EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 43 - Kiáltó isteni Szó

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 22. vasárnap (Biblia-vasárnap)

Hozzászólás a cikkhez

Kiáltó isteni Szó

Jn 5,39-44

Isten újra és újra kiált a tőle elszakadt ember után. Szeretete nem nézi tétlenül, hogy a saját magunk ásta sírba estünk, mert Ő életünket akarja. Azt szeretné, ha kegyelme előbb érne utol, mint haragja. Erről szól a Szentírás, ezért íratott meg minden könyve, és ez a Biblia-vasárnap legfőbb üzenete.

Lapjain felismerhetjük Isten féltő szavát, a törvényt, amely nem csupán tilt és parancsol, hanem a következményekre is rámutat. Azért, hogy megláthassuk: a határokkal, a korlátoltságainkkal Isten nem önző módon bilincsbe akar verni, hanem meg akar óvni attól, hogy a szakadékban leljük halálunkat.

Azután megismerhetjük magunkat, a bukott embert. Azt, aki Isten képmására teremtetett, de istentelenségében – amikor bizalmatlanná és hitetlenné vált Teremtőjével szemben, és hanyag legyintéssel lépett túl a határokon – ember- telenné torzult. Mert nem volt elég a rólunk visszatükröződő Isten-dicsősége, saját dicsőséget akartunk. Megdöbbentő és félelmetes, mennyi gonoszság, árulás, gyilkosság, cselszövés, önzés, hazugság és egyéb nyomorúságok szegélyezik azóta is az emberiség útját a Bibliában és a világban. Bizony már annyiszor jogos pusztulásra érett az emberi nem.

De Isten szeretete még mindig kegyelmez. Mert nem az az Isten kegyetlensége, hogy eltűri az emberiség gonoszságait, hanem az a kegyelme, hogy még mindig tűr, fenntartja a bűnös világot, szerető szava még mindig hirdeti a megtartatás evangéliumát. Az Ő jóhíre nem pusztán elmélet, nem csupán jobbító szándékú gondolat, mely kozmetikázná a hibákat, hanem cselekvő, testté lett Ige, Jézus Krisztusban kiábrázolt szeretet és megváltás (Jn 3,16). Miért van az, hogy olyan nehezen ér utol minket a megtartatás örömüzenete?

Mert mi szeretünk hinni az eredendő emberi jóságban, a humanitásban, abban, hogy képesek vagyunk megjobbítani a világot, hiszen a magunk dicsőségét keressük. Még a hitben is. Inkább vagyunk vallásosak, akik kierőszakolják Isten irgalmát, inkább szeretnénk hinni abban, hogy jó cselekedeteinkkel rákényszeríthetjük Istent a kegyelemre. Olyan nehéz ingyen elfogadni Isten kegyelmét! Ez ugyanis megalázó módon annak elismerését jelentené, hogy nincs elég gazdagságunk megfizetni azt, nélküle végleg csődöt mondtunk. Ezért aztán úgy vagyunk, mint Jézus kortársai. Olvasgatjuk a Bibliát, eljárunk igét hallgatni, hogy megtudjuk, mi jót kell még tennünk az üdvösség elnyeréséhez (Mt 19,6); Isten pedig arra kell, hogy igazolja jó cselekedeteinket. De a Szabadítóra nincs szükségünk. Hiszen igencsak keserves lenne bevallanunk, hogy Isten nélkül, magunkban minden erényünk, eredményünk, erőnk csak illúzió, csillogó szemfényvesztés.

Pedig nem ér semmit az egész Biblia, ha nem ismerjük fel a törvény tükrében elveszettségünket, és az evangélium fényében megváltásunk lehetőségét, amely arra vár, hogy hittel megragadva egészen a mienk legyen. Ma újra kiált utánunk az Isten. Szava ismét hangzik felénk a megnyíló Szentírásból, az igehirdetésből, hogy ne vesszen kárba rajtunk a kegyelem. Hátha végre ráébredünk, hogy nem a dicsfényt, az egyéni sikert kell keresnünk egymásban és Istenben a győzelemhez, hanem be kell fogadni az Isten megjelent kegyelmét (Tit 2,11). Isten szeretete életünket akarja, dicsőségét ma is kínálja nekünk, hogy egyszülött Fia váltságáért, Lelke által új teremtésként újra cselekvőképesek legyünk.

Győri Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Három kórus- egy szólammal
Élő víz
Ő áll a középen
Gondolatok a reformáció 485. évfordulóján
Egyházunk egy-két hete
Enese 50 éve
Állami és egyházi iskolák közös konferenciája
A várva várt perc
Keresztutak
A bajor-magyar evangélikus együttműködés tíz esztendeje
Egy asztalnál három ország lelkészei
Augsburgi séta
Keresztény szemmel
A Biblia mélységei
A hét témája
Miből él a Magyarországi Evangélikus Egyház?
Való világ-ferihegyi fogda
Küldetéstudat és közösség
Iskolát és klinikát épített Afganisztánban a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat
Miből él az egyház Norvégiában?
Miből él az egyház Hollandiában?
Miből él az egyház Hongkongban?
Miből él az egyház Dél-Afrikában?
A közelmúlt krónikája
Nem csak óvodásoknak
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Deformáció vagy reformáció ünnepe?
Kiáltó isteni Szó
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 43 Kiáltó isteni Szó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster