EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 15 - Textilbe szőtt látomás

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Textilbe szőtt látomás

Oltárképszentelés Hévízen

Oltárképszentelés Hévízen
Nemrégiben ? a tapolcai templom toronysisakjának megújulása kapcsán ? megjegyezhettük, hogy a Balaton partján a református és az evangélikus gyülekezetek egyre több helyen építenek közös templomokat. Április 5-én a hévízi protestáns templomba gyűltek össze a hívek hálaadásra. Ezúttal csak az evangélikus felekezet ünnepelt, hiszen ezen a napon szentelték fel Polgár Rózsa Kossuth- és Munkácsy-díjas kárpitművész alkotását, egy szőtt szárnyasoltár-képet.

Az ünnepi istentiszteleten Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke 1Jn 4,8?11 alapján hirdette Isten igéjét. Emlékeztetett arra, hogy a két protestáns közösség reformátorai másfajta teológiai akcentusokkal lelték meg Isten szavát a reformáció első szeretetének izzásában. A mai nemzedék is hordozza ezt a több száz éves örökséget. A reformátusok úgy értelmezték, hogy amit nem ír elő a Szentírás, azt nem is szabad használni. Az evangélikusok ezzel szemben úgy látták jónak, hogy amit nem tilt az Ige, azzal bátran élhetnek, így a művészeti alkotásoknak is helye van Isten házában. Ezért szentelhetnek oltárképet a hévízi protestáns templomban az evangélikusok.

Szavai szerint textilbe szőtt és az igébe nőtt látomás ez a kép, melyen a kereszt a centrum, a végső tanúságtétel Isten szeretetéről. Mi, emberek mindannyian egyediek és kontrasztosak vagyunk, akár a szőttesen látható alakok, de a keresztben mégis eggyé válunk. A Szeretet-himnusz soraiból az olvasható a képen is, hogy mit nem tesz az a szeretet, amely Istentől jön. Ha megvan bennem Isten szeretete, ha megnyílik a szemem ennek meglátásra, akkor már nem járkáló fák lesznek csupán számomra az embertársak ? mint a gyógyulás első fázisában lévő vaknak ?, hanem arcot kapnak. Így legyen ez a kárpit is a lelki szegények falra írt Bibliája.

Az ünnepi istentisztelet liturgiájában ? a püspök mellett ? Nagyné Szeker Éva keszthelyi lelkész, a hévízi fiókgyülekezet lelkipásztora, valamint Smidéliusz Zoltán püspökhelyettes, az oltárkép felszentelője szolgált.

A hálaadás a gyülekezet gondnokának ? Kasnyik Györgynek ? a vezetésével rövid közgyűléssel folytatódott, amelyen dr. Inotayné Lukáts Judit, egyházunk építési és műemléki osztályának nyugalmazott vezetője ismertette a művészeti alkotás zsűrizésének jegyzőkönyvét. Elmondta, hogy a négy négyzetméter alapterületű gobelinkép szerzői jogvédelem alatt áll, amelynek értéke 7,6 millió forint. A művésznő a hévízi gyülekezettől mindössze 2 millió forint költség-hozzájárulást kért az alkotásért.

Polgár Rózsa meghatódva állt az ünneplő közösség elé, amikor bemutatta az általa készített oltárképet. Megköszönte segítőtársa, Tímár Katalin munkáját, majd örömét fejezte ki, hogy ő is beállhat azon művészek sorába, akik alkotásaikkal jelen lehetnek a templomokban. Amikor a lelkésznővel témát válogattak, arra az elhatározásra jutottak, hogy azt kell kiábrázolni, amiből manapság a legkevesebb van: a szeretetet.

D dr Harmati Béla, a Déli Egyházkerület püspöke ? a művésznő férje ? is köszöntötte a gyülekezetet, és örömmel tapasztalta, hogy az öt évvel ezelőtti templomszentelés óta ? amelyen akkor területileg illetékes püspökként ő szolgált ? lassan beteljesedik az egykor elmondott áldáskérő fohász. Látható a hévíziek lelkiekben való gyarapodása is. Ezután Smidéliusz Zoltán az egyházmegye esperesének nevében kért áldást. Kiemelte, hogy nemcsak a művésznek megtisztelő, ha az alkotása egy templomban kap helyet, hanem az egyházmegyének is megtiszteltetés, hogy éppen náluk található meg a mű. A Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye lett gazdagabb egy ilyen értékes és szép alkotással.

A felszólalók sorában Vértes Árpád polgármester reményét fejezte ki, hogy a városba érkező vendégek nem csupán a reumájukat jönnek gyógyíttatni, hanem ebbe a templomba betérve a lelküket is. Majd Benák József, a templomépítő és -fenntartó alapítvány titkára emlékeztetett arra, hogy az oltárképek általában Jézus valamelyik csodatettét ábrázolják. Ez a kép viszont Isten szeretetére teszi a hangsúlyt. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan orgona is gazdagíthatja a szolgálatot Isten hajlékában.

Nagyné Szeker Éva lelkész Mécs László egyik versének részletét idézve arról szólt, hogy aki belép ebbe a templomba, érezze meg: Isten szebbé akarja tenni a világnak ezt a kis szegletét egy Rózsa által.

Talán református testvéreink is nyitva hagyják istentiszteleteiken a szárnyas oltárt, és megértik, hogy ennek a képnek helye van Isten általuk tisztelt házában is.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Hévízi Evangélikus Leányegyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A templom kapujának üzenete
Élő víz
Márta tüskéje
Egyházunk egy-két hete
Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel
Cél: a mennyország
Textilbe szőtt látomás
Tavaszi "veteményezés"
Hét szó az emberért
Versengés az irodalom jegyében
Keresztutak
Kit kerestek?
Diakóniai konferencia Budapesten
Donald Maier amerikai püspök látogatása
Váltóállítás a bajor zsinaton
Ifjú lelkészek találkozója Tatrangon
Média és misszió
Szent tér és egyházzene - ökumenikus szemszögből
EURIM 2003
Életet formálni - emberséggel
Küzdelem a leánykereskedelem ellen
Evangélikusok
Az új tudás százada
Kezdetben vala a nagyhét...
"Ajtónk nyitva, szívünk még inkább..."
Kárpitba szőtt vallomások
e-világ
Mi marad a bölcsőnkből?
Demonstráció az önkormányzati gimnáziumért Szarvason
Keresztény szemmel
Hatodik parancsolat
Az ember Jézus a csúcson
A hét témája
Kit kerestek?
Közlemények, nyilatkozatok
Lelkészvizsga a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben
A közelmúlt krónikája
Az Izsóp illata
Egyházunk informatikai stratégája
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tóték Kőbányán
József Attila: "Ember vagyok, így vagyok nevetséges"
Fénylik titka keresztfának
Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...
A vasárnap igéje
Virágvasárnapról - nagypéntek perspektívájából
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 15 Textilbe szőtt látomás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster