EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 41 - Egy kis közösség is lehet kovász

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Egy kis közösség is lehet kovász

Balogh András lelkész, Gáncs Péter püspök és Marschalkó Gyula ny. lelkész
Az elmúlt hét szombatja a hálaadás jegyében telt Tótkomlóson és leánygyülekezetében, Mezőhegyesen. Tótkomlóson többszörös évforduló és a befejezett munkálatok adtak okot az ünneplésre, Mezőhegyesen pedig a teljesen felújított templom hívogatta a gyülekezet tagjait.

Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter püspök a szőlőmunkások példázatából (Mt 20,1–6) kiindulva hirdette Isten igéjét. A Déli Egyházkerület vezetője a társadalom és az egyház közötti különbséget párhuzamba állítva kiemelte: „A környező világban természetes a munkanélküliség, az egyházban elképzelhetetlennek, ismeretlennek kellene lennie. Más a vető, és más az arató; néhol úgy tűnik, lassan beérik a vetés, de senki nem lehet tétlen egyetlen keresztény közösségben sem. Mérhetetlenül hálásak lehetünk Istennek, hogy munkatársaivá fogadott bennünket, és hogy bizonyosak lehetünk benne: munkánk jutalma egykor az örök élet lesz, amely nem fizetség, hanem ajándék.”

A kilencvenes évek elején a gyülekezet akkori lelkésze, Gyekiczky János szívügyének tekintette az egyházi ingatlanok visszaigénylését és a kényszerből szüneteltetett egyházi intézmények újraindítását. Ennek köszönhetően 1992. augusztus 28-án felszentelték a tótkomlósi evangélikus óvodát, amely immár tizenegy éve működik megszakítás nélkül, „utánpótlást” biztosítva a gyülekezetnek és egyházunknak egyaránt.

Nemcsak a fiatalokkal való törődés, hanem az idősek gondozása, ápolása is kiemelkedően fontos feladata egy keresztény közösségnek. Öt évvel ezelőtt beindult Tótkomlóson a szeretetszolgálat intézményes formája is, amely azóta megszakítás nélkül működik, otthont és testvéri közösséget kínálva az idős lakóknak.

A templom süvegének felújításán kívül még egy régi vágya teljesülhetett a híveknek: ismét jár a megjavított, megtisztított toronyóra. Ráadásul a gyülekezeti terem is megszépült, barátságos, világos helyiségei várják a hétközi alkal- makra érkezőket.

„Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradnak az építők…” – idézte a zsoltárost az ünnepi istentiszteletet követő közgyűlésen Balogh András, aki három éve szolgál Tótkomlóson feleségével, Baloghné Szemerei Máriával, majd hozzátette: „Az Úr megáldotta a szándékot, megáldotta az adakozást, s megáldotta a szaktudással párosult kétkezi munkát is gyülekezetünkben.”

Tótkomlóson a bölcsőtől a koporsóig kísérjük végig a híveket – hallhattuk az istentiszteleten, és a gyakorlatban is láthattuk a generációk együttélésének szép példáját: az ünnepi istentiszteletet követő állófogadásnak ugyanis az evangélikus óvoda adott otthont.

A hálaadó ünnepség délután Mezőhegyesen folytatódott. Az egyházközség nehezen vészelte át az elmúlt évtizedeket, a maroknyi közösségben 1984 óta a tótkomlósi lelkész végzi a szolgálatot. A gyönyörűen felújított és zsúfolásig megtelt templom volt az élő bizonyítéka annak, hogy imádsággal, erős elhatározással és tettrekészséggel egy kis gyülekezet is nagy dolgokra képes. „A templom megújult, most az a kérdés, hogy képes-e a gyülekezet is megújulni” – mondta Gáncs Péter püspök, majd hozzátette: „Egy közösség, amely így meg tudja szépíteni templomát, nem jövő nélküli közösség, nem magára hagyott és nem erőtlen, bármilyen kicsiny is.”

A népszámlálási adatok tükrében tudjuk: Mezőhegyesen 169 ember vallotta magát evangélikusnak. A hivatalos statisztikai adatokat Balogh András, a gyülekezetet gondozó lelkész ekképpen egészítette ki: csak harminc-egynéhányan vállalták azt, hogy anyagilag is hozzájárulnak az egyházközség fenntartásához… A számokat elemezve úgy tűnik, a bibliai példázat itt fordított értelemben igaz: egy juh van meg, és kilencvenkilencet kell megkeresni.

A tisztára meszelt falak, az újrafestett szimbólumok, a teli padok bátorítják a többi hasonló helyzetben lévő gyülekezetet is: túl lehet élni a nehéz időket, meg lehet őrizni a hitet. Egy kis közösség is lehet kovász, fény és világosság egy településen, ahol hosszú évtizedekig nem volt természetes a templomba járás, a gyermekek megkeresztelése, a hittanoktatás és a templomi esküvő. Hogy mindezek ismét természetesek legyenek, a „kis Moszkva” szomszédságában sokat kell tenniük a mezőhegyesieknek. Urunk gazdag áldását és a Szentlélek megújító munkáját remélve bizakodjunk: nemsokára nem csak ünnepekkor telik majd meg a templom.

Szabó Szilárd

Regionális hozzárendelés: Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség – Evanjelický cirkevný zbor a.v. v Slovenskom Komlóši


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ami még változott...
Élő víz
Jó lenne...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Napszámosok és tűzoltók csendesnapja Várpalotán
Hálaadó istentisztelet Kispesten
Wittenbergbe az EvÉlettel
Lelkésziktatás Nagytarcsán
Lelkésziktatás Irsán
Egy kis közösség is lehet kovász
Átélni a kimondhatatlant
Keresztutak
Budapestre látogat a ProChrist evangélistája
Pádár hálája
Egyház és nyilvánosság
Evangélikusok
FEYÉR ZOLTÁNRA EMLÉKEZVE
Szülőhelyén ordinálták
Hat évtized - egy gyülekezetben
Pintér Dénes emlékirata
A felszabadításteológiáról
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
Művészeti oktatás és az informatika
Nincs párttag a szolgáló református lelkészek között
"Nem boldog soha senki sehol"
Keresztény szemmel
Metropolisz '2003
A harag
Úrvacsora - öröm és/vagy bánat?
A hét témája
Egyházak a fővárosban
evél&levél
Jubileum és őrségváltás
Apróhirdetések az Evangélikus Életben
Apróhirdetéseinkről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Krisztusban mégis egyek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 41 Egy kis közösség is lehet kovász

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster