EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 43 - Augsburgi séta

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Augsburgi séta

Amint arról már olvasóink értesülhettek, szeptember utolsó hétvégéjén került sor a bajor–magyar testvéregyházi kapcsolatok jubileumi ünnepségsorozatára Schro-benhausenben. Ennek keretében vehettünk részt egy augsburgi kiránduláson, amelyen sok szép történelmi helyet és műemléket ismerhettünk meg.

Augsburg Bajorország harmadik legnagyobb (negyedmillió lakosú) városa. Nekünk, evangélikusoknak több szempontból is nevezetes. Nem véletlen, hogy sétánk első állomása a karmelita rend 1320 táján épült Szent Anna-temploma volt. A kolostor gótikus kerengőjének belső udvarára (Lutherhöfle) néz az a cellaablak, amely mögött 1518 októberében Luther Márton lakott. Az akkor még Ágoston-rendi szerzetest a pápa küldötte, Kajetán elé rendelték kihallgatásra, hogy vonja vissza 95 tételét. A barokk főoltáron az idősebb Lucas Cranach „Engedjétek hozzám a kis- gyermekeket” című oltárképe látható. Mögötte, a stukkódíszes falakat borító számos régi olajfestmény között felfedezhettük a mester híres Luther-portréját is. A templom másik végében található a Fugger-kápolna. Az oltár hátterében a falba süllyesztett Fugger-sírkövek közül a két középső domborművei Albrecht Dürer vázlatai nyomán készültek. Templomlátogatásunkat a Fővárosi Protestáns Kántorátus énekszolgálata tette még ünnepélyesebbé.

Kívül, a templom falán nagy márványtábla emlékezteti az arra járót az ökumené történetének újabb mérföldkövére. Három évvel ezelőtt e falak között írták alá azt a – megigazulás kérdéséről szóló – Közös Nyilatkozatot, amelyet hosszú évek tárgyalásainak gyümölcseként a Lutheránus Világszövetség és a Vatikán közös dialógusbizottsága dolgozott ki.

Innen a dombra épült óváros központjába vezetett az utunk. A város minden pontjáról feltűnik egy magas, karcsúbb és két zömökebb, „sváb süvegű” torony – az előbbi a város jelképe, a Perlachturm, az utóbbi kettő a Városháza két oldalsó tornya. Közép-Európa legnagyobb városházának kilencemeletes főhomlokzata lényegében reneszánsz emlékeket idéz. A timpanon záródísze mi is lehetne más, mint a római légióktól Augsburgra öröklődött, a városban újra meg újra felbukkanó szimbólum: a fenyőtoboz.

Idő hiányában sajnos csak kívülről láthattuk az augsburgi dómot. A 10-11. században épült román stílusú bazilikának két jellegzetes tornya, egyik szentélye és felmagasított hajója maradt fenn.

A dómtól nyugatra, a középkori püspöki palota helyén ma a tartományi kormány székhelye található. Ennek előcsarnokában olvasták fel 1530-ban (a birodalmi gyűlésen) azt a Melanchthon által megfogalmazott 28 cikkelyt, amely később Ágostai hitvallás névvel alaphitvallásunkká vált. Itt hirdették ki az augsburgi vallásbékét (1555. szeptember 25-én), amelynek szállóigévé vált kijelentését mindannyian jól ismerjük: cuius regio, eius religio (akié a föld, azé a vallás).

Tovább folytatva sétánkat egy újabb világhírű városrészbe érkeztünk, a Fug-ger-kolóniához (Fuggerei). Hat utcára terjedő házsorát Ulrich, Georg és Jakob Fugger építtette a város szegényeinek. Annak feltételei, hogy valaki a telep lakója lehessen, mit sem változtak az évszázadok folyamán: az illető legyen 55. életévét betöltött, augsburgi születésű, házas, katolikus és kifogástalan erkölcsű.

Ezenkívül megtekintettük még a Fuggerek saját óvárosi épületegyüttesét (Fugger-Bau), benne a szép Hölgyek udvarát (Damenhof), illetve a Városi fegyvertár (Zeugehaus) gyönyörű reneszánsz épülettömbjét is.

A jól sikerült kirándulásért köszönet illeti mind a bajor, mind a magyar szervezőket. Sétánk végén mindenki arról beszélt, milyen kár, hogy csak néhány órát tölthettünk Augsburgban…

Blázy Árpád


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Három kórus- egy szólammal
Élő víz
Ő áll a középen
Gondolatok a reformáció 485. évfordulóján
Egyházunk egy-két hete
Enese 50 éve
Állami és egyházi iskolák közös konferenciája
A várva várt perc
Keresztutak
A bajor-magyar evangélikus együttműködés tíz esztendeje
Egy asztalnál három ország lelkészei
Augsburgi séta
Keresztény szemmel
A Biblia mélységei
A hét témája
Miből él a Magyarországi Evangélikus Egyház?
Való világ-ferihegyi fogda
Küldetéstudat és közösség
Iskolát és klinikát épített Afganisztánban a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat
Miből él az egyház Norvégiában?
Miből él az egyház Hollandiában?
Miből él az egyház Hongkongban?
Miből él az egyház Dél-Afrikában?
A közelmúlt krónikája
Nem csak óvodásoknak
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Deformáció vagy reformáció ünnepe?
Kiáltó isteni Szó
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 43 Augsburgi séta

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster