EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 36 - Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem továbbképzést hirdet egyházi intézményben dolgozó pedagógusok részére. A kurzus célja, hogy teológiai alapismereteket adjon, és segítse az egyházi életben való tájékozódást. A programra a különféle egyházi intézményekben okta-tó tanárok, tanítók jelentkezhetnek.

A továbbképzés négy modulból tevődik össze, és olyan bibliai, tanításbeli és egyházi ismereteket közvetít, amelyeket az egyházi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok hasznosítani tudnak.

Az ószövetségi modul bemutatja a héber Biblia keletkezését, kialakulásának problémáit, áttekinti Izrael történetét a honfoglalástól a Makkabeusok koráig. Ismerteti az Ószövetségben előforduló irodalmi műfajokat, vázolja a hagyomány, a törvény, a messiási várakozás, a kultusz és a teremtésteológia szerepének jellegzetességeit.

Az újszövetségi modul biztosítja az Újszövetség egyes iratainak alapos megismerését, valamint bemutatja az Újtestamentum korának történetét, földrajzát és vallási jellemzőit. Megismertet a bibliakritika gondolkodásmódjával, módszereivel és legfontosabb eredményeivel. Segít kifejleszteni azt a készséget, amellyel az újszövetségi iratok üzenete megragadható.

A rendszeres teológiai modul bevezet a különféle hitvallások és hitvallási iratok világába. Megismertet keletkezésükkel, történetükkel és tartalmukkal, elősegítve ezzel az evangélikus egyház tanításában és életében való tájékozódást. Ugyancsak ez a modul mutatja be a teológiai gondolkodás változását és fejlődését a történelem során, valamint a keresztény etika legfontosabb elemeit és alapelveit.

A gyakorlati teológiai modul négy területen bővíti a résztvevők ismereteit. Felvázolja az igehirdetés történetét, az evangélikus egyházban betöltött szerepét és célját. A lelkigondozástan területén feltárja a pszichológia és a lelkigondozás kapcsolatát. Külön súlyt helyez a fiatalok lelkigondozásának kérdéseire, valamint a család és az iskola szerepére a fiatalok lelki egészségének megőrzésében. Megismertet az egyház tanítói munkájával kapcsolatos fő irányelvekkel és problémákkal. Bemutatja az evangélikus egyház hitoktatási programját a különféle életkorokban, valamint az evangélikus istentisztelet egyes elemeit.

Továbbképzési programunk 120 (4x30) órás kurzus, négy szemeszterben. A konzultációkat félévenként 4-4 szombaton tartjuk az egyetem épületében, előadói az egyetem oktatói. Részvételi díj szemeszterenként 30 000 Ft. A kurzus elvégzését tanúsítvánnyal igazoljuk.

A program elnyerte az Oktatási Minisztérium és a megfelelő szakmai szervezetek engedélyét a továbbképzés alapítására és a kurzus indítására. Ezt azt jelenti, hogy akkreditált továbbképzésnek számít, és a pedagógusok számára kötelező továbbképzésként elismerhető.

Az első kurzust e tanév második félévében, vagyis 2004 februárjában szeretnénk indítani. A programról részletes információt küldtünk az egyházi oktatási intézményeknek. Jelentkezési határidő: 2003. december 1. További felvilágosítást ad a továbbképzést szervező Gyakorlati Intézet (1141 Budapest, Rózsavölgyi köz 3., mariann.matrai@lutheran.hu).

Azt reméljük, hogy ez a kezdeményezés támogatja oktatási intézményeinket a színvonalas munka végzésében, segíti a pedagógusok életét és munkáját, hozzájárul egyházi tájékozódásukhoz, és mélyíti teológiai ismereteiket. Szívesen kínáljuk föl ezt a lehetőséget, és szeretettel várjuk a jelentkezőket.

Szabóné Mátrai Marianna

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyökerek
Élő víz
"Istenből is megárt a sok"?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megvalósult álom
Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért
Ébredj, Szentetornya!
Tirpák ősök emlékezete
Isten mencshelyi hajléka
Hálaadás a megújult Deák téri templomért
Keresztutak
"Hét csillag"
Iskolakezdési támogatás Borsodban
Ismét ülésezett a doktorok kollégiuma
Protestáns lesz a templom
Evangélikusok
Börtönben és kényszermunkán
Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen
Jézus a szolgálat fundamentuma
Kőszegi fogadalomtétel
A balatonszárszói missziói központ épüléséről
Nem Ózd a csodák csodája
e-világ
A genetikailag módosított élelmiszerekről
Vatikán és génmanipuláció - áldásuk rá?
Magyar Rádió: Együttműködési megállapodás az egyházakkal
Keresztény szemmel
Templom
Kevélység
A hét témája
Gospelfesztivál
A közelmúlt krónikája
Falban rejtezett bizonyíték
Fébé-konferencia Béthelben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újraolvasom a 16. századi magyar reformáció történetét...
Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában
Nemzetünkért "öszvefogván"
A vasárnap igéje
Isten igazít meg
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 36 Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster