EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - A pókfonál titkai

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

A pókfonál titkai

Természetes környezetükben lenyűgöz a pókok viselkedése. Érdekes megfigyelni, ahogy lázasan dolgoznak egy pókháló elkészítésén. Megesik, hogy néha nem a legmegfelelőbb helyet választják ki arra, hogy ott feszítsék ki csapdájukat.

Ilyenkor néhány biztos mozdulattal el kell szakítani a remekművet. A pókoknak ez sem szegi kedvét. Egy-két nap elteltével ugyanazon a helyen feszül a háló, mintha mi sem történt volna.

Hosszan lehetne sorolni, hogy mi mindenben egyedülállóak ezek az apró állatok. De most leginkább két tulajdonságukat emelném ki. Az egyik, ahogy halált megvető bátorsággal függenek „ég és föld között”. Látszólag teljesen mindegy nekik, hogy egy kerti növény leveléről fél méteres mélységségbe leereszkedve vagy a Grand Canyon peremén több száz méter fölött lebegve kell-e dolgozniuk. Akár itt, akár ott ugyanazok a kifinomult, nyugodt mozdulatok jellemzik őket. Nem kapkodnak, nem remegnek, nem szédülnek bele a végtelen mélységbe. Nem használnak más minőségű és vastagságú fonalat ahhoz mérten, hogy milyen magasból ereszkednek alá. Egyszerűen csak teszik a feladatukat, megbíznak a pókfonál erősségében.

Milyen jó volna nekünk is így bízni Urunkban! Ha nem attól függne hitünk erőssége, hogy milyen mélység tátong alattunk. Ugyanazzal a hittel fordulnánk Urunkhoz könnyebb és nehezebb perceinkben, tudván azt, hogy Istenünk ereje nem a nehézségek nagyságától függ. Ő meg tud segíteni kis és nagy problémákban, kihívásokban egyaránt. Ha nem löknénk el Isten segítő kezét akkor sem, amikor éppen úgy gondoljuk, hogy magunk is meg tudunk birkózni feladatainkkal. Ha hitünk fonala mindig biztos összeköttetést jelentene Teremtő Atyánkkal. Bátran vágnánk bele nehéz helyzetekbe is, abban a biztos tudatban, hogy hitünk fonalának másik vége az Atya kezében van, aki képes megtartani, megőrizni, megsegíteni bennünket.

A másik lenyűgöző tény a pókfonál erősségében rejlik. Amikor egy könnyed kézmozdulattal elszakítjuk, talán nem is vagyunk tudatában, hogy milyen rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező anyag a pók által készített szövedék. A tudósok – hosszas kutatás és kísérletezés után – arra jutottak, hogy ennél erősebb és egyszersmind rugalmasabb anyagot még nem találtak fel. Ezért a pókfonál mesterséges előállítására törekedtek, remélve, hogy az élet számtalan területén felhasználhatják majd. Mert ami könnyen elszakíthatónak tűnik önmagában, az szorosan egymás mellé szőve hihetetlen ellenállást képvisel. Ugyan ki gondolná, hogy a mesterségesen előállított pókfonál szövet egyik felhasználási területe a régi golyóálló mellények rugalmatlan és nehéz anyagát hivatott kiváltani?! Pedig így igaz. A pókháló – ami a köznyelvben az értéktelenséget, a múlékonyságot jelképezi – ilyen nagy célokra hivatott.

Gondolunk-e néha arra a csodára, amelyet Isten a hívő közösségben rejtett el? A hívő ember önmagában állva sebezhető. Ám ha minden bizalmunkat Urunkba vetjük, ez egymáshoz is közelebb visz bennünket. Erről tanúskodnak Jézus szavai: „Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást” (Jn 13,35). Összetartozik tehát, és bennünket is összetart az Urunk és egymás iránti szeretetünk „szövevénye”.

Ha minden élethelyzetünkben Istenre nézünk, nem kell félnünk a pók által készített háló „kiszolgáltatottságától”, amelyet egy könnyed kézmozdulattal meg lehet semmisíteni. Az csak azoknak az életére vonatkozik, akikről így beszél Jób könyve: „Így járnak, akik elfeledkeznek Istenről, az elvetemültek reménysége elvész. Szétfoszlik bizakodásuk, bizodalmuk olyan, mint a pókháló” (8,13–14). De ha a hívő emberek szorosan egymás mellé állnak, közösségükben fantasztikus erő rejlik. Ennek az erőnek a titkát így fedi fel előttünk Pál apostol: „Nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” (2Tim 1,7).

Urunk szorosan egymás mellé „sző” bennünket a gyülekezet közösségében. Sokféleségünkben az egységet a mindannyiunkba kitöltött isteni lélek képviseli, amely nem tiporható lábbal, mert nem a mulandóságra, hanem az örök életre adatott. Ha megmaradunk ennek a közös léleknek az egységében, akkor nincs olyan hatalom, ami erőt vehetne rajtunk.

Horváth Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A praefatio változó részei
Élő víz
A pókfonál titkai
Egyházunk egy-két hete
Odaszánt élet
70 éves a szolnoki evangélikus templom
Sárvári életjelek
Kereszt is, csillag is a templom tornyán
A mogyoródi száznegyvennyolcak
Keresztutak
Finn misszionárius látogatása
Vajdaságba "Finnországon át"...
Jubál fesztivál
Evangélikusok
Kossuth-mellszobor Sámsonházán
A múlt emlékeit kutatta
e-világ
Ismét választanunk kell!
Tiszteletadás - két keréken
Tan-erők
Keresztény szemmel
1946, 1956, 1989
Vándorlások
evél&levél
Akikért a harang szól
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus királyi vendég
A közelmúlt krónikája
"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)
Evangélikus rendezvénysorozat Balassagyarmaton
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A püspök kertje
Új műsorsáv a Duna Tv-ben, avagy nem mindegy, higy mi folyik a csapból...
A vasárnap igéje
Utolsó figyelmeztetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 42 A pókfonál titkai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster