EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 41 - Hat évtized - egy gyülekezetben

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Hat évtized - egy gyülekezetben

A hódmezővásárhelyi gyülekezet ma nagyapa korban lévő tagját annak idején az a Takács János lelkész keresztelte – majd később konfirmálta, eskette –, aki 70 éves lelkészi szolgálata alatt 62 esztendeig volt az egyházközség lelkésze. A most 92 éves János bácsi október 5-én hálaadó istentisztelet keretében búcsúzott el híveitől, akik között 1941 óta szolgált. A gyönyörűen feldíszített templomot zsúfolásig megtöltő gyülekezet pedig Istennek hálát adva köszönte meg János bácsi alázattal, de töretlen hittel végzett szolgálatát, amelylyel a hódmezővásárhelyi evangélikusokat élő közösséggé formálta.

A ma nagyapa korban lévő gyülekezeti tag gyermekeivel, unokáival vett részt a hálaadó istentiszteleten. Őket is Takács János keresztelte, konfirmálta, eskette. Több generáció nőtt így bele a közösségbe János bácsi mindvégig hitre ébresztő szolgálatával. Megható pillanat volt az istentisztelet utáni közgyűlésen, amikor a gyülekezet egy olyan fényképalbumot adott át emlékül a leköszönő lelkésznek, amelyben ezeknek a családoknak a fényképeit helyezték el.

Hetven év lelkészi szolgálat – és ebből 62 év egy helyen. És mi minden fért bele ebbe a hat évtizedbe! A gyülekezet gondozása mellett sajtótevékenység, komoly teológiai munkálkodás, könyvek megírása és kiadása. Közben az időnkénti nehéz anyagi helyzetben még fizikai munka végzése is.

A hálaadó istentisztelet liturgiai szolgálatát Ribár János, az egyházmegye esperese és Deák László segédlelkész végezte, majd Ribár János esperes Mt 25,21–23 alapján hirdette Isten igéjét. „Közösen adunk hálát ezért a 70 esztendei hűséges szolgálatért – hangsúlyozta az esperes. – Amikor visszatekintünk ezekre a hosszú évtizedekre, előre is nézünk, mert János bácsi szolgálata – töretlen lelki és szellemi ereje következtében – még nem fejeződik be. A lelkészi munka legszebb koronája a felolvasott ige: »Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!« Nagy dolog a 70 évi töretlen szolgálat, de egyedül Istené a dicsőség, aki erőt, hitet és kegyelmet ad mindnyájunknak.”

Az ünnepi alkalom keretében egy kedves produkció szép és felemelő bizonyítékát adta annak, hogy családok élnek együtt a hódmezővásárhelyi gyülekezetben. Tornyai Lilla orgonajátéka után a nyolcéves Tornyai Dóra és bátyja, Gergő hegedült a jelenlévőknek. Az általuk játszott zeneszámokat az idősebb báty, Péter szerezte. Végül az ő hegedűtudását is megcsodálhatták a résztvevők.

Az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlés keretében elsőként Koszorús Oszkár, a Nyugat-békési Egyházmegye felügyelője köszöntötte a megjelenteket és Takács Jánost, aki a teológia elvégzése után nyolc évig több településen is szolgált. Harmincéves korában hívták meg Vásárhelyre, mivel a gyülekezet addigi pásztora, Keken András a Deák téri egyházközségbe került. Koszorús Oszkár beszédében megemlékezett Takács Jánosnak a városért végzett munkájáról is, melynek elismeréseképpen 1997-ben „Pro Urbe” kitüntetést kapott Hódmezővásárhely önkormányzatától. Így élt ő teljes életet, mindenhol gyümölcsözően szolgált, teljes életében Isten embere volt.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat nevében dr. Lázár János polgármester szólt az egybegyűltekhez. Örömmel közölte, hogy a képviselő-testület szeptemberi ülésén díszpolgárrá választotta az idős lelkipásztort. János bácsi meghatottan vette át az erről szóló oklevelet, a résztvevők pedig nagy tapssal köszöntötték őt.

A gyülekezet üdvözlő szavait Krajcsovics László gondnok tolmácsolta, végezetül az ünnepelt kért szót. „Isten rajtatok keresztül adott erőt mindahhoz, amit életutam során cselekedtem” – mondta, majd így szólt: „Ünneplés után folytassuk utunkat arra, amerre az ige mutatja. De ezt az utat Istennel együtt kell járni, hogy végül valóban bemehessünk az Úr ünnepi lakomájára. Amíg az Úr éltet, folytatom – ha másképpen is – azt, amire 70 évvel ezelőtt elhívott.”

Az Evangélikus Élet szerkesztősége, olvasói nevében is sok szeretettel köszöntjük János bácsit, egyházunk leghosszabb ideig szolgáló lelkészét. Isten adjon továbbra is töretlen hitet, erőt, egészséget neki, hogy még sokáig közöttünk maradhasson.

Dr. Juhász Géza

Regionális hozzárendelés: Hódmez?vásárhelyi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ami még változott...
Élő víz
Jó lenne...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Napszámosok és tűzoltók csendesnapja Várpalotán
Hálaadó istentisztelet Kispesten
Wittenbergbe az EvÉlettel
Lelkésziktatás Nagytarcsán
Lelkésziktatás Irsán
Egy kis közösség is lehet kovász
Átélni a kimondhatatlant
Keresztutak
Budapestre látogat a ProChrist evangélistája
Pádár hálája
Egyház és nyilvánosság
Evangélikusok
FEYÉR ZOLTÁNRA EMLÉKEZVE
Szülőhelyén ordinálták
Hat évtized - egy gyülekezetben
Pintér Dénes emlékirata
A felszabadításteológiáról
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
Művészeti oktatás és az informatika
Nincs párttag a szolgáló református lelkészek között
"Nem boldog soha senki sehol"
Keresztény szemmel
Metropolisz '2003
A harag
Úrvacsora - öröm és/vagy bánat?
A hét témája
Egyházak a fővárosban
evél&levél
Jubileum és őrségváltás
Apróhirdetések az Evangélikus Életben
Apróhirdetéseinkről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Krisztusban mégis egyek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 41 Hat évtized - egy gyülekezetben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster