EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 47 - Kedves Hittestvérem!

A hét témája

... folyt. köv.!

Hozzászólás a cikkhez

Kedves Hittestvérem!

Nem egy soha véget érni nem akaró filmsorozat epizódjainak utolsó szavai ezek. Ezúttal a Te életedről van szó, mert erre érvényes valójában: folytatása következik!

Az egyházi esztendő vége a végtelenségről ad tanítást számunkra, mert az utolsó négy vasárnap témája időrendben ez: 1. földi élet Istennel vagy nélküle, s ennek vége a bűn zsoldja, a halál, 2. de „folyt. köv.”: a feltámadás, 3. melyet az ítélet követ, 4. végül az örök élet Istennel (= üdvösség) vagy nélküle (= kárhozat).

Madách drámájában Ádám utolsó szavai ezek: „Csak az a vég! – csak azt tudnám feledni!” Az Úr utolsó szavai pedig így hangzanak: „Mondottam ember: küzdj, és bízva bízzál!” De az örök ember tekintete csak az első határállomásig, azaz a halálig terjed, pedig a hit az a szemüveg, amivel túlláthatunk a látóhatáron, s felismerhetjük: folytatása következik!

Sajnálatos módon tavasszal, az új Nemzeti Színház első bemutatóján ezek az idézett mondatok már el sem hangzottak, mert ott Ádám következő szavaival ért véget az előadás: „Világosíts fel, mert ezen bizonytalanság maga a pokol.” Bizony ez az ember legnagyobb tragédiája! Hála Istennek, hogy csak ez az előadás ért így véget, de mi tudhatjuk a Szent Bibliából: folyt. köv.! Mert bizony az „istentelenített” emberi élet utolsó állomása nem lehet más, csak a pokol, s erről is nyíltan kell szólnunk a „felvilágosult” embereknek.

De az a személyes véleményem, hogy annak az embernek a számára már e földön vége a „tragédiának”, aki nem hagyja, hogy az ördög „istentelenítse” az életét. S így nem hiányzik abból a bizalom az Úrban, azaz a feltétel nélküli hit a Megváltóban.

Ne csak a sírkövekre vésessük rá, hanem szíveinkbe is fogadjuk be Jézust és ígéretét: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?” (Jn 11,25–26)

S így nincs feledhető vég, mert még ez a „befejezetlen tragédia” negatív üzenete is az Úr hiányát hirdeti; aki mindezek ellenére letagadhatatlanul létezik, sőt nem hagyta bizonytalanságban az örök Ádámot sem, hanem így világosította fel örök evangéliumával: Ember, bízva bízzál – feltételek nélkül higgy ebben a jó hírben! Hiszen az Úristen örök életre teremtette az embert: „a maga képmására, és élet leheletét lehelte orrába.” (1Móz 1,27; 2,7) S jó előre óvta a bekövetkező tragédiától: „De a jó és a rossz tudásának a fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod.” (1Móz 2,17) Halld meg a jó hírt, mindezek ellenére folyt. köv.! „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Az új egyházi esztendőre azt kívánom minden kedves Olvasónknak, hogy „akivé” legyen már ebben a földi életben. Így a tragédia marad el, nem az Úr utolsó szava, amely beteljesedik rajtad is. Úgy legyen! Hiszen velem együtt Te is hihetsz Jézus Krisztusban, a mi Urunkban, aki újra eljön dicsőségben ítélni élőket és holtakat, és uralmának nem lesz vége. S így várhatod a holtak feltámadását és az eljövendő örök életet.

Kedves evangélikus Testvérem! Hol töltöd az örökkévalóságot? Válaszd végső folytatásként az Életet, s fogadd el ezt kegyelmi ajándékként attól az Istentől, akié az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. S „aki az ítélet napján engem és minden holtat feltámaszt, és nekem minden Krisztusban hívővel együtt örök életet ád. Ez így igaz!” (Luther: Kis káté). S mert Jézus Krisztus „az igaz Isten és az örök élet” (1Jn 5,20b), ezért: „Mienk a menny örökre!” (EÉ 254,4).

Garai András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Hogyan készülök színe elé?
Liturgikus sarok
Íme megváltásunk szent titka
Élő víz
Ügyes vagyok
Gyötrő szomjúság...
Egyházunk egy-két hete
Idősek vasárnapja Albertiben
A földhivatal nem tartotta számon
Az újonnan körülhatárolt Északi Egyházkerület első közgyűlése
Megkettőzött templomtér
Bokrétaünnepség Ménfőcsanakon
Új reformáció szükségessége?
Keresztutak
Prófétai diakónia
Evangélikusok
Egy sajtóhiba ürügyén...
e-világ
Megszámláltattunk...
Evangélikus teológus a HÖOK élén
Csepeli Zeneiskolából Fasang Árpád Zeneiskola
A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon
Értékközvetítés a humán szférában
Keresztény szemmel
Egy paptanár monológja
Hajnali áruház
Hitnyomokba lépni...
A hét témája
Miről vallanak a temetői sírfeliratok?
Kedves Hittestvérem!
evél&levél
Otthon szolgáltam
Németországi testvéreinknél
Mécses-krónika
Közlemények, nyilatkozatok
Sajtónyilatkozat az Irakkal szembeni fellépésről, a békességért való imádságról
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Költő, hazudj, de meg ne fogjanak!"
Mámorméreg
"Anyám, add ide a napot"
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 47 Kedves Hittestvérem!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster