EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - Tan-erők

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Tan-erők

Evangélikus középiskolák országos szakmai konferenciája

A pedagógus-konferencia résztvevői
A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium az idei tanévben ünnepli újraindulásának 10. évfordulóját. E dátumhoz kapcsolódva október 10–12-én a pedagógusok számára szakmai fórumot rendeztek, melyen az ország minden evangélikus középiskolája 8-12 fővel képviseltette magát.

Élő és égető kérdések

Az ünnepélyes köszöntések után, az első előadáson dr. Frenkl Róbert országos felügyelő élő és égető kérdésekre próbált hiteles, meggyőző választ adni: Hogyan segíti az autonóm személyiség, a keresztény értékrend kialakulását az evangélikus oktatás? Mint már annyiszor, most is hangoztatta az oktatás prioritását és a tanáregyéniségek kiemelkedő fontosságát egyházunkban. Evangélikus iskolákban természetes a világnézeti elkötelezettség, ugyanakkor a nyitottság, a befogadás is, melyek a lutheránus iskola legfontosabb hagyományai közé tartoznak.

Véleménye szerint egy felekezeti intézmény nem közvetlenül misszionál, indirekt módon azonban lehetősége van a missziói munkára. A reformáció tradíciójának tudható be, hogy az evangélikus oktatás célja – egyebek mellett – az autonóm személyiség fejlesztése, mert ez a polgári gondolkodás alapja. Független, gondolkodó, érdeklődő, felelős fiatalokat akarunk nevelni, akik képesek elvonatkoztatni a közgondolkodástól, és nem jellemző rájuk a csordaszellem. Legfőbb célunk, hogy a gyerekek az örök élet reménységében váljanak autonóm személyiséggé. A pedagógusnak jogai mellett fontos kötelezettsége, hogy saját személyiségén keresztül a keresztény értékeket közvetítse.

A második nap reggele áhítattal kezdődött. Hegedűs Attila iskolalelkész Fil 1,6 alapján hirdette az igét. Mint gyakorló lelkész és pedagógus, munkánk dilemmáit sorolta: Sámuel példáján keresztül magyarázta, hogy türelemre van szükség, mert az eredmények nem mérhetők és csak hosszú távon érnek be. Éltessen bennünket a célhoz érés reménysége!

EREDMÉNYEK ÉS TEENDŐK

A délelőtti előadások az oktatás időszerű kérdéseit világították meg több oldalról. Elsőként Mihályi Zoltánné, az Országos Iroda Oktatási Osztályának vezetője összegezte az evangélikus iskoláztatás elmúlt tíz esztendejét. A jubileum alkalmából a gazdag hagyományokkal rendelkező evangélikus iskolák múltját idézve a rendszerváltás utáni kezdetekről beszélt, az egyházi oktatás törvényes működtetésének feltételeit vázolta. Szemléletesen, diagramok segítségével mutatta be azt a fejlődést, amely a Fasori Gimnázium 1989-es indulása óta tapasztalható egyházunkban. A kezdetek után iskolarendszerré fejlődött az evangélikus oktatás, az intézmények az igényeknek megfelelően színesítették a kínálatot, bővítették a belső struktúrát. Az eredményeken túl a hiányosságokat is vázolta, és rámutatott a feladatokra is. A továbbiakban is fontos az iskolák jó működése, a magas színvonalú oktatás, az, hogy versenyképes tudást és korszerű ismereteket nyújtsunk. A nevelés terén kiemelte a szeretetteljes légkört, a keresztény világnézet és értékrend kialakításának fontosságát a nemzet és egyházunk jövőjének érdekében.

A következő előadó, Platthy Iván ny. államtitkár, egyházügyi tanácsadó a kezdetekről beszélt, melyet a magvetéshez, faültetéshez hasonlított. Fontosnak vélte, hogy a rendszerváltás időszakában az állam és az egyház egy soha vissza nem térő történelmi pillanatot használt ki – mint utólag tapasztaljuk, eredményesen. Fontosnak tartotta az állam és egyház mellérendelt viszonyát, a folyamatos párbeszédet és az egyházak szerepvállalását a társadalom életében.

Pongrácz László, az OKÉV (Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont) főigazgató-helyettese „Az országos mérések eredményeinek tanulságai” címmel érdekes, tényekkel, adatokkal alátámasztott előadást tartott. Az első, ötödik és kilencedik osztályokban végzett nemzetközi mérések eredményeiről számolt be a jelenlévőknek. Kiemelte azt az ellentmondást, ami a magyar közoktatás hagyományos értékrendje és a nemzetközileg fontos munkaerő piaci és kemény gazdasági szempontok érvényesítése között feszül.

Sipos István, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára a közelmúlt változásait elemezte, majd felvázolta a Nemzeti Fejlesztési Terv fő irányait. Véleménye szerint a humán erőforrás fejlesztése, ezen belül az oktatási stratégia kulcsfontosságú kérdést jelent.

A konferencia fontos mozzanata volt a pedagógusok megbeszélése. 12 szekcióban – szaktárgyanként és szakterületenként – beszélgettek az eredményekről, a lehetőségekről és a feladatokról, megfogalmazták közös gondjaikat, problémáikat. Az utolsó nap reggelén a szekciók vezetői számoltak be az előző napi ülés tapasztalatairól. A beszámolók egytől egyig magas szakmai színvonalról, felelős gondolkodásról, az egyházi oktatás ügye és a keresztény nevelés iránti elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot. Sok kérés, ötlet fogalmazódott meg, amelyek – a földrajzi távolságok ellenére – segítenék a közös gondolkodást, egymás jobb megismerését, a jó kezdeményezések közreadását.

Van új a nap alatt

A beszámolókat követően D. dr. Harmati Béla püspök zárógondolatai következtek, aki arról beszélt, hogy ez az együttlét mindenkit önvizsgálatra késztet. Öröm és hálaadás, hogy az iskolaügy életüggyé vált egyházunkban. Ez azért is fontos, mert korunk tele van nehézségekkel, melyekkel szembe kell néznünk. Szakmai kihívás is az EU-hoz való csatlakozás, mert erősíteni kell az idegennyelv-tudást, de nem feledkezhetünk meg nemzeti értékeinkről sem.

Harmati püspök Préd 1,8–9 alapján tartott záróáhítatában összegezte a teendőket. Nincs új a nap alatt? Minden munka fárasztó? Lemondó beletörődést, sorsszerűséget sugall az ige? A szenvedélyes, odaadó szeretettel végzett munka nem fárasztó: van új a nap alatt, gondoljunk csak történelmünk fordulataira, az utolsó 15 év történéseire! Van teremtő akarat, Isten állandó. Adjunk hálát a maradandóért, munkálkodjunk a változásokért! Lehet új bennem, rajtam keresztül, Isten által.

Gazdag, színes együttlét volt ez a konferencia. Köszönet érte a házigazda bonyhádi gimnáziumnak!

Jancsó Kálmánné

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A praefatio változó részei
Élő víz
A pókfonál titkai
Egyházunk egy-két hete
Odaszánt élet
70 éves a szolnoki evangélikus templom
Sárvári életjelek
Kereszt is, csillag is a templom tornyán
A mogyoródi száznegyvennyolcak
Keresztutak
Finn misszionárius látogatása
Vajdaságba "Finnországon át"...
Jubál fesztivál
Evangélikusok
Kossuth-mellszobor Sámsonházán
A múlt emlékeit kutatta
e-világ
Ismét választanunk kell!
Tiszteletadás - két keréken
Tan-erők
Keresztény szemmel
1946, 1956, 1989
Vándorlások
evél&levél
Akikért a harang szól
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus királyi vendég
A közelmúlt krónikája
"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)
Evangélikus rendezvénysorozat Balassagyarmaton
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A püspök kertje
Új műsorsáv a Duna Tv-ben, avagy nem mindegy, higy mi folyik a csapból...
A vasárnap igéje
Utolsó figyelmeztetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 42 Tan-erők

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster