EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 36 - Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában

Amikor a művelt világ 1992-ben a római katolikus Born Ignác születésének kétszázötvenedik évfordulóját ünnepelte, e sorok – evangélikus – írója javasolta, hogy állítsanak emléktáblát Kapnikbányán a város nagy szülöttjének. Akkor nem volt fogadókészség erre a település részéről, bár az emléktábla költségeire megvolt a fedezet. Nagy öröm, hogy – a Zalaegerszegi Olajipari Múzeum igazgatójának, dr. Tóth Jánosnak és a nagybányai Teleki Magyar Ház igazgatójának, Dávid Lajosnak a fáradozásai nyomán – a helybeliek lelkes támogatásával most végre sikerült felavatni az emléktáblát, mely egyúttal Kapnikbánya másik nagy szülötte, dr. Papp Simon személyét is idézi.

Egy levelének tanúsága szerint Born Ignác Kapnikbányán, Nagybányától 30 km-re, az erdélyi hegyek között hosszan elnyúló kicsiny bányászfaluban született 1742-ben. A jezsuita pap hosszú utat tett meg addig, amíg korának legnagyobb tudósa lett. Elsősorban ásványtani eredményei tették világhírűvé, bornit néven ásványt is elneveztek róla. Ő rendszerezte Mária Terézia ásványgyűjteményét, és állította össze katalógusát. Breznóbányán az ő kezdeményezésére hívták össze az első nemzetközi természettudományos konferenciát. Born Ignác Prágában a Cseh Tudományos Akadémia elődjeként számon tartott Hét Csillaghoz elnevezésű páholyban lépett a szabadkőművesek közé, Bécsben viszont már ő alapította meg „Az Egyetértő Barátok” nevű tudóspáholyt. Mozart róla, páholytársáról mintázta Varázsfuvolájában Sarastro alakját.

Dr. Papp Simon a zalaegerszegi Magyar–amerikai Olajvállalat kiváló mérnöke volt. Nem akarta megengedni, hogy a magyar olajkincset a felelőtlen kizsákmányoló kitermeléssel tönkretegyék, ezért egy kirakatperben sokévi börtönre ítélték. Szaktudását azonban ez idő alatt sem nélkülözhették, még a börtönben is folyamatosan munkával látták el.

A szép ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helybeli római katolikus templomban. A Himnusz eléneklése után a szépséges bányászindulót játszotta el a kitűnő bányászzenekar, majd a „Boldogasszony Anyánk…” kezdetű népének következett, hiszen valaha ez volt a „nemzeti himnuszunk”.

Az emléktábla előtti dombon a helybeli református lelkész, Lakatos Tibor (maga is egy bányász édesapa fia) Pál apostol Zsidókhoz írott levele 13. részének 7. verse alapján beszélt – igen szép magyarsággal – arról, hogy milyen tehetséges az a nép, amely két olyan jeles szülöttet is mondhat magáénak, mint amilyen Born Ignác és Papp Simon volt...

Azután lehullt a lepel a bronztábláról, amely latin nyelvű címmel, román és magyar szöveggel készült: „Born Ignác Antal (1742–1791) Kapnikbányán született világhírű természettudós, bányász és kohász; dr. Papp Simon (1886–1970) Kapnikbányán született világhírű olajgeológus, egyetemi tanár, akadémikus”.

A kapnikbányaiak a jeles esemény alkalmából szép tárlattal is tisztelegtek a település híres szülötteinek emléke előtt.

A két neves tudósról ugyanakkor nemcsak e helyütt, hanem Nagybányán is megemlékeztek. A Teleki Magyar Házban augusztus 20-án nyitották meg a Born Ignác- és Papp Simon-emlékkiállítást, mely annyiban gazdagabb a kapnikbányainál, hogy néhány tárgyi emlék is megtekinthető benne.

A nagybányai Teleki Magyar Ház csak 2001. július 6. óta van – az Illyés Közalapítvány jóvoltából – a nagybánya-óvárosi református egyház tulajdonában. Azóta – részben önerőből – példásan helyreállították gróf Teleki Sándor, Petőfi barátja, „a vad gróf” egykori lakóházát. (A kalandos sorsú gróf, a szabadságharc ezredese itt élte le élete utolsó huszonöt évét 1867-től 1892-ig, méltó közmegbecsülésben.) A tágas és impozáns kettős épületben pezsgő kulturális élet folyik. Ottjártunkkor a „Szent István-napok” alkalmából különösen sok rendezvény zajlott.

Úgy tűnik, hogy a Nagybányai Teleki Magyar Ház kulturális munkássága az egész városra kisugárzik...

Dr. Berényi Zsuzsanna Ágnes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyökerek
Élő víz
"Istenből is megárt a sok"?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megvalósult álom
Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért
Ébredj, Szentetornya!
Tirpák ősök emlékezete
Isten mencshelyi hajléka
Hálaadás a megújult Deák téri templomért
Keresztutak
"Hét csillag"
Iskolakezdési támogatás Borsodban
Ismét ülésezett a doktorok kollégiuma
Protestáns lesz a templom
Evangélikusok
Börtönben és kényszermunkán
Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen
Jézus a szolgálat fundamentuma
Kőszegi fogadalomtétel
A balatonszárszói missziói központ épüléséről
Nem Ózd a csodák csodája
e-világ
A genetikailag módosított élelmiszerekről
Vatikán és génmanipuláció - áldásuk rá?
Magyar Rádió: Együttműködési megállapodás az egyházakkal
Keresztény szemmel
Templom
Kevélység
A hét témája
Gospelfesztivál
A közelmúlt krónikája
Falban rejtezett bizonyíték
Fébé-konferencia Béthelben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újraolvasom a 16. századi magyar reformáció történetét...
Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában
Nemzetünkért "öszvefogván"
A vasárnap igéje
Isten igazít meg
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 36 Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster