EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 15 - Cél: a mennyország

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Cél: a mennyország

XII. országos evangélikus hittanverseny

A korcsoportgyőztesek
Százhatvan izgatott gyermek töltötte meg április 5-én, szombaton a zuglói evangélikus templom padjait, hogy összemérje bibliaismeretét a XII. országos hittanverseny döntőjén. Az egyházunk Gyermekbizottsága által szervezett versenynek idén az Apostolok cselekedeteiről írott könyv volt a témája. Az immár hagyományossá vált, 16 helyszínen megrendezett egyházmegyei fordulók korcsoportonkénti legjobbjait és kísérőiket a szervezők nevében Boda Zsuzsa köszöntötte, majd Sikter János porrogszentkirályi lelkész áhítata irányította a figyelmet az Igére. A gyermekek négyfős csapatai a vendéglátó zuglóiak gyülekezeti helyiségeiben, illetve hittudományi egyetemünk két tantermében veselkedtek neki a feladatoknak.

Mindhárom korcsoport számára Farkas Sándor kiskőrösi lelkész állította össze a feladatokat, melyek pontozása „angyalok” segítségével történt. A csapatok egy előre elkészített pályán haladtak, ahol a helyesen megoldott feladatok különböző számú kivágott papírangyalt értek. Az összegyűjtött angyalokat – tízesével vagy húszasával – kulcsra lehetett váltani. Ez kinyitott egy szívet (a nyitott szív Istenre segít figyelni), egy szájat (énekkel dicséri Őt), egy kalodát (lépni tud az Úrért), egy ajtót (szabadul a börtönből), egy házat (a börtönőr házát, ahol vendégek lehetünk, és az Úr Jézus a ház ura lesz), végül kinyitja a menny kapuját (megtérés és megkeresztelkedés). A cél az volt, hogy folyamatosan kinyíljanak az ajtók, és mindenki a mennybe jusson. Érthető hát, miért volt olyan izgatott az egyik lelkes „kiscsoportos” versenyző, amikor a verseny vége felé bepillantva a terembe így mutatott az eredményjelző táblára: „Már csak három kulcs kell, és bejutunk a mennybe!”

A verseny után jólesett a testi táplálék, majd igazi felüdülést jelentett a nyíregyházi bábos csoport „Akkor és most” című darabja. Ők a hóakadályok miatt nem tudtak részt venni a február 8-i II. országos evangélikus bábversenyen, így most meglepetés ajándékként örvendeztették meg társaikat Jézus két példázatának előadásával.

„Mindannyian győztesek vagytok, hiszen nagyon sokat nyertetek a felkészülés során. A szervezők szeretnék, ha szívesen gondolnátok vissza erre a hittanversenyre. Ezért minden versenyző – az elért helyezéstől függetlenül – egy olyan asztali ébresztőórát kap ajándékba, amelynek számlapján egy bibliai ige olvasható. Valahányszor ez ébreszt majd benneteket, vagy csak rápillantotok, gondoljatok szeretettel üzenetére!” – ezekkel a szavakkal kezdődött meg az ünnepélyes eredményhirdetés. Az órák és az emléklap mellé minden csapat igés kártyanaptárokat is kapott. A második, harmadik helyezettek egy-egy közös társasjátékkal is gyarapodtak, ami a kategóriánként első helyezést elért csapatok esetében egy-egy vándorkupával is kiegészült. Büszkén tartották magasra a „kiscsoportos” (1–2. osztályos) pécsi, a „középsős” (3–6. osztályos) erdőkürti és a „nagycsoportos” (7–8. osztályos) nyíregyházi csapat tagjai a jól megérdemelt serlegeket (képünkön), melyeket a jövő évi hittanversenyig őrizhetnek.

Az együttlét egy közös hálaadó imával zárult, de akiket az idő nem sürgetett, azok kézműveskedhettek, vagy benevezhettek egy focimeccsre a zuglói helyszínen.

Köszönet illeti a szervezőket és segítőiket a nap gördülékenységéért, a felkészítő lelkészeket, hitoktatókat szolgálatukért és nem utolsósorban a gyermekeket a lelkesedésért, tanulásvágyért, amely nélkül ez a döntő nem lett volt ennyire izgalmas és színvonalas.

A XII. országos hittanverseny győztesei

A kicsik csapatai (1–2. osztály) I. Pécs II. holtversenyben Boba és Orosháza (Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium) III. Pápa További csapatok betűrendben: Gyönk, Iklad, Lucfalva, Miskolc, Monor

A középső korosztály csapatai (3–6. osztály) I. Erdőkürt II. Boba III. Farmos További csapatok betűrendben: Bánk, Bokod, Budafok (Don Bosco Ált. Iskola), Bp.-Fasor (gyül.), Győr (Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ), Keszthely, Kiskőrös, Luc-falva, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szarvas (Ótemplom), Zirc

A nagyok csapatai (7–8. osztály) I. Nyíregyháza II. Győr (Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ) III. Szarvas (Ótemplom) További csapatok betűrendben: Bokod, Bp.-Zugló, Gyón, Iklad, Kecskemét, Keszthely, Kőszeg, Miskolc, Pécs, Vanyarc, Várpalota hittancsoportjai

B. Zs. - G. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A templom kapujának üzenete
Élő víz
Márta tüskéje
Egyházunk egy-két hete
Fóti kántorvizsga - örömökkel és reménnyel
Cél: a mennyország
Textilbe szőtt látomás
Tavaszi "veteményezés"
Hét szó az emberért
Versengés az irodalom jegyében
Keresztutak
Kit kerestek?
Diakóniai konferencia Budapesten
Donald Maier amerikai püspök látogatása
Váltóállítás a bajor zsinaton
Ifjú lelkészek találkozója Tatrangon
Média és misszió
Szent tér és egyházzene - ökumenikus szemszögből
EURIM 2003
Életet formálni - emberséggel
Küzdelem a leánykereskedelem ellen
Evangélikusok
Az új tudás százada
Kezdetben vala a nagyhét...
"Ajtónk nyitva, szívünk még inkább..."
Kárpitba szőtt vallomások
e-világ
Mi marad a bölcsőnkből?
Demonstráció az önkormányzati gimnáziumért Szarvason
Keresztény szemmel
Hatodik parancsolat
Az ember Jézus a csúcson
A hét témája
Kit kerestek?
Közlemények, nyilatkozatok
Lelkészvizsga a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben
A közelmúlt krónikája
Az Izsóp illata
Egyházunk informatikai stratégája
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tóték Kőbányán
József Attila: "Ember vagyok, így vagyok nevetséges"
Fénylik titka keresztfának
Hogy legyen emléktábla Kufstein várának falán...
A vasárnap igéje
Virágvasárnapról - nagypéntek perspektívájából
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 15 Cél: a mennyország

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster