EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 36 - Tirpák ősök emlékezete

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Tirpák ősök emlékezete

Gyülekezeti nap Vajdabokorban

Laborczi Géza lelkész Isten áldását kéri a Joób Olivér Szeretetintézmény dolgozóinak szolgálatára
Gerstlis töltött káposztát, mákos tengerit (kukoricát), túrós bobájkát (kiflit) és kalácsot (kuhnyát), jellegzetes tirpák népi ételeket is kóstolhattak mindazok, akik ott voltak Vajdabokorban az augusztus 31-én tartott gyülekezeti napon. A nyíregyháza-kertvárosi gyülekezethez tartozó településen azonban nemcsak kulináris élvezetben lehetett része az odalátogatóknak. A hagyományok jegyében zajló egész napos együttlétet istentiszteletek és előadások is színesebbé tették. Amint arról lapunk előző számában is hírt adtunk, a 250 esztendős nyíregyházi evangélikus egyházközség idén programok sorával emlékezik meg a város újratelepítéséről és a gyülekezet alapításáról. Ezen rendezvények része volt ez a sokakat vonzó esemény is.

Nyíregyháza-Kertváros a nagytemplomi gyülekezet hatos számú körzete volt önállósulásáig, 1992-ig. Nyugdíjba vonulásáig, 1992 és 2001 között Magyar László szolgált itt, akit Laborczi Géza követett – meséli a gyülekezet történetének jó ismerője, Nagyváti Pál kántor. Tőle tudhatjuk meg azt is, hogy a 2500 lelkes, 850-900 családból álló egyházközséghez 16 ún. bokortanya is tartozik, ezek egyike a gyülekezeti napnak helyt adó Vajdabokor.

A bizalom és szeretet jegyében

A helyi művelődési házban tartott alkalom kezdetén Laborczi Géza, a nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet lelkésze köszöntötte a meg- jelent gyülekezeti tagokat és vendégeket. A nyitó-istentiszteleten dr. Szabó Lajos hirdette Isten igéjét, a liturgiai szolgálatot felesége, dr. Szabó-né Mátrai Mariann, a teológia Gyakorlati Intézetének vezetője végezte. Hittudományi egyetemünk rektora (Lk 11,9– 13 alapján tartott) prédikációjában arról beszélt, hogy ez a bibliai rész azt mutatja be, milyennek képzelte, illetve képzeli Jézus tanítványait egykor és most. Fontos, hogy a lelkünkben meglegyenek azok a kincsek – az Isten iránti bizalom és a felebarát iránti szeretet –, melyek birtokában érdemes kérni, keresni, zörgetni – mondta dr. Szabó Lajos.

Az igehirdetést a Joób Olivér Szeretetintézmény dolgozóinak munkába indítása követte, majd a köszöntők következtek: Csabai Lászlóné pol- gármester asszony, országgyűlési képviselő, valamint a paltamói (finn) és a hazai, fancsali testvérgyülekezetek lelké- szei, Pekka Lukkari és Péter Jenő részéről. Az Oltalom Hajléktalanellátó Szolgálat Anyaóvójának lakói pedig szép műsorral, verses összeállítással és énekekkel kedveskedtek a megjelenteknek.

Szeretetszolgálat a gyakorlatban

A Joób Olivér Szeretetintézményben, valamint az Országos Egyház által fenntartott Oltalom Hajléktalanellátó Szolgálat keretében zajló munka is a nyíregyházi gyülekezet diakóniai szolgálatának része. A 2000. január 1-jén alakult és hat szervezeti egységből álló Oltalom Hajléktalanellátó Szolgálatról Karahuta Jánosné gazdasági vezetőtől kaphattunk bővebb tájékoztatást. A 36 fő befogadására alkalmas Családok Átmeneti Otthona (Anyaóvó) maximum kilenc hónapos időtartamra nyújt menedéket krízishelyzetbe került anyák és gyermekeik részére. A 25 férőhelyes Éjjeli Menedékhely a téli időszakban ötven-hatvan rászorulónak is biztosít szállást, valamint tisztálkodási és ételmelegítési lehetőséget. További területek: az Átmeneti Szálló, a Nappali Melegedő, valamint a hajléktalanok foglalkoztatását segítő rehabilitációs szálló, az úgynevezett Kiléptetőház. Az Oltalom Hajléktalanellátó Szolgálat igazgatója Laborczi Géza lelkész, a szakmai vezetője a Mozambikból származó Bar- tolomeu Inácio De-zanove. A gazdasági-szakmai irányítást a Malom utca 13. szám alatti központ látja el, ez egyben a Joób Olivér Szeretetintézmény, valamint a nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet „adminisztratív centruma” is.

Az egyházközség önállósodásával egy időben felmerült a szervezett diakóniai munka iránti igény, valamint egy gyülekezeti központ megépítésének óhaja is. A Joób Olivér Szeretetintézmény – a gyülekezet táborhelye és diakóniai központja – Benkőbokorban található, és nevét az egyházközség egykori lelkészéről kapta. A létesítmény 1996 óta működik, ez év augusztus 1-ig Joób Olivér Gondozó- és Rehabilitációs Otthonnak hívták – mondta lapunknak Borbély Zsuzsa intézményvezető. (A gyülekezeti központot Salamonbokorban szeretnék felépíteni, a tervek azonban egyelőre még csak az engedélyezések szintjénél tartanak – a Szerk.)

A beszélgetésbe bekapcsolódott Kurucz Éva családsegítő is, aki elmondta, hogy az intézmény több mint kétszáz fő számára biztosítja a napi egyszeri meleg ételt, szociális étkeztetés keretében. Megtudhattuk, hogy augusztus 1-jével bővülnek a szeretetintézményen keresztül igénybe vehető lehetőségek. Ettől kezdve vállalják át az önkormányzattól a szociális alapellátásba tartozó feladatokat is, melyek a következők: házi segítségnyújtás, családgondozó szolgálat, idősek klubja, valamint tanyagondnoki szolgálat a tanyabokrokban élők jobb szociális ellátása érdekében.

Ősök és rokonok

Nyíregyháza nyugati felének birtokosa, Gróf Károlyi Ferenc 1753-ban hívta be az „ágostai hitvallású, tót ajkú telepeseket” az elnéptelenedett településre. Az ügyintézéssel Petrikovics János csizmadiamestert bízta meg. A gyülekezeti napon – három színes és érdekes előadáson keresztül – ezekről a tirpák (a szó jelentése szerint tűrő, szenvedő) ősökről is megemlékeztek.

Elsőként dr. Papp Sándor mérnök-tanár kapta meg a szót, aki a tirpák építészet jellegzetességeiről beszélt, a Rókabokorban készült felmérések segítsé- gével. Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutatónak köszönhetően a tirpákok mindennapjaival ismerkedhettünk meg közelebbről, így hallhattunk például az állattartási, növénytermesztési, étkezési és öltözködési szokásokról is. Dr. Bene János muzeológus pedig a huszárság – Nyíregyháza, illetve a tirpákok életében betöltött – szerepét fejtegetette.

Az előadásokat úrvacsorás istentisztelet követte, ahol a finn testvérgyülekezet lelkésze, Pekka Lukkari 1Jn 2,1–2 alapján tartott igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt, hogy a két közösséget nemcsak a nyelvi rokonság és az azonos felekezet köti össze, hanem az is, hogy mindnyájan kegyelemre szoruló bűnösök, de Krisztusért Isten gyermekei vagyunk.

A gyülekezeti nap a nyíregyházi evangélikus nagytemplomban zenés áhítattal és Gyülvészi János paltamói kántor, orgonaművész szolgálatával zárult.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Nyíregyháza–Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyökerek
Élő víz
"Istenből is megárt a sok"?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megvalósult álom
Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért
Ébredj, Szentetornya!
Tirpák ősök emlékezete
Isten mencshelyi hajléka
Hálaadás a megújult Deák téri templomért
Keresztutak
"Hét csillag"
Iskolakezdési támogatás Borsodban
Ismét ülésezett a doktorok kollégiuma
Protestáns lesz a templom
Evangélikusok
Börtönben és kényszermunkán
Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen
Jézus a szolgálat fundamentuma
Kőszegi fogadalomtétel
A balatonszárszói missziói központ épüléséről
Nem Ózd a csodák csodája
e-világ
A genetikailag módosított élelmiszerekről
Vatikán és génmanipuláció - áldásuk rá?
Magyar Rádió: Együttműködési megállapodás az egyházakkal
Keresztény szemmel
Templom
Kevélység
A hét témája
Gospelfesztivál
A közelmúlt krónikája
Falban rejtezett bizonyíték
Fébé-konferencia Béthelben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újraolvasom a 16. századi magyar reformáció történetét...
Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában
Nemzetünkért "öszvefogván"
A vasárnap igéje
Isten igazít meg
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 36 Tirpák ősök emlékezete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster