EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 38 - Démász elhagyott engem

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Démász elhagyott engem

Egy átmeneti búcsú is szomorúság azoknak, akik szeretik egymást. Hát még a végleges. Valljuk be: még azok a természetes elválások is okoznak némi bánatot, amelyek – mint például gyermekeink házassága – örömmel is járnak. Szülő elvesztését is csak túlélni lehet, kiheverni nem, hiába ismételgetik, hogy ez az élet rendje, hogy halandók vagyunk. Gyermek távozása – kis koporsó a házban – olyan fájdalom, írja Mikszáth Kálmán, amit más nem ismer, csak akit a veszteség ért.

De barátként, szerelmesként is nagyon rossz megélni, hogy elhagytak, ha van is mindig újrakezdés.

Sajátos veszteség, ha kedves munkatársunk hagy cserben. Akivel ismertük még egymás gondolatait is. Pál apostol a Timóteushoz írt második levelében (2Tim 4,10) egy ilyen veszteségről számol be a rá jellemző egyszerűséggel: „Démász elhagyott engem.” Nem minősíti Démászt, nem panaszkodik, nem sorolja fel, hogy ő mit tett ezért az emberért, azt sem, mi mindent tettek együtt. Tájékoztat munkatársairól, és az információk között található a Démászra vonatkozó, a negatív hír: Démász elhagyott engem.

Mégsem elégszik meg ennyivel az apostol, hozzáteszi, „mivel ehhez a világhoz ragaszkodott”. Ötven éve kísér ez az ige. Adós vagyok még az akkori Deák téri ifjúság ébredésbeli történetének a megírásával. Kiemelkedő alkalom volt, éppen ötven éve, 1952. augusztus utolsó napjaiban egy háromnapos konferencia. Ezen Hafenscher Károly tartotta az esti áhítatokat. „Aki megjárta az utat, Timóteus” – „Aki megtántorodott, Démász” – „Akinek a szenvedés kegyelme jutott, István vértanú” – kerültek elénk a három estén. Gyönyörű volt a régi fordítás is: „Démász engem elhagyott, a jelen való világhoz ragaszkodván.”

Ez figyelmeztetett az elmúlt fél évszázadban mindig arra, hogy vigyáznunk kell egymásra. És hogy ma sincs másról szó: ha valaki elhagyja az Isten ügyét, elhagyja a közösséget, elhagyja az egyházat. Ragaszkodás valamihez, ami elválaszt az Úrtól. Nem tudjuk meg, miről volt szó Démász esetében. Mit jelentett a jelen világhoz ragaszkodás? Pénzt, mert megunta azt az értékrendet, amiben az apostol és köre élt? Félt talán az üldöztetéstől? Más közösségbe csábították, ahol hírnevet, dicsőséget remélhetett? Asszony volt a dolog mögött?

A páli üzenet azt fejezi ki, hogy a lélekben dőlnek el a dolgok. Nem önmagában a pénz, a hírnév, a szerelem a probléma, ez mind megférhet a maga helyén a szolgálat mellett. A szívben van a hiba, amikor gond van. A jelen világ prioritása tántorít el. Ezért sem kellett az apostolnak kitérnie a részletekre. Nem a konkrét ügy a lényeges, hanem az eltávolodás Istentől. Más értékek elsőbbsége az Isten ügyének szolgálata helyett.

Lehet, hogy Démászt, aki – mint még kiderül az igéből –, Thesszalonikába ment, ott megszólította egy régi ismerős, hívő testvér, érdeklődve Pál apostol iránt. Mit válaszolhatott Démász? – Éppen most hagytam el Pált, az örök élet reménységét felcseréltem konkrét evilági értékekkel?! Nem hiszek már! – Szomorú vallomás.

Hasonló hangzott el ugyancsak az ötvenes évek elején Fóton. Az otthon vezetője, Kiss János, konferenciák fáradhatatlan szervezője, valamennyire mind- nyájunk példaképe, Pesten összetalálkozott régi kedves testvérével, egy fiatal íróval, akit már régen nem látott. Nagyon megörült neki, és a rá jellemző elokvenciával invitálta: jöjjön már ki, tegyen bizonyságot az éppen zajló konferencián. Az illető szabódott, de János bácsinál nem volt pardon, így hát ígéretet tett. Ki is ment, de megdöbbentő csattanóval, negatív bizonyságtétellel zárult a történet. Elmondta a konferencián, hogy igen, hitben járt, családi háttere is erre predestinálta, de elvesztette hitét, más értékek irányítják az életét. Nem akart eljönni, de hát megígérte, mivel valóban régi barátok, testvérek Kiss Jánossal. Nem akar senkit eltántorítani a hittől, de neki csak más életvezetési tanácsokra van indíttatása. Nem bánja, ha okulnak a történtekből, de ő amúgy jól érzi magát. Démász járt akkor Fóton. Talán más is emlékszik még erre az akkor némi vihart kavaró történetre. Többen biztatták János bácsit, ne keseredjen el, ha nem is erre számított, talán mégsem volt haszontalan ez az epizód.

Ma már tudjuk, hogy egy folyamatot jelzett. A következő évtizedekben sokan hagyták el a hitet, ragaszkodva a jelen világhoz. Ma bonyolultabbnak látjuk mindezt, mint volt kétezer évvel ezelőtt. Hiszen olyanok is vannak, akik mondják, hogy Uram, Uram, de nem élik ezt. Ám ez is ősi magatartás.

Démász megtántorodásának üzenete örök. Vigyáznunk kell egymásra! Az Isten ügyét elhagyók motivációja ma is a ragaszkodás a jelen világhoz, az örök értékekkel szemben.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - Új kegyelem
Liturgikus sarok
"Templomunk,drága vagy nekünk..."
Élő víz
Allergia
Egyházunk egy-két hete
Egy színes őszi délután "menetrendje" Egyházasdengelegen
Mindenek szolgájaként utolsó
Zsinati ülésszak után - a további teendők előtt
Az EBBE első csendesnapja
Múlt és jövő találkozója Maglódon
Egyeztetett ünnepségek
EKE-csendesnap Pestszentlőrincen
Keresztutak
"Élek.Élek?Élek!"
Két nap "jelek" között
Püspökiktatás Petrőcön
Evangélikusok
Hálaadás és reménység
Démász elhagyott engem
A holt professzor "szellemét" idézem
e-világ
Borszentelés?
Keresztény szemmel
Szabadság és önkéntesség
A kéz
Erdei gondolatok
A terror és a lelkigondozás
A hét témája
"Uram, jó nekünk itt lennünk."
Protestánsok Ugandában
evél&levél
Tanévnyitó hittanverseny Nagyvázsonyban
Partium, Erdély, Sóvidék, Székelyföld, Szászföld...
"Aki nincs velem, ellenem van."
Kedves Olvasók!
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
A közelmúlt krónikája
Fúvósmuzsika Mezőberényben
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
A kereszt útja a szeretet útja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 38 Démász elhagyott engem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster