EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 49 - Vakmerően beszélünk az Úr ellen

A vasárnap igéje

Advent 2. vasárnapja

Hozzászólás a cikkhez

Vakmerően beszélünk az Úr ellen

Mal 3,13-18

Különös könyv Malakiás próféta könyve. Az okoskodó, minden megszólításra kérdéssel felelő embert állítja elénk. Isten megszólítja az embert, és azonnal jön a kérdés. Szeretlek benneteket, mondja az Úr, és jön a kérdés: „Miből láthatjuk, hogy szeretsz minket?” Azután sorban jönnek Isten állításai és válasz, meghallgatás helyett az ember kérdései. Megvetitek nevemet, mondja az Úr, és azonnal hangzik a kérdés: „Mivel vetettük meg nevedet?” Tisztátalan kenyeret hoztatok oltáromra. „Mivel tettük tisztátalanná?” Minden isteni megszólítást kérdés követ, kérdések sorban egymás után. „Miért nem?” „Mivel fárasztjuk?” „Hol van az igazságos Isten?” „Miből térjünk meg?” „Mivel akarjuk becsapni?” És végül: „Mit beszéltünk ellened?”

Mintha nem is közel 2500 éve írta volna a próféta, hanem napjainkban. Az öntörvényű ember sértődöttsége, a „felnőtté” vált ember kioktató kérdései hangzanak el. Mit akar az Isten? Én jobban tudom, mit kell tennem, hogyan kell élnem. Mi tudjuk, hogy milyennek kellene lennie a világnak. Nem jó úgy, ahogyan most van, de minekünk lennének tippjeink a megjavításra. Olyan érthetetlenek az események, olyan ellentmondásos világ vesz körül bennünket. Örök emberi kérdés: Ha van Isten, miért engedi mindezt? Hányszor hangzik el ez a kérdés, látva a bűnt az embervilágban. Luther a Szolgai akarat című könyvében így ír: "... Pál az istenteleneket juttatja szóhoz: 'Miért vádol minket? Ugyan ki állhat ellene akaratának?' Éppen ez az, amit értelmünk nem képes sem teljesen felfogni, sem elfogadni, ami már számos szellemi kiválóságban és tudósban váltott ki ellenszenvet oly sok századon át. Azt követelik, hogy Isten emberi jog alapján intézkedjék, tegyen úgy, ahogy nekik tetszik, vagy szűnjék meg Isten lenni, számoljon el arról, miért Isten, és miért akarja és teszi azt, ami az igazságosságnak még csak a látszatát sem kelti. (...) Álljon tehát félre Őfelsége, aki mindent alkotott, a teremtés söpredéke elől..." Kemény fogalmazás, de igaz!

Mi, az Evangélikus Élet olvasói, igehirdetést hallgatók szomorúan állapítjuk meg magunkban: ilyen az istentelen ember, ilyen a csak látszatra figyelő vallásos ember. „Ezek” ilyenek!

Ha a kijelölt igeszakaszt nézzük, azt, amelyben az utolsó kérdés elhangzik, megdöbbentő dolgot figyelhetünk meg. Ezt az utolsó kérdést azok teszik fel, akik félik az Urat, és megbecsülik a nevét! Akikre figyelt az Úr, akiket beírtak egy könyvbe az Úr előtt emlékezetül. Akik felé vigasztaló, bátorító szavakat mond. Akikhez könyörületes lesz „azon a napon”.

Hát az Istent félők, tisztelők is ott vannak a „vakmerően beszélők” között? Bizony bűnbánattal kell megállapítanunk, hogy ez is megtörténik!

A Krisztusban hívők, alázatosságra, becsületességre törekvő emberek szívében is feltámad a kérdés: Miért? A kevélyek, a törtetők boldogan élik világukat. A gazemberek gyarapodnak. Az Istent csúfolóknak semmi bajuk. A mindenható Istent ma is arcul lehet csapni, mint egykor, amikor emberként köztünk járt? Miért tűri az Isten? Miért nem tesz igazságot? Miért nem bünteti a gonoszt, és jutalmazza a jót? Miért?

Álljunk meg kérdéseinkkel! Tegyük csak mérlegre a szívünk "igazságérzetét"! Ha felháborít minket Istennek ez az "igazságtalansága", gondoljunk a magunk életére, szívére. Feltehetnénk ezeket a kérdéseket, ha velünk is "igazságosan" bánt volna az Isten, és nem irgalmasan?

Idézzük tovább Luthert: "Ha Isten a méltatlanokat érdem nélkül üdvözíti, sőt a legnagyobb istentelenségben élőket bűneik ellenére is megmenti, akkor az emberi ész nem tesz szemrehányást igazságtalanságáért, nem perel vele, hogy miért akarja azt, ami még az ember saját belátása szerint is igazságtalan." Az emberi logika számára érthetetlen az Isten igazsága. Felfoghatatlan az a szeretet, amellyel magára vette bűneink terhét, megfizette tartozásunkat, nekünk adta ajándékképpen igazságát. Ugye ez az igazságtalanság nem háborít fel, hanem hálával tölti el szívünket?

És a világban ne ez az irgalmas Isten munkálkodjon? Ott ne legyen irgalmas? Amikor az igazságosságot kérjük számon Istentől a világban, el akarjuk venni a másik ember megtérésének lehetőségét. Őt itt és most büntesse meg az Isten? Ha szeretnénk, hogy Krisztus indulata lakozzék a szívünkben, nem vélekedhetünk így.

Mégis az események, körülmények miatt sokszor felmerülhet bennünk a kérdés: Miért, Uram? Ezt nem tudjuk elkerülni. De ne keseredjünk bele, ne verjen gyökeret a szívünkben, hanem jutassa eszünkbe, hogy kegyelemből élünk. Isten végtelen irgalma az, hogy nem törölt el bűneink miatt. Ez a felismerés indítson arra, hogy a másik ember felé, a kérdéseket feltevők felé vigyük az örömhírt Isten "igazságtalanságáról", a bűnösnek megbocsátó kegyelméről, megváltó szeretetéről.

Advent második vasárnapján szól felénk ez az ige. Advent figyelmeztet és vigasztal, bátorít. Krisztus visszajövetelére irányítja figyelmünket. Ami itt és most rendezetlennek, igazságtalannak látszik, ott és akkor a helyére kerül. Akkor lesz nyilvánvalóvá Isten igazsága. Erről a "napról" beszél a próféta is igénkben. Akkor fogjuk majd meglátni a különbséget az igaz (Krisztusban megigazított) és a bűnös (kegyelmet elutasító) között.

Ami akkor nyilvánvalóvá lesz, annak itt és most kell eldőlnie. Mert ez a sokszor érthetetlen, igazságtalannak látszó, szívekben keserű kérdéseket fakasztó világ a kegyelem világa. Itt állította fel Isten a keresztet, végtelen szeretetének jelét, rendezte el az ember dolgát, és teremtette meg újra a vele való közösség lehetőségét. Éljünk vele!

Pintér Győző


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mi Atyánk...
Élő víz
Betlehemi láng
Éjszaka vagy sötétség?
Egyházunk egy-két hete
Szeretetotthon lett az egykori diákotthonból
Csepel életében új korszak kezdődött
"...Aki a korszellemmel házasodik, nagyon hamar megözvegyül"
Gyermekek a múzeumban
Ünnepelt a reménység gyülekezete
Karikatúra-papparádé
Keresztutak
Romániában protestáns Gustav Adolf-szervezet alakult
Ülést tartott az Ökumenikus Tanács közgyűlése
Toronto öröme
Torontói magyar evangélikusok
Az igazak emlékezete áldott
Evangélikusok
Lássunk túl a templomfalakon!
e-világ
Donortoborzó
Egyházi protokoll
Keresztény szemmel
Adventi töprengés
Cseppek a tengerbe
A hét témája
Gyógyultan gyógyítók
Az erőszak leküzdése a családban és a társadalomban
A feminista teológia férfiszemmel
evél&levél
Sárszentlőrinci levélrészletek
Sárszentlőrinci levélrészletek
Kedves Testvérek!
A nyolcadik napon
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeteinek, intézményeinek
Bajor-magyar "csúcstalálkozó"
Az Országos Presbitérium oktatással összefüggő döntései
Ev.Élet-Fórum
A közelmúlt krónikája
Az Úr szolgálóleányai
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Kétszáz éves a Magyar Nemzeti Múzeum és a Széchényi-könyvtár
Ádventi-karácsonyi mozaik
Advent Technopolisban
A vasárnap igéje
Vakmerően beszélünk az Úr ellen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 49 Vakmerően beszélünk az Úr ellen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster