EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 47 - A földhivatal nem tartotta számon

Egyházunk egy-két hete

Gyülekezetiház-szentelés Gyékényesen

Hozzászólás a cikkhez

A földhivatal nem tartotta számon

Új gyülekezeti hát Gyékényesen
Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a hívek a Somogy megyei Gyékényesen november 17-én, vasárnap, amikor megújult gyülekezeti házuk felszentelését ünnepelték.

A türelmi rendelet előtti időkből nem sok emléke van a gyékényesi gyülekezetnek. Bár tudomásuk van egy üldözött prédikátorról, akinek parókiája a közeli sűrű erdő bozótjában, a Becseics szálláson volt, egyházi épületekről azonban csak 1786-tól van emlékük. Az elődök fatemplomot és iskolát építettek, iskolamesteri lakással. Később – 1799-ben – téglából emeltek új templomot, és a régit tanítói lakássá alakították át. A jelenlegi gyülekezeti ház egy része 1847-ben paplaknak épült, a szemben lévő telken pedig új iskolát és tanítólakást építettek.

A parókiát először 1887-ben alakították át. Egy tűzvész, majd a világháborúk után kellett renoválni az egyházi ingatlanokat, újabb csapásként azonban az államosítás következett, amikor a pártállam elvette, később pedig értékesítette a gyülekezet iskoláját.

A rendszerváltás után megalkotott törvény nem teszi lehetővé a magántulajdonba került épületek után a kárpótlási összeg kifizetését. Egyházunk országos presbitériuma és közgyűlése viszont úgy döntött, hogy ilyen esetekben belső kárpótlásból kapjanak segítséget a kisemmizett gyülekezetek. A gyékényesiek az országos elnökséghez és a Miniszterelnöki Hivatalhoz egyaránt segítségért fordultak. Ez utóbbitól 5 millió, a belső kárpótlásból 12,4 millió forintot kaptak támogatásként. A gyülekezet tagjai további 900 000 forinttal járultak hozzá egykori lelkészlakásuk és gyülekezeti házuk megszépüléséhez.

A ma 192 evangélikust számláló közösség az említett segítségek nélkül aligha tudta volna felújítani épületét, amely több évtized során teljesen lepusztult állapotba került. A felújítási munkálatokat nehézségek, problémák, az építkezést elkeserítő pillanatok tarkították. Talán elég, ha csupán arra utalunk, hogy a földhivatal térképén nem is szerepelt a felújítandó épület. Szerencsére Isten terveiben nyilván volt tartva az ingatlan…

Az ünnepi istentisztelet liturgiájában Smidéliusz Zoltán helyi lelkész, püspök-helyettes, valamint Szemerei János esperes segédkezett. Az igehirdetés és a házavatás szolgálatát Ittzés János püspök végezte. A főpásztor 2Móz 33,18–23 alapján arról az emberi vágyról szólt, ami istenbizonyítékot követel. Isten népe mindig elbukott, amikor jelekbe akart kapaszkodni, de mindig megmenekült, amikor „csak” hitt. A felszentelt épület a reménység háza lett. A jövőben hirdesse – ebben a létszámában fogyatkozó gyülekezetben –, hogy Isten velünk van.

Az istentiszteletet követő közgyűlést Ritecz József felügyelő vezette. Smidé- liusz Zoltán ismertette a renoválás menetét, majd a köszöntők következtek. Sze-merei János esperes a munkálatokat lehetővé tevő útról szólt, amely többek adakozó kedvét is meghozta. Nagybocskai Tamás egyházmegyei felügyelő azt kívánta, hogy a további lelki építkezésben a szeretet legyen a kötőanyag. Wolfgang Boetcher nyugalmazott német lelkész a Házi áldás szövegének komolyan vételére szólította fel az egybegyűlteket.

Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az elvégzett munka túlmutat az anyagi értékeken: egy közösség tanúságtételét mutatja. Jövőnket nem a politikusok, vállalkozások vagy az EU gazdasága, hanem az emberi lelkekben zajló folyamatok döntik el, mert ezek az igazi értékek. Sticker János egyházügyi titkár a megyei közgyűlés elnökének köszöntőjét hozta, majd Csordás József polgármester kért szót. Őt Bándy Katalin követte, aki – egykori lelkészgyermekként – nem csak fizikai, de lelki otthonra is talált Gyékényesen. (A levélben érkezett köszöntések sorában üdvözölte az ünnepség résztvevőit Orbán Viktor volt miniszterelnök is, aki elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen az alkalmon.)

Zárszóként Ittzés János püspök juttatta kifejezésre abbéli reményét, hogy hamarosan talán megáll a kis falvakból történő elvándorlás folyamata. Egy eleven vallási, lelki közösség minőségi többletet tud adni környezetének. Így tehát van feladatuk a gyékényesi testvéreknek is a jövőben!

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Gyékényesi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Hogyan készülök színe elé?
Liturgikus sarok
Íme megváltásunk szent titka
Élő víz
Ügyes vagyok
Gyötrő szomjúság...
Egyházunk egy-két hete
Idősek vasárnapja Albertiben
A földhivatal nem tartotta számon
Az újonnan körülhatárolt Északi Egyházkerület első közgyűlése
Megkettőzött templomtér
Bokrétaünnepség Ménfőcsanakon
Új reformáció szükségessége?
Keresztutak
Prófétai diakónia
Evangélikusok
Egy sajtóhiba ürügyén...
e-világ
Megszámláltattunk...
Evangélikus teológus a HÖOK élén
Csepeli Zeneiskolából Fasang Árpád Zeneiskola
A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon
Értékközvetítés a humán szférában
Keresztény szemmel
Egy paptanár monológja
Hajnali áruház
Hitnyomokba lépni...
A hét témája
Miről vallanak a temetői sírfeliratok?
Kedves Hittestvérem!
evél&levél
Otthon szolgáltam
Németországi testvéreinknél
Mécses-krónika
Közlemények, nyilatkozatok
Sajtónyilatkozat az Irakkal szembeni fellépésről, a békességért való imádságról
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Költő, hazudj, de meg ne fogjanak!"
Mámorméreg
"Anyám, add ide a napot"
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 47 A földhivatal nem tartotta számon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster