EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 15 - Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel

A fóti Mandák Otthon egyik legszebb és legfontosabb eseménye minden évben a kántorvizsga. Így éreztük ezt most is, április 5-én, a téli kántorképző tanfolyam 20. szombatján. Közel negyvenen jöttek el, szülők, testvérek, nagyszülők és barátok, hogy részesei legyenek annak az örömnek, amit az orgonistahallgatók muzsikálása nyújt.

Öröm és megtiszteltetés számunkra az, hogy munkánkat ilyen nagy érdeklődés és támogatás kíséri. Jóleső érzés tudnunk, hogy egy létező közösség áll a kántorképző intézet mögött – mondta bevezetőjében Bence Gábor igazgató.

A tanfolyamon a hallgatóknak Bence Gábor és Kardos Anna tanította a szolfézst és a zeneelméletet, Győri Noémi himnológiát és éneket, Németh Csaba pedig orgonaismeretet oktatott. Karvezetési órákat dr. Balás István, a Mandák kórus vezetője adott. A hangszeres oktatás minőségét a fiatal tanárok felkészültsége, muzikalitása és rokonszenves empátiakészsége biztosította Németh Csaba, Simon Barbara és Botos Judit személyében. A 26 hallgatóból 11-en játszottak a bemutatón, majd a vizsgán ketten segédkántori bizonyítványt, ketten kántori bizonyítványt és négyen kántori oklevelet kaptak.

A vizsgabizottság meghívott tagjai – dr. Finta Gergely és Wulfné Kinczler Zsuzsa egyházzenészek – a jelöltek felkészültségét nemcsak az általuk választott művek előadása alapján értékelték, hanem egy-egy másik korál eljátszását is kérték tőlük.

Nagy öröm volt itt lenni, és a magas színvonalon folyt oktatásról teljes képet szerezni. A hallgatók közül sokan az ország legtávolabbi helyeiről utaztak Fótra hétről hétre, hogy az órákon felkészülten vegyenek részt, hogy az Orgonaiskola darabjaitól hosszú évek során eljussanak J. S. Bach és C. Franck műveinek eljátszásáig. Nagyon sok áldozatot hoztak. A kitartó gyakorlás, a szombatokról való lemondás meghozta gyümölcsét – értékelte dr. Finta Gergely a tanárok és a hallgatók munkáját.

Blaubacher József a Koráliskolából játszott. Szépen megfogalmazott korálokat hallottunk Babinyec Györgyitől, Bazsik Zsuzsától, Maródi Erzsébettől, Láng Emesétől és Magyar Zoltántól. Pusztahelyi Anna korálelőjátékot adott elő. A lámpaláz a kezdőknél néha-néha még hallható volt. A sok gyakorlás utáni igyekezet azonban elismerést érdemel. Kolba Hajnalka és Antal Krisztián J. S. Bach kis prelódiumai közül választott orgonaművet. Trajtler Dóra C. Franck Miniatür darabjával, Holpert Enikő pedig F. Mendelssohn D-moll szonátájának finálé tételével hívta fel magára a figyelmet. A hallgatók bemutató játéka után a vizsgadarabok előadása következett.

A növendékek mindannyian jelest, illetve dicséretes jelest kaptak. Klein Boglárka és Máté Anita szép muzsikálással segédkántori bizonyítványt kapott. Illés Adél és Molnár Lilla játékához a vizsgabizottság külön is gratulált, ők kántori bizonyítványt szereztek. Négyen vehettek át kántori oklevelet: Somogyi Anna D. Buxtehude C-dúr prelúdium, fúga és ciacona művét sokszínű technikával adta elő; Horváth Bálint játéka J. S. Bach D-moll triószonátájának I. tételével a kamarazenélés hangulatát idézte; Kósza István a romantika zenei szépségéből adott ízelítőt C. Franck H-moll prelúdiumának előadásával; Mekis Péter pedig c-moll hangnemű darabokat mutatott be sok-sok karakterrel és színnel. Az intézet az oklevelek mellé ajándékként kottákat is ajándékozott.

Finta Gergely mint a vizsgabizottság elnöke megköszönte Bence Gábor igazgató és minden orgonatanár munkáját, és azt kívánta, hogy a továbbiakban is ilyen tehetséges hallgatókkal, ilyen intenzitással ugyanilyen eredményeket érjenek el.

A vendégkönyv egyik lapján a 69. zsoltár igeverse áll: „Ti, Istent keresők, ébredjen szívetek!” Nagy biztatást és erőt adhat ez a jövőben az új kántoroknak, a kántori szolgálatot végzőknek. Trajtler Gábor zeneigazgató számára azonban a vizsganap öröme és Isten igéje azt is jelenti, hogy az általa egykor megálmodott Fóti Kántorképző Intézet ma az egyház gazdagodásának zenei tehetségekkel bővelkedő forrása.

Kovács László lelkész a záró áhítat perceiben a 33. zsoltár és a 67. dicséret üzenetével bocsátotta el a megjelenteket: – Ne feledjük sohasem, hogy mindent a teremtő Istentől kaptunk, Ő segít meg, Ő oltalmaz minket. Jóságáért Övé a dicsőség!

Tóthné dr. Gallyas Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A templom kapujának üzenete
Élő víz
Márta tüskéje
Egyházunk egy-két hete
Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel
Cél: a mennyország
Textilbe szőtt látomás
Tavaszi "veteményezés"
Hét szó az emberért
Versengés az irodalom jegyében
Keresztutak
Kit kerestek?
Diakóniai konferencia Budapesten
Donald Maier amerikai püspök látogatása
Váltóállítás a bajor zsinaton
Ifjú lelkészek találkozója Tatrangon
Média és misszió
Szent tér és egyházzene - ökumenikus szemszögből
EURIM 2003
Életet formálni - emberséggel
Küzdelem a leánykereskedelem ellen
Evangélikusok
Az új tudás százada
Kezdetben vala a nagyhét...
"Ajtónk nyitva, szívünk még inkább..."
Kárpitba szőtt vallomások
e-világ
Mi marad a bölcsőnkből?
Demonstráció az önkormányzati gimnáziumért Szarvason
Keresztény szemmel
Hatodik parancsolat
Az ember Jézus a csúcson
A hét témája
Kit kerestek?
Közlemények, nyilatkozatok
Lelkészvizsga a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben
A közelmúlt krónikája
Az Izsóp illata
Egyházunk informatikai stratégája
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tóték Kőbányán
József Attila: "Ember vagyok, így vagyok nevetséges"
Fénylik titka keresztfának
Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...
A vasárnap igéje
Virágvasárnapról - nagypéntek perspektívájából
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 15 Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster