EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 43 - Egy asztalnál három ország lelkészei

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egy asztalnál három ország lelkészei

A régi, történelmi Magyarországon az evangélikus egyház a maga sokszínűségében, nyelvi, kegyességi eltéréseiben is egy egységet alkotott. Fontos, hogy a közös gyökérből kinőtt egyházak ezt soha ne felejtsék el. Ennek a gondolatnak a jegyében rendezték meg Győrött azt a kétnapos konferenciát, amelyen a magyarok mellett osztrák és szlovák lelkészek is részt vettek.

A tanácskozás úrvacsorai istentisztelettel kezdődött, amelyen az igehirdetés szolgálatát Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke végezte. A liturgiában Herwig Sturm osztrák püspök és Milos Klatik pozsonyi lelkész voltak segítségére. Az előadások három aktuális témát dolgoztak fel: milyen kihívásokat jelent a három ország evangélikus egyháza számára az EU bővítése, a szekták terjedése és a hitoktatás. Mindegyik témát három előadó ismertette olyan módon, hogy a főelőadást az egyik ország lelkésze tartotta, a korreferátumokban pedig a másik két egyház egy-egy képviselője saját országának a helyzetét mutatta be az adott témával kapcsolatban. Az előadásokat hasznos beszélgetések követték. A két nap során a vendéglátók arra is lehetőséget teremtettek osztrák és szlovák kollégáiknak, hogy Győr nevezetességeit megismerhessék.

A jó hangulatú tanácskozás végén azt kérdeztük a saját egyházuk lelkipásztorait mozgósító lelkészektől, hogy a tapasztalatok függvényében mennyire tartják folytatásra érdemesnek a lelkész- konferenciának ezt a formáját.

Lackner Pál, a győri gyülekezet igazgató lelkésze szerint azért fontos ilyen tanácskozások szervezése, mert nemcsak tradícióink közösek, de problémáink is azonosak.

– Nagyon jónak tartom, hogy majd háromnegyed század után, az egykor egy egyháztesthez tartozó egyházak lelkészei leültek egy asztalhoz, hogy indulatok nélkül, egymás tapasztalataiból tanulva beszélgessenek közös dolgaikról – mondta Lackner Pál. Úgy vettem észre, hogy mindenki jól érezte magát, az előadások és az azokat követő beszélgetések értékesek voltak. Sokat számít, hogy ez a konferencia alulról jövő kezdeményezés eredménye, mindenki önként jött el. Ez lehet a garancia arra nézve is, hogy ennek a tanácskozásnak ilyen összetételben jövőre folytatása lesz először Szlovákiában, majd azt követően Ausztriában.

Sönke Frost, a határközeli Nickelsdorf (Miklóshalma) lelkésze. – Örömmel hívtam burgenlandi kollégáimat Győrbe, mert fontosnak éreztem, hogy azok, akiket ugyan emberek kreálta határok választanak el egymástól, de teológiailag ugyanazon az alapon állnak, megbeszélhessék a közös problémákat. A felvetett témák külön-külön is fontosak, de talán mégis jobb lett volna egyetlen témára koncentrálni. Persze ez részletkérdés, a legfontosabb most az, hogy elkezdődött valami, ami életképesnek tűnik. Magam is úgy látom, hogy szükséges legalább évente egyszer ebben a formában találkozni.

Milos Klatik pozsonyi lelkész szerint is ez a tanácskozás egyfajta kísérlet volt. – Lehet persze a győritől eltérő metódust követni, de a tanácskozás hasznosságát és a folytatás szükségességét nem lehet megkérdőjelezni. Köszönet illeti a győri gyülekezetet és az egyházmegyét ennek a konferenciának a megrendezéséért. Hazatérve szükségesnek érzem majd azt, hogy minél szélesebb körben ismertessem ennek a találkozásnak az eredményeit, és remélem, hogy jövő ősszel, amikor reménység szerint nálunk fogunk újra találkozni, mi is olyan gondos vendéglátók leszünk, mint amilyennek a győriek bizonyultak – zárta gondolatait Milos Klatik.

Kiss Miklós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
Három kórus- egy szólammal
Élő víz
Ő áll a középen
Gondolatok a reformáció 485. évfordulóján
Egyházunk egy-két hete
Enese 50 éve
Állami és egyházi iskolák közös konferenciája
A várva várt perc
Keresztutak
A bajor-magyar evangélikus együttműködés tíz esztendeje
Egy asztalnál három ország lelkészei
Augsburgi séta
Keresztény szemmel
A Biblia mélységei
A hét témája
Miből él a Magyarországi Evangélikus Egyház?
Való világ-ferihegyi fogda
Küldetéstudat és közösség
Iskolát és klinikát épített Afganisztánban a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat
Miből él az egyház Norvégiában?
Miből él az egyház Hollandiában?
Miből él az egyház Hongkongban?
Miből él az egyház Dél-Afrikában?
A közelmúlt krónikája
Nem csak óvodásoknak
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Deformáció vagy reformáció ünnepe?
Kiáltó isteni Szó
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 43 Egy asztalnál három ország lelkészei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster