EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 47 - A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon

Az ősi református kollégium patinás falai között került sor november 5–6-án Debrecenben a fenti témacímű konferenciára, hat egyház képviselői és érdeklődő értelmiségiek részvételével. A téma időszerűségét köszöntőjében dr. Bölcskei Gusztáv, a „házigazda” püspök hangsúlyozta. A református főpásztor utalt a különböző egyházak mentén kialakult veretes vallási és kulturális tradíció értékeire, azok továbbadásának fontosságára és az együtt képviselt erkölcsi rend hatékonyabbá tételének szükségességére.

Mindenki mindenki ellen vagy együtt mindenkiért című, a konferencia alaphangját meghatározó előadásában dr. Reuss András evangélikus teológiai professzor szólt a mai élet elüzletiesedő jellegéről és az emberi értékek háttérbe szorulásának veszélyeiről. Rámutatott, hogy az egyházak esélye a közös szolgálatvállalásban, az együttes fellépés erejében, az együtt vállalt hitbeli és erkölcsi álláspontok kialakításában rejlik.

Nem kevésbé figyelt a hallgatóság dr. Skrabski Árpád szociológus Civil szerveződés és az együttműködő vállalkozói ideál című előadására. A neves professzor az új világ formálásának egyik lehetőségét a polgári szerveződések létrehozásában látja. Úgy véli, az egyházaknak is szerepük lehet az ilyen jellegű szerveződések kezdeményezésében. Jelzésértékűnek mondotta, hogy az egyházi iskolák tanulói nagyobb teljesítménykészségről tesznek tanúbizonyságot, s a tanulók egymást elfogadó képessége is szembetűnően magasabb. (A vallás szerepének elemzése során néhány hozzászóló a „kegyelmi tőke” kifejezést használta, amely az Istenben való feltétlen bizalom alapmagatartásából származik.)

Dr. Dizseri Tamás, a református Bethesda kórház igazgatója hangsúlyozta, hogy gyógyító munkájukat mély emptátiával, puritán, de igényes szakmai munkával tudják eredményesen végezni. Dr. Kozma Tamás egyetemi tanár, szociológus a felsőoktatási intézmények belső dilemmáit tárta fel szemléletes előadásában. A tudós professzor számos kérdést bocsátott vitára. Korreferátumával ezen a ponton kapcsolódott a polémiába dr. Frenkl Róbert egyetemi tanár, országos felügyelőnk (előadásának részleteit lásd a szomszédos hasábokon – a Szerk.).

A konferenciát művészi élménnyel gazdagította Sepsi Károly koncertje a Nagytemplom frissen felújított orgonáján. A tudományos munkára sarkalló környezet, a református egyház egyik legnagyobb szellemi-lelki központjának impozáns épületei egyaránt jelezték az egyházak hozzájárulását a társadalom erkölcsi szintjének emeléséhez és a tudományos kutatás előbbre viteléhez.

Dr. Horányi Özséb egyetemi tanár, a magyar Pax Romana szervezet elnöke és dr. Várszegi Asztrik püspök, főapát, valamint dr. Schweitzer József főrabbi, valamint e sorok írójának jelenléte és szolgálata a konferencia spirituális karakterét volt hivatott munkálni. (A tanács-kozást megtisztelte jelenlétével Bosák Nándor debreceni megyés püspök is.)

A résztvevők összességében meggyőződhetek arról, hogy hitükben és gondolkodásukban sokkal több a közös, mint az elválasztó elem. Együttes szolgálatuk hatékonysága a társadalom széles rétegeiben ugyanakkor csak a közös teológiai, morális és szociális tevékenység során növelhető.

E konferencia magas szellemi színvonalú előadásai, értékes korreferátumai, őszinte hozzászólásai után közös élményünkké válhat a l33. zsoltár vallomása: „Mily szép és gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor.”

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Hogyan készülök színe elé?
Liturgikus sarok
Íme megváltásunk szent titka
Élő víz
Ügyes vagyok
Gyötrő szomjúság...
Egyházunk egy-két hete
Idősek vasárnapja Albertiben
A földhivatal nem tartotta számon
Az újonnan körülhatárolt Északi Egyházkerület első közgyűlése
Megkettőzött templomtér
Bokrétaünnepség Ménfőcsanakon
Új reformáció szükségessége?
Keresztutak
Prófétai diakónia
Evangélikusok
Egy sajtóhiba ürügyén...
e-világ
Megszámláltattunk...
Evangélikus teológus a HÖOK élén
Csepeli Zeneiskolából Fasang Árpád Zeneiskola
A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon
Értékközvetítés a humán szférában
Keresztény szemmel
Egy paptanár monológja
Hajnali áruház
Hitnyomokba lépni...
A hét témája
Miről vallanak a temetői sírfeliratok?
Kedves Hittestvérem!
evél&levél
Otthon szolgáltam
Németországi testvéreinknél
Mécses-krónika
Közlemények, nyilatkozatok
Sajtónyilatkozat az Irakkal szembeni fellépésről, a békességért való imádságról
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Költő, hazudj, de meg ne fogjanak!"
Mámorméreg
"Anyám, add ide a napot"
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 47 A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster