EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 15 - Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...

„Két tanárnő meg egy harmadik és tanítványaik…” – ezt a címet is adhattam volna írásomnak, mert csodálatos belső tartalmat fon egybe: egy gondolat születését, életre keltését és tovább élését. Azt a gondolatot, amely az 1952-ben megszüntetett Budapesti (Deák téri) Evangélikus Leánygimnázium lelkes tanárnőit arra késztette, hogy 1937. július 10-én Kufstein várában márvány emléktáblát állíttassanak az ott raboskodott honfitársaink emlékére, illetve amelynek történetét a „Kufsteinini emléktáblánk” című most megjelent kötet dolgozza fel.

Egyszer volt – így is kezdhetném – két tanárnő. Egyikük, dr. Zelenka Margit ősei az 1848/49-es magyar szabadságharc ellenségei elől Besztercebánya környékéről menekültek. A másikat, a magyar–tör-ténelem–földrajz szakos Jeszenszky Ilonát 1919-ben űzték ki Pozsony melletti otthonából. Magukon érezték, mi az üldöztetés, bennük élt a szabadságvágy. Dr. Zelenka Margit magyar–történe-lem–német–filozófia szakos tanár 1936 nyarán társnőjével felkereste a gyászos emlékű Kufstein várát, hogy a vár börtönébe rabláncon szállított magyar hazafiak emléke előtt fejet hajtsanak. Az időközben börtönmúzeummá „szelídült” Császártoronyban siralmas állapotok tanúi lehettek. A Marti- novics-összeesküvés, az 1848/ 49-es szabadságharc súlyos várfogságban szenvedő rabjaira semmi sem emlékeztetett. Ekkor határozták el, hogy a gimnázium, mint leányiskola, emléket állít a szintén itt sínylődő gróf Teleky Blankának és Leövey Klárának, a két lánglelkű honleánynak. Hazajövet tapasztalataikról és gondolataikról beszámoltak tanártársaiknak és tanít- ványaiknak. Tervüket mindenki lelkesen fogadta, és hozzákezdtek a szervezéshez.

Első lépésként az iskola hivatalosan megkereste Kufstein polgármesterét. Wagner Károly igazgató útján hamarosan válasz érkezett azzal a kezdeményezéssel, hogy az ott szenvedett összes magyar hősnek állítsanak emléket, így például Batsányi Jánosnak, Kazinczy Ferencnek, Czuczor Gergelynek, Verseghy Ferencnek, id. gróf Wesselényi Miklósnak, Haubner Máté evangélikus püspöknek is. A szervezők a kutatómunka során több mint 90 névre leltek. A táblamozgalom csodálatos visszhangra talált Magyarországon és Erdélyben egyaránt.

Levelezés, végtelen kutatómunka, a foglyok nevének, hozzátartozóinak felkutatása, emléktábla-bizottság létrehozása, a tábla tervezése, kivitelezése, az anyagiak előteremtése, a kufsteini emlékünnepség szervezése, a márványtábla kivitelének engedélyezése, vámproblémák, kiutazási engedélyek beszerzése, rádióközvetítési terv, azután visszavonás, a tábla kivitelének letiltása, új engedélybeszerzés stb. – e sok-sok mozzanat mind az emléktábla történetéhez tartozik, amit dr. Martos Józsefné, Sztrokay Piroska – az említett „harmadik” tanárnő – évekig tartó, áldozatos kutatómunkával szedett össze, gyűjtögetett lapról lapra, adatról adatra, s jelentetett most meg a „Kufsteini emléktáblánk” című kötetben. Munkájához felhasználta dr. Sztrókay Tibor hasonló tárgyú kutatásait is.

Sztrokay Piroska latin–történelem szakos tanár olvasmányosan megírt könyvében olvashatunk a megható kufsteini műsorról, a kis tiroli város ünnepéről, a Lux Elek tervezte és a Seenger cég faragta, piszkei vörös márványból készült, 220x165 cm-es, 6,5 mázsa súlyú tábla egész „életregényéről”. Szép magyar fogalmazását nem is említem, hiszen ő is tagja volt a Margó és Lilla néni (Zelenka Margit és Jeszenszky Ilona) alapította Szép Magyarsággal Beszélők Egyesületének. De a történet nem fejeződik be az emléktábla 1937. július 10-i leleplezésével. Bőven foglalkozik utóéletével, a 70-es, 80-as években megjelent újságcikkekkel, emlékezésekkel, turisták látogatásával. (Például a Liszt Ferenc Társaság nevében Forrai Miklós elnök és ifj. Bartók Béla helyezett el koszorút az emléktáblán…)

Jó lenne hinni, hogy a Fébé szép kiadásában, a piliscsabai nyomdában megjelent tartalmas, valós történelmi emlékeket mentő és felidéző értékes könyv minél több utazót vezet a Kufsteini Vármúzeumba is, és az igaz történelmet – legalább az evangélikus iskolák – ebből a könyvből megismerhetik.

Schelken Pálma

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A templom kapujának üzenete
Élő víz
Márta tüskéje
Egyházunk egy-két hete
Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel
Cél: a mennyország
Textilbe szőtt látomás
Tavaszi "veteményezés"
Hét szó az emberért
Versengés az irodalom jegyében
Keresztutak
Kit kerestek?
Diakóniai konferencia Budapesten
Donald Maier amerikai püspök látogatása
Váltóállítás a bajor zsinaton
Ifjú lelkészek találkozója Tatrangon
Média és misszió
Szent tér és egyházzene - ökumenikus szemszögből
EURIM 2003
Életet formálni - emberséggel
Küzdelem a leánykereskedelem ellen
Evangélikusok
Az új tudás százada
Kezdetben vala a nagyhét...
"Ajtónk nyitva, szívünk még inkább..."
Kárpitba szőtt vallomások
e-világ
Mi marad a bölcsőnkből?
Demonstráció az önkormányzati gimnáziumért Szarvason
Keresztény szemmel
Hatodik parancsolat
Az ember Jézus a csúcson
A hét témája
Kit kerestek?
Közlemények, nyilatkozatok
Lelkészvizsga a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben
A közelmúlt krónikája
Az Izsóp illata
Egyházunk informatikai stratégája
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tóték Kőbányán
József Attila: "Ember vagyok, így vagyok nevetséges"
Fénylik titka keresztfának
Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...
A vasárnap igéje
Virágvasárnapról - nagypéntek perspektívájából
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 15 Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster