EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - Utolsó figyelmeztetés

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 20. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Utolsó figyelmeztetés

Jónás 3,1-10

Jónás történetét jól ismerjük. Próbálkozása, hogy elmeneküljön az Úrtól kapott megbízatása elől, meghiúsult. Engedetlensége majdnem az életébe került. Isten a feladatot nem hagyja beteljesítetlenül, másodszor is szól Jónáshoz, és Ninivébe küldi őt. Ugye, ismerjük a jónási küldetést?

Másodszor, harmadszor, sőt sokadszor szól Isten. Nemcsak Jónáshoz, de hozzánk is. Feladattal bíz meg, felelősséget ad a gyülekezet építésében, üzenetét kell továbbítanunk... Húzódozunk. Vagy kelletlenül elkezdjük a munkát, de úgy, hogy más is hozzáférjen. Azonban a „fogjuk meg, és vigyétek” hozzáállással nem jutunk előbbre.

Hiába próbáljuk lerázni az igát, ledobni a terhet. Amikor látjuk tehetetlenségünket, maga Jézus szól hozzánk: „Az én igám kedves, és az én terhem könnyű.” Hiába indulunk Jónással együtt az ellenkező irányba. Isten üzenete így vagy úgy, előbb vagy utóbb célba talál. A niniveiek számára ez az üzenet az ítélet hangja volt. Jónás tömör és világos „prédikációja” csupán egy mondat: Még negyven nap és elpusztul Ninive! Mintegy utolsó figyelmeztetésként hangzik ez a mondat a város lakói számára.

Elkezdhettek volna kibúvókat keresni, magyarázkodni az Isten küldöttjének. Okokat és jogosnak vélt indokokat kereshettek volna, hogy bűneikre mentséget találjanak. Mi ezt tennénk, de ők nem így válaszoltak Isten utolsó figyelmeztetésére. Nagyon egyszerűen fogalmazza meg a Biblia az emberek reakcióját: hittek Istennek. Nem kezdték el Jónást okolni, nem vonták kétségbe hitelességét, szava igazságát. Nem kérdőjelezték meg Isten ítéletet hirdető üzenetét. Egyszerűen hittek Istennek. Ahogyan a hír terjedt, úgy lehetett érezni Ninivén annak hatását. Végül a király, a főurak, sőt mindenki részt vett a kollektív bűnbánatban, emberek és állatok egyaránt böjtöltek. Világunkban, ahol ketten háromfélét gondolnak és akarnak, oly nehéz elképzelni hasonló egyetértést. Hatása lett az utolsó figyelmeztetésnek, megtörtént a csoda, végre a niniveiek visszafordultak a rossz útról: teljes erővel kiáltottak Istenhez. Utolsó mentsváruk Isten könyörületére épült. Lángoló haragját bűnbánatukkal akarták feltartóztatni. Reményük ebben a tétova mondatban fogalmazódik meg: Ki tudja, talán felénk fordul, és megszán az Isten?

Egyik végső megoldásként a szülők is próbálkoznak sokszor az utolsó figyelmeztetés eszközével. Hátha a zsebpénzelvonás vagy a szobafogság hatásosnak bizonyul. S ha elérik a kívánt célt, ha a gyermeket sikerül visszatéríteni a rossz útról, akkor azt szinte csodaként élik meg. Talán Isten is ilyen büszkeséggel vegyes gyengédséggel nézte, amint a megrettent niniveiek a jó útra tértek, és megtagadták régi bűneiket. Ugye, ismerősen cseng az énekbeli vallomás: „Mint jó szülő megvédi És szánja gyenge gyermekét, Oly irgalommal nézi, Az Úr, ki féli szent nevét.”

A niniveiek bűnbánatára Isten könyörülettel válaszolt, és a veszedelmet meszszire távoztatta tőlük.

Legyen az utolsó figyelmeztetés jele számunkra a kereszt. Isten irgalma nagyobb, mint ítéletének igazsága. „Szeret az Úr, azért nincs még végünk.” Krisztus áldozata járhatóvá tette számunkra az Istenhez vezető utat. Jónás prédikációja átformálódik és kibővül a mai vasárnapon. Utolsó figyelmeztetésként áll e vesztébe rohanó emberiség előtt a kereszt mentsvára.

Bárcsak meghallanánk a jónási szavakat, és a niniveiekhez hasonlóan keresnénk a megtérés és a bűnbocsánat útját! „Ki tudja, talán felénk fordul, és megszán az Isten.” A keresztfán értünk vérző Krisztus vonásaiban felismerhetjük Isten felénk fordított orcáját.

Ihász Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A praefatio változó részei
Élő víz
A pókfonál titkai
Egyházunk egy-két hete
Odaszánt élet
70 éves a szolnoki evangélikus templom
Sárvári életjelek
Kereszt is, csillag is a templom tornyán
A mogyoródi száznegyvennyolcak
Keresztutak
Finn misszionárius látogatása
Vajdaságba "Finnországon át"...
Jubál fesztivál
Evangélikusok
Kossuth-mellszobor Sámsonházán
A múlt emlékeit kutatta
e-világ
Ismét választanunk kell!
Tiszteletadás - két keréken
Tan-erők
Keresztény szemmel
1946, 1956, 1989
Vándorlások
evél&levél
Akikért a harang szól
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus királyi vendég
A közelmúlt krónikája
"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)
Evangélikus rendezvénysorozat Balassagyarmaton
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A püspök kertje
Új műsorsáv a Duna Tv-ben, avagy nem mindegy, higy mi folyik a csapból...
A vasárnap igéje
Utolsó figyelmeztetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 42 Utolsó figyelmeztetés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster