EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 36 - A balatonszárszói missziói központ épüléséről

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A balatonszárszói missziói központ épüléséről

Látványterv
A gyenesdiási és révfülöpi konferencia-központ után hamarosan elkészül a nyolcvan fő elszállásolására és százötven fő befogadására alkalmas balatonszárszói üdülő. Az új létesítményről D. Szebik Imre elnök-püspököt, illetve az átalakítási és építési tervekért, valamint a kivitelezésért is felelős Benczúr Lászlót, az Északi Egyházkerület felügyelőjét kérdeztük.

– Püspök úr! A fiatal nemzedék keveset tudhat arról, hogy milyen funkciót töltött be a jelenleg átépítés alatt álló épületegyüttes. Kérem, foglalja össze néhány gondolatban azt, amit ennek az épületnek a múltjáról tudhatunk.

– Az eredetileg protestáns árvaházként működő egyszerű épület 1953-ban a közös protestáns tulajdonok elosztásával került a Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdonába. Ettől kezdve vették használatba az egyházi szolgálatot végzők – elsősorban a lelkészek – családjaikkal együtt. A nyolcvanas évek közepétől tavasszal és ősszel ifjúsági konferenciákat tartottak Szárszón, melyet szép számmal vettek igénybe az ifjúsági egyesületek. Az üdülési szezon elején és végén pedig a nagycsaládos lelkészek és egyházi dolgozók tölthették itt szabadságukat családjuk körében. Korlátozott számban a gyülekezeteink nagycsaládosait is szeretettel várták.

– Felügyelő úr! A szárszói telken most hosszú, elhasználódott gerendákat, halomban álló régi cserepeket, tömbökbe rakott téglákat, épülő házrészeket, új, még nem ismert épületszárnyakat láthatunk. Ilyen jellegű újjáépítésben, bővítésben volt-e része a balatonszárszói üdülőhelynek, illetve hol tart jelenleg az építkezés?

– A múlt század derekán minimális átalakítás történt, tehát a mostani átépítés minden eddiginél nagyobb. 1953-ban, a komfortosítás alkalmával az épület mindössze öt mellékhelyiséggel és két zuhanyzóval, szobánként pedig egy-egy hideg vizes mosdóval egészült ki. A konyha teljesen elavult, a mai egészségügyi-higiéniai előírásoknak messze nem felelt meg; az étkező szerkezetileg szintén nagyon rossz állapotban volt. Most ezeknek a nagy részét el kellett bontani. Az épületegyüttes nem műemlék jellegű, viszont balatoni védettségű, múlt század végi üdülőtípus. A Balaton partjától számítva van egy 30 méteres tilalmi övezet, ezen belül nem lehet új épületet építeni, sem bővítést végezni. Ezért azt az épületszárnyat, ami ebbe a területbe belelóg, meg kellett tartanunk, mert különben csak veszítettünk volna a beépíthető alapterületből. Ebből adódóan az üdülő már meglévő részein átalakítási munkálatok folynak, illetve a telek déli oldalán épülő új szárny biztosítja majd a mai igényeknek megfelelő konyhát, éttermet, társalgót. A régi és új épületet egy üvegezett folyosó köti majd össze. A folyosó a telket a Balatonnal párhuzamosan két részre osztja, mely egyrészt védetté teszi a vasút felőli oldalt, másrészt jó idő esetén a Balaton felőli rész intimebb, csendesebb, zártabb udvart képez.

Elmondhatjuk, hogy a bontási munkálatok már korábban elkészültek, ma már a szerkezeti építés folyik. A középső összekötő szárnyra még egy emeletet húznak. Az új szárny földszintje elkészült, ezt követően az emeleti szintet kezdik meg. Az összekötő folyosó alapozása megtörtént, majd a régi épület tetőjének cseréje, a régi gerendák eltávolítása és az újak elhelyezése következik. A nyolcvanfős étkezőt úgy helyeztük el, hogy szép kilátás nyíljon onnan a Balatonra, ehhez egy nagy terasz is épül. Az étkező fölött egy majdnem akkora alapterületű társalgót tervezünk. A 150 főt kiszolgáló konyha a mai kornak – és nem utolsó sorban az ANTSZ előírásainak – megfelelően készül el.

– Lesz-e külön temploma vagy kápolnája a miszsziói otthonnak?

– Balatonszárszón az volt a szokás, hogy az istentiszteletet vasárnaponként mindig az ebédlőben tartották, s ezen a hagyományon mi sem szerettünk volna változtatni. Az étkezőt úgy alakítottuk ki, hogy legyen szakrálissá tehető tere is. Van egy kis oldalbevilágítással ellátott fülkéje, ahová el lehet helyezni az oltár funkcióját betöltő asztalt. Innen lehet majd az igehirdetést és a liturgiát végezni, de az ebédlő fölötti szinten, a társalgóban ugyanez szintén megvalósítható.

– Püspök úr! Egy ilyen méretű beruházás komoly költséggel jár. Kinek köszönhető, hogy megvalósulhat az üdülő teljes rekonstrukciója, bővítése és korszerűsítése?

– Az épület mind erkölcsileg, mind fizikailag elhasználódott, így idő- és szükségszerűvé vált a teljes körű átalakítás. Ennek véghezviteléhez egyházunknak nem voltak anyagi lehetőségei. A bajor testvéregyház adott támogatást, ők vállalták fel a beruházási költségek túlnyomó részét is. Az átépítés során a Bajor Evangélikus Egyház javaslatára az egész épületet téliesítjük. Eddig csak nyári időszakban volt használható, most azonban minden szoba fűthető lesz és meleg vízzel ellátott. Ezen kívül minden szobának lesz saját fürdőszobája, mellékhelységgel. Így a konferenciák, konfirmandustáborok, ifjúsági alkalmak lehetőségei is kitágulnak.

– Mikorra várható a komplexum használatba vétele?

– Az eredeti tervek elfogadását követően a szomszéd telek tulajdonosai megfogalmazták a maguk kívánságait, és fellebbezést nyújtottak be a másodfokú építési hatósághoz, amelynek következtében egy évet várat magára az építkezés befejezése, ám reményeink szerint az üdülő 2004 márciusára elkészül.

Egyházunkban megnöve-kedett a lelkészi és tanári kar létszáma. Mind nekik, mind pedig a hozzájuk tartozó idősebb és fiatalabb korosztálynak ezzel is biztosítani szeretnénk a pihenést, a kikapcsoló- dás, az egész éves munka fáradalmainak kipihenését. Biztatjuk lelkészeinket és tanárainkat, iskoláinkat és gyülekezeteinket, hogy különböző programjaikkal, csendesheteikkel, ifjúsági együttléteikkel, közösségeik számára szervezett alkalmaikkal vegyék igénybe a Balatonszárszói Evangélikus Missziói Otthon kínálta lehetőséget. Az épület nem luxuskivitelben készül, hogy alacsonyabb áraival minél több testvérünk számára elérhető legyen.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Balatonszárszói Evangélikus Leányegyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyökerek
Élő víz
"Istenből is megárt a sok"?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megvalósult álom
Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért
Ébredj, Szentetornya!
Tirpák ősök emlékezete
Isten mencshelyi hajléka
Hálaadás a megújult Deák téri templomért
Keresztutak
"Hét csillag"
Iskolakezdési támogatás Borsodban
Ismét ülésezett a doktorok kollégiuma
Protestáns lesz a templom
Evangélikusok
Börtönben és kényszermunkán
Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen
Jézus a szolgálat fundamentuma
Kőszegi fogadalomtétel
A balatonszárszói missziói központ épüléséről
Nem Ózd a csodák csodája
e-világ
A genetikailag módosított élelmiszerekről
Vatikán és génmanipuláció - áldásuk rá?
Magyar Rádió: Együttműködési megállapodás az egyházakkal
Keresztény szemmel
Templom
Kevélység
A hét témája
Gospelfesztivál
A közelmúlt krónikája
Falban rejtezett bizonyíték
Fébé-konferencia Béthelben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újraolvasom a 16. századi magyar reformáció történetét...
Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában
Nemzetünkért "öszvefogván"
A vasárnap igéje
Isten igazít meg
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 36 A balatonszárszói missziói központ épüléséről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster