­pét a he­lyi ró­mai ka­to­li­kus gyü­le­ke­zet, il­let­ve Mi­ku­lyák Lász­ló plé­bá­nos vál­lal­ta. Az öt­száz­öt­ven éves múlt­ra vissza­te­kin­tő kár­pát­al­jai vá­ros la­kó­i­nak szá­ma a 2001-es nép­szám­lá­lás­kor 15 241 volt, eb­ből 12 százaléknyi val­lot­ta ma­gát ma­gyar nem­ze­ti­sé­gű­nek.

A he­lyi hí­vek­kel egy-egy öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let al­kal­má­val nyílt mód ta­lál­ko­zás­ra. A két éve hol­land tá­mo­ga­tás­sal meg­épült re­for­má­tus temp­lom­ban a ra­hói re­for­má­tus kö­zös­sé­get gon­do­zó Lász­ló Ká­roly té­csői lel­kész fo­gad­ta a ven­dé­ge­ket. Ige­hir­de­tés­sel Fe­renc Gá­bor to­roc­kói uni­tá­ri­us lel­kész, va­la­mint dr. Osz­tie Zol­tán bu­da­pest-bel­vá­ro­si ró­mai ka­to­li­kus plé­bá­nos szol­gált. A má­sik öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let­re a ró­mai ka­to­li­kus gyü­le­ke­zet temp­lo­má­ban ke­rült sor; ezen a li­tur­gi­át Port­ik-He­gyi Ke­le­men gyer­gyó­szent­mik­ló­si plé­bá­nos ve­zet­te. Igét ez al­ka­lom­mal Ká­szo­ni Jó­zsef bu­da­pes­ti uni­tá­ri­us lel­kész, va­la­mint e so­rok író­ja hir­de­tett.

A ta­lál­ko­zó jó le­he­tő­sé­get kí­nált ar­ra, hogy a kö­tet­len együtt­lé­tek so­rán a részt­ve­vők­ meg­is­mer­hes­sék egy­más egy­ház­köz­sé­ge­it. Így ki-ki meg­oszt­hat­ta a töb­bi­ek­kel sa­ját kö­zös­sé­gé­nek örö­me­it és ne­héz­sé­ge­it. Ezen­kí­vül a je­len le­vő lel­ké­szek két elő­adás meg­hall­ga­tá­sá­val és meg­vi­ta­tá­sá­val együtt gon­dol­kod­hat­tak né­hány olyan kér­dés­ről, ame­lyek a kö­zös ala­pok­ra s a kö­zö­sen el­vég­zen­dő fel­ada­tok­ra irá­nyí­tot­ták a fi­gyel­met. Az egyik elő­adás a pa­pok és lel­ké­szek öku­me­ni­kus moz­ga­lom­ban be­töl­tött sze­re­pét vizs­gál­ta, a II. va­ti­ká­ni zsi­nat alap­ve­té­sét he­lyez­ve hom­lok­tér­be. A má­sik té­ma­fel­ve­tés a te­rem­tő Is­ten s a te­rem­tett­ség meg­óvá­sá­ért fe­le­lős­sé­get vi­se­lő em­ber kap­cso­la­tát jár­ta kö­rül.

A pa­pok és lel­ké­szek mel­lett részt vett a kon­fe­ren­ci­án Si­mon J. Za­ven, Bu­da­pest V. ke­rü­le­té­nek egy­há­zi és test­vér­vá­ro­si kap­cso­la­to­kért fe­le­lős ügy­in­té­ző­je, a ta­lál­ko­zó egyik esz­mei szer­ző­je s a szer­ve­zés orosz­lán­ré­szét is ma­gá­ra vál­la­ló „mo­tor­ja”. A Kár­pát-me­den­cei ma­gyar ke­resz­té­nyek össze­tar­to­zá­sát erő­sí­tő együtt­lé­tet gaz­da­gí­tot­ta egy olyan rozs­nyói szlo­vák anya­nyel­vű plé­bá­nos je­len­lé­te is, aki ma­gyar hí­vei ked­vé­ért ta­nul­ta meg a ma­gyar nyel­vet.

A részt­ve­vők egyet­ér­tet­tek ab­ban, hogy a ta­lál­ko­zó jó le­he­tő­sé­get kí­nált mind a ma­gyar–ma­gyar, mind pe­dig a ke­resz­tény öku­me­ni­kus kap­cso­la­tok erő­sí­té­sé­re, s hogy kí­vá­na­tos len­ne, ha ezt az el­ső hi­va­ta­los együtt­lé­tet a jö­vő­ben to­váb­bi ha­son­ló al­kal­mak kö­vet­nék. En­nek szel­le­mé­ben hang­zott el a bu­da­pes­ti uni­tá­ri­u­sok ré­szé­ről a meg­hí­vás, mely sze­rint az őszi bel­vá­ro­si Li­pót-na­pok ke­re­té­ben e gyü­le­ke­zet vár­ja majd a part­ner­te­le­pü­lé­sek gyü­le­ke­ze­ti de­le­gá­ci­ó­it. Re­mény­ség sze­rint ak­kor már a dél­vi­dé­ki To­po­lya és az er­dé­lyi Én­la­ka lel­ké­szei és pap­jai is je­len tud­nak majd len­ni, s kép­vi­sel­te­tik ma­gu­kat azok a gyü­le­ke­ze­tek is, ame­lyek az érin­tett te­le­pü­lé­sek­ről a ra­hói al­ka­lom­ra nem tud­tak el­jön­ni.

Az el­ső hi­va­ta­los ta­lál­ko­zó – úgy tű­nik – ha­gyo­mányt te­remt. De meg­fon­to­lás­ra és kö­ve­tés­re mél­tó pél­dát is kí­nál­hat más test­vér­te­le­pü­lé­sek szá­má­ra is.

Cse­lovsz­ky Fe­renc evan­gé­li­kus lel­kész (Bu­da­pest-De­ák tér)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ami­kor „pa­ló­cos ma­gyar” és „ma­gya­ros szlo­vák” egy nyel­vet be­szél…
Öku­me­ni­kus test­vér­vá­ro­si lel­kész­ta­lál­ko­zó Kár­pát­al­ján
A test­vé­ri kö­zös­ség is­mét együtt
Pi­lá­tus
„Fon­tos, hogy át­fo­gó ön­meg­ha­tá­ro­zást tud­junk ta­lál­ni”
Hús­vé­ti ének az üres szik­la­sír mel­lett
Igék él­nek ben­nem – igék­kel élek
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 2 Öku­me­ni­kus test­vér­vá­ro­si lel­kész­ta­lál­ko­zó Kár­pát­al­ján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster