EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 36 - Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért

A Genezis tudósítása szerint a Mindenható azzal fejezi be teremtő munkáját, hogy megünnepli azt. Megpihen, és jólesően legelteti szemeit mindazon, amit szeretettel alkotott. Az embert is bevonja ünnepi örömébe, amikor így rendelkezik: "Szenteld meg az ünnepnapot!" Pedig mennyi áldozattal jár egy nagyszabású ünnepség megszervezése és lebonyolítása! Idő, pénz és energia. Érdemes mindezeket ráfordítani arra a néhány ünnepélyes órára, amely oly hamar tovatűnik?

Hogy mennyire érdemes, azt a nógrádi templomszentelési ünnepi istentiszteletre érkező gyülekezet könnyes tekintete, felszabadult mosolya, a sok imára kulcsolt kéz és hálaadó szív öröme bizonyította. Mert a hálaáldozat Istennek szól, mégis bennünket gazdagít. Ha ünnepelünk, testünk-lelkünk leveti szürke, hétköznapi mezét, és díszes ruhába öltözik. Felismeri létének igazi értelmét, és megízleli az örökkévalóság édes ízét. Hiszen az emberi lét ünnepi meghatározottságú, arra hivatott, hogy azzal az Istennel lépjen közösségre, akitől született, és összeölelkezzen azokkal a testvérekkel, akikkel Isten megajándékozta.

Felemelően szép volt Isten színe elé állva csordultig tölteni a hálaadás poharát a 90 éves nógrádi evangélikus templomért, azon a szent helyen, ahol templomépítő őseink imádsága szentelte meg a falakat, s ahonnan most felzenghetett a hálás utókor köszönete is.

Az idei nyár utolsó délelőttjén szélesre tárt kapujával hívogatta vendégeit az ősi nógrádi vár árnyékában megbúvó templom. Kicsinyek és nagyok, helybeliek és innen elszármazott hívek, a római katolikus és a református felekezetek képviselői, a község világi vezetői sereglettek hálát adni Isten gondviseléséért, amely 250 éven át megtartotta a falu evangélikusságát. A gyülekezet ünnepi örömében osztozott az igehirdető D. Szebik Imre elnök-püspök és az egyházközséget énekszol- gálattal köszöntő hitvese, Szabó András megyei esperes és neje, Pozsonyi Anna egyházmegyei felügyelő, T. Pintér Károly, országos hetilapunk főszerkesztője, valamint Szórágy Gyuláné, Nógrád község polgármestere is.

A lelkész-házigazda Szőkéné Bakay Beatrix köszöntőjében a hittel épített templom nemzedékeket megtartó erejéről beszélt, amelyet semmiféle vihar, ideológia meg nem semmisíthet. A 90. zsoltár alapján prédikáló Szebik Imre püspök méltatta a kicsiny gyülekezet egyházszeretetét, és hálát adott Isten kegyelméért, aki igéjével vezette, szentségeivel megáldotta nógrádi népét negyed évezreden át. Az úrvacsora szent közösségében kifejeződött a történelmi egyházak ökumenikus egységének szépsége, amely a nógrádi gyülekezetben napi gyakorlat, hiszen a zenei élet felelőse – Csókás Viktória kántor – római katolikusként végzi itt hűséges szolgálatát. Az istentiszteletet követő díszközgyűlésen Dobos Vince tiszteletbeli és Králik János aktív felügyelő testvérek bizonyságtétellel és szentírási idézetekkel vallottak arról a hittel végzett felújítási és állagmegőrzési munkáról, amelynek eredményeként évről évre szépül gyülekezetünk háza tája.

Szabó András esperes köszöntőjében arra biztatta a nógrádi evangélikusokat, hogy a megye névadó településén élve példaadásukkal váljanak az egyházmegye ékkövévé. Nógrád község polgármestere pedig reményét fejezte ki, hogy az egyházközség és a világi vezetőség között a jövőben is gyümölcsöző marad a kialakult jó kapcsolat.

A nógrádi gyülekezet kamarakórusának átéléssel előadott, érzelmileg telített énekszolgálata hangjaira vonult át a lelki táplálékkal feltöltődött ünnepi gyülekezet az imaterembe, ahol az asszony testvérek szorgos készülődése nyomán gazdagon megterített asztalok mellé telepedve vehette magához ki-ki azt is, ami a test táplálására szükséges. Mindeközben értékes testvéri beszélgetésben találtak egymásra rokonok, barátok, és nosztalgiával idézték fel ifjúságuk idejét, a nógrádi gyülekezetben szolgáló lelkészek emlékét, ismételgették a drága igéket, amelyeket konfirmációjukon, esketésük alkalmával biztatásul vagy éppen felejthetetlen szerettük temetésén vigasztalásul kaptak az Úrtól az immár 90 esztendős Isten-hajlékban. Falai között az Egy Isten kezében futnak össze a múlt, jelen és jövő szálai, hiszen csakis kegyelme hordozott eddig és hordoz bennünket tovább. S ahogy útra bocsátottuk egymást, szívünkben annak a halk fohásznak bölcsője ringott: „Ó, add, Urunk, hogy a 100. évfordulón is átölelhessük egymást!

B. B.

Regionális hozzárendelés: Nógrádi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyökerek
Élő víz
"Istenből is megárt a sok"?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megvalósult álom
Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért
Ébredj, Szentetornya!
Tirpák ősök emlékezete
Isten mencshelyi hajléka
Hálaadás a megújult Deák téri templomért
Keresztutak
"Hét csillag"
Iskolakezdési támogatás Borsodban
Ismét ülésezett a doktorok kollégiuma
Protestáns lesz a templom
Evangélikusok
Börtönben és kényszermunkán
Pedagógus-továbbképzés a hittudományi egyetemen
Jézus a szolgálat fundamentuma
Kőszegi fogadalomtétel
A balatonszárszói missziói központ épüléséről
Nem Ózd a csodák csodája
e-világ
A genetikailag módosított élelmiszerekről
Vatikán és génmanipuláció - áldásuk rá?
Magyar Rádió: Együttműködési megállapodás az egyházakkal
Keresztény szemmel
Templom
Kevélység
A hét témája
Gospelfesztivál
A közelmúlt krónikája
Falban rejtezett bizonyíték
Fébé-konferencia Béthelben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Újraolvasom a 16. századi magyar reformáció történetét...
Born Ignác és Papp Simon emléke nyomában
Nemzetünkért "öszvefogván"
A vasárnap igéje
Isten igazít meg
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 36 Hálaáldozat a 90 éves nógrádi templomért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster