EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 47 - Hogyan készülök színe elé?

Szentháromság ünnepe után utolsó (Örökélet) vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Hogyan készülök színe elé?

Mt 25,14-30

Micsoda gátlást okozhat az emberben a félelem. A félelem, amely képes a legszentebb, legnagyszerűbb dolgok ízét is keserűvé tenni. Félek, hogy valamit rosszul csinálok, elrontok. Félek, hogy elveszítem azt, ami nagyon fontos számomra. Félek, hogy megbántom azt, akit szeretek. Félek, hogy nem tudok megfelelni annak az elvárásnak, amelyet velem szemben támasztottak. Félek a jövőtől, és félve gondolok arra, ami elmúlt.

Azt mondják, a félelem képes megsokszorozni az erőt, megnövelni a teljesítőképességet. De a félelem ugyanúgy bénítólag is tud hatni. Nem tudom, min múlik, hogy egy fogait vicsorgató kutya láttán valaki addig sosem látott futóteljesítményre lesz-e képes, vagy lábai a földbe gyökereznek, és rettegve várja a húsába mélyedő fogak okozta égető fájdalmat. Csak azt tudom, hogy velem gyerekkoromban ez utóbbi történt. Gátlást okozhat a félelem. Bénító tétlenséget. Amikor a félelmet előidéző dolgok óriássá nőnek, árnyuk rávetődik mindenre, elhomályosítva a tiszta látást.

„Félelmemben” – mondja a harmadik szolga. Míg a másik kettő örömmel számol be arról, hogyan kamatoztatta a rábízott kincset, hogyan aktivizálta, mozdította őket tettekre mindaz, amit uruktól kaptak, addig ő félelmeiről beszél. Mikor urára gondolt, a félelem járta át. Mikor arra készült, hogy egyszer számot kell adnia arról, hogyan használta mindazt, amit útravalóul kapott, passzívvá vált. Azt gondolta, elegendő a hibától tartózkodnia, s ezzel már meg is tette, amit várnak tőle.

A keresztény emberre nézve is veszély ez; a „minimál program”: a fő, hogy tartózkodjam a hibától. Hogy én „tiszta” maradjak. Akkor már nagy baj nem érhet. A többiek nem fontosak.

Régen hallottam egy anekdotát. Pontos részletei már megkoptak emlékezetemben, csak a tartalma maradt meg igazán: Egy remetétől megkérdi valaki, hogy mivel tölti napjait. „Bizony sok tennivalóm van. Két szilaj lovat kell féken tartanom: a lábaimat, melyek lépten-nyomon rossz útra vinnének. Vércseként lesik szemeim, hogy lecsapjanak oda, ahová nem lenne ildomos pillantaniuk. Kezeim, mint két vadászó vadmacska, elragadnák azt, ami nem is az enyém. Nyelvem pedig, mint a vipera, hamar odamar, ha nem vigyázok. Nem könnyű dolog ezeket naphosszat féken tartanom...” Ez lenne hát az Úr szolgálatának lényege? A kínos tartózkodás a hibától? A félelem a számonkéréstől? Aki így véli, hiszem, hogy félreismerte a számadásra visszatérő Urat. A ta-lentumok példázata nem erre tanít.

Érdekes, hogy az emberek általában hatékonyabb motiváló erőnek tartják a büntetéstől, ítélettől való félelmet, mint a pozitív biztatást. „Azért ilyen gonosz a világ, mert egyre kevesebben számolnak a számadással, egyre kevesebben félnek az ítélettől!” – hallani gyakorta. Pedig az igazán nagy baj nem ott van, hogy egyre kevesebben számolnak az ítélettel, hanem abban, hogy túlságosan sokan, és sokszor ássuk el rövidlátó, önző módon a talentumot, melyet Urunktól kaptunk.

A hit, amit Isten bennünk élesztett – hasonlóan a bibliai talentumhoz – nem zsákmány. Nem a miénk, de rajtunk keresztül egész környezetünké. Nem magántulajdon, nem magánügy. Senki sem mondhatja, akiben hitet ébresztett Isten: „nekem már nincs más tennivalóm, csak meg kell őrizzem a hitemet és önmagamat”. Isten ajándéka tettekre, aktivitásra hív. A szolga akkor teszi jól, ha inkább még a kudarcot, bukást, vereséget, veszteséget is vállalja, de küzd, szolgál, cselekszik.

Az egyházi év utolsó vasárnapja emlékeztet: újjáteremtő Istenünk színe elé készülünk. E figyelmeztetésnek, nem az a célja, hogy önmagunkért remegő félelmet keltsen bennünk. Igénk is inkább bátoríthat: Az vár ránk utunk végén, aki már eddig is hihetetlenül sokat adott nekünk. Akkor élünk helyesen, ha nem a harmadik szolga méricskélő félelmével, hanem az első kettő hűséges odaadásával készülünk a számadásra.

Ifj. Cselovszky Ferenc


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Hogyan készülök színe elé?
Liturgikus sarok
Íme megváltásunk szent titka
Élő víz
Ügyes vagyok
Gyötrő szomjúság...
Egyházunk egy-két hete
Idősek vasárnapja Albertiben
A földhivatal nem tartotta számon
Az újonnan körülhatárolt Északi Egyházkerület első közgyűlése
Megkettőzött templomtér
Bokrétaünnepség Ménfőcsanakon
Új reformáció szükségessége?
Keresztutak
Prófétai diakónia
Evangélikusok
Egy sajtóhiba ürügyén...
e-világ
Megszámláltattunk...
Evangélikus teológus a HÖOK élén
Csepeli Zeneiskolából Fasang Árpád Zeneiskola
A vallások együttműködésének értéke a mai Magyarországon
Értékközvetítés a humán szférában
Keresztény szemmel
Egy paptanár monológja
Hajnali áruház
Hitnyomokba lépni...
A hét témája
Miről vallanak a temetői sírfeliratok?
Kedves Hittestvérem!
evél&levél
Otthon szolgáltam
Németországi testvéreinknél
Mécses-krónika
Közlemények, nyilatkozatok
Sajtónyilatkozat az Irakkal szembeni fellépésről, a békességért való imádságról
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Költő, hazudj, de meg ne fogjanak!"
Mámorméreg
"Anyám, add ide a napot"
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 47 Hogyan készülök színe elé?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster