EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - 70 éves a szolnoki evangélikus templom

Egyházunk egy-két hete

"Házadért éneklünk hálát tenéked..."

Hozzászólás a cikkhez

70 éves a szolnoki evangélikus templom

Talán kevesen tudják, hogy nem kell egészen Wittenbergig utaznunk, ha meg szeretnénk nézni Luther templomát: a szolnoki evangélikus templom ugyanis a wittenbergi kicsinyített mása.

Az október 13-i hálaadó istentiszteleten nem véletlenül kezdte tehát igehirdetését D. Szebik Imre elnök-püspök a következő gondolattal: ?A szolnoki templom a reformáció temploma, ezért a reformáció örökségét kell hordoznia.?

Miben is áll ez az örökség? A reformáció azt a Jézus Krisztust állította a középpontba, aki értünk meghalt és feltámadt, illetve azt a Szentírást, amely bátorít, megszólít, vigasztal bennünket. Benne természetessé vált az anyanyelv használata és magas szintű ápolása is. Ezeket a gondolatokat ma már nemcsak a reformáció egyházai vallják, hanem a többi keresztény felekezet is, melynek ékes bizonyítéka a közelmúltban aláírt Ökumenikus Charta. Egy-egy ilyen jeles évforduló ugyanakkor alkalmat teremt arra is, hogy az ember önvizsgálatot tartson ? folytatta az igehirdető. ? A tíz leprás története a hálára helyezi a hangsúlyt.

Napjainkban különösen időszerű erről beszélnünk, hiszen a hála igazi hiánycikké vált. Ne gondoljuk azonban, hogy az ókorban ez nem így volt: a tíz meggyógyítottból csupán egy ment viszsza azért, hogy köszönetet mondjon Jézusnak. Egy ember a tízből ? 10 százalékos arány. Éppen úgy, mint a népszámlálás adatainál: hazánk lakóinak 10 százaléka vallotta magát valamilyen felekezethez tartozónak? Csak az az ember lehet igazán boldog, aki tud hálás és megelégedett lenni ? zárta szavait a püspök.

Az ünnepi istentisztelet közgyűléssel folytatódott. Először dr. Münich Béla felügyelő köszöntötte a jelenlévőket, majd a kisgyermekek rövid műsora következett, Békésy Gyöngyi hitoktató vezetésével. Ezután a gyülekezet segédlelkésze, Győri Péter Benjámin szólt a résztvevőkhöz. Több van itt egy kőből épített templomnál, mivel mi is templomok vagyunk ? mondta beszédében. Egy ilyen kis gyülekezetben gyakran kísért minket a kicsinység érzése, nem merünk nagyokat álmodni. Péter apostol azonban így biztat minket: ?Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá? (1Pét 2,5a).

A szolnoki templom akkor töltheti be igazán küldetését, ha megtelik élettel, ha a maroknyi kis közösség növekedni kezd. Ezeket a gondolatokat hangsúlyozta az a rövid, ám nagy hatású film is, amely bemutatta a templom és a gyülekezet történetét; illetve Reményik Sándor Templomok című megzenésített verse, amit a csengő hangú kislány, Eszteró Dorottya adott elő, és a gyülekezet lelkésze kísért.

A köszöntések sorát Szebik Imre püspök nyitotta meg, majd Szalay Ferenc polgármester, Botka Lajosné országgyűlési képviselő, Benczúr László egyházkerületi felügyelő, Győri Péter Dániel, Nagytarcsa polgármestere (a gyülekezet lelkészének édesapja), Koczor Tamás, az egyházmegye esperese és Péter Zoltán ceglédi segédlelkész fejezte ki jókívánságait a gyülekezet tagjainak. Szolnokon híresen jó a felekezetek közti kapcsolat, így a református és a katolikus közösségek képviselői is megtisztelték jelenlé-tükkel az eseményt, és köszöntötték az ünneplő gyülekezetet.

A jól szervezett ünnepségen a zene is kitüntetett szerepet kapott. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem fúvószenekara kiegészült néhány lelkes gyülekezeti taggal és baráttal, illetve a pestlőrinci evangélikus fiatalokból álló Új Teremtés együttes is méltóképpen emelte a megemlékezés fényét. Az istentisztelet záróakkordjaként a résztvevőknek lehetősége nyílt egy kis gyülekezeti kiállítás megtekintésére is.

Hetvenéves templomáért adott hálát a szolnoki egyházközség ezen a vasárnapon. Adja Isten, hogy a százesztendős évfordulóra ne csak az ünnepi alkalmakon, hanem a ?hétköznapi? vasárnapokon is mindig tele legyen.

gy. v.

Regionális hozzárendelés: Szolnoki Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A praefatio változó részei
Élő víz
A pókfonál titkai
Egyházunk egy-két hete
Odaszánt élet
70 éves a szolnoki evangélikus templom
Sárvári életjelek
Kereszt is, csillag is a templom tornyán
A mogyoródi száznegyvennyolcak
Keresztutak
Finn misszionárius látogatása
Vajdaságba "Finnországon át"...
Jubál fesztivál
Evangélikusok
Kossuth-mellszobor Sámsonházán
A múlt emlékeit kutatta
e-világ
Ismét választanunk kell!
Tiszteletadás - két keréken
Tan-erők
Keresztény szemmel
1946, 1956, 1989
Vándorlások
evél&levél
Akikért a harang szól
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus királyi vendég
A közelmúlt krónikája
"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)
Evangélikus rendezvénysorozat Balassagyarmaton
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A püspök kertje
Új műsorsáv a Duna Tv-ben, avagy nem mindegy, higy mi folyik a csapból...
A vasárnap igéje
Utolsó figyelmeztetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 42 70 éves a szolnoki evangélikus templom

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster