EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 43 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Hozzászólás a cikkhez

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a gyülekezeti lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Szerető mennyei Atyánk! Köszönjük neked, hogy évszázadok és évezredek múlása semmit nem változtat a te hatalmadon és dicsőségeden! Csodálatos megtapasztalni saját életünkben is a te mindig megújuló szeretetedet. Hadd legyen hát első szavunk most is a hála és a magasztalás! Kérünk téged, hallgass meg minket!

Te magad biztatsz minket arra, hogy bátran színed elé vigyük terheinket, gondjainkat, kéréseinket is. Könyörgünk mindenekelőtt az egyházért, igéd hirdetéséért, hogy mindenütt a világon, ahol a te nevedben gyűlnek össze vagy szólalnak meg emberek, valóban neked tetsző módon történjen minden. Nagy kegyelem, hogy szavad megbízható. Add, hogy ne a holt betűket lássuk benne, hanem meghalljuk a nekünk szóló üzenetet, és legyen is bátorságunk azt elfogadni, megcselekedni! Ne engedd, hogy félreértsük, rosszul magyarázzuk, igazságod ellen és egymás ellen kiforgassuk! Kérünk téged, hallgass meg minket!

Adj értelmet, bölcsességet, egyszerű, igaz és érthető szavakat a szószékeken, otthonokban, munkahelyeken, utazás közben, az utcán vagy bárhol, ahol tanúságot tesznek rólad! Adj nyitott szívet, halló fület, neked engedelmes akaratot és cselekvésre készséget mindenkinek, aki hallja a te beszédedet! Külön is könyörgünk saját egyházunkért, gyülekezetünkért, hogy épüljön hitben, szeretetben, egyetértésben, igazságban és valódi, tőled jövő békességben. Add, hogy világítsunk a körülöttünk élők felé képmutatás nélkül, felszabadult örömmel és szolgálatkészséggel! Kérünk téged, hallgass meg minket!

Könyörgünk az egész teremtett világért! Fel nem foghatjuk, hogyan lehet gondod minden teremtményedre, mégis bízunk abban, hogy megáldod és eredményessé teszed a jó szándékú emberek fáradozását szerte a világon. Kérünk, hiúsítsd meg a gonosz terveket, fogd le az ütni készülő karokat, győzd meg Szentlelked által ellenségeidet! Csak szégyenkezünk tehetetlenségünk miatt, amikor az éhezőkre, szenvedőkre, bajba jutottakra gondolunk. Urunk, te vagy a titkok ismerője. Mégse engedd, hogy elfásuljunk, érzéketlenekké váljunk irántuk, hanem legyen bátorságunk felelősséget vállalni az egész teremtett világért, és megcselekedni azt a keveset, amit ránk bízol ebben a munkában! Kérünk téged, hallgass meg minket!

Különösen is könyörgünk népünkért, hazánkért. Neked hatalmadban áll jólétet adni. Engedd, hogy olyan lelkülettel tudjunk mindnyájan egymás javát is szolgálva élni, hogy ne kelljen minket újabb próbatételekkel nevelned. Áldd meg világi és egyházi vezetőinket, add, hogy a te bölcsességed győzedelmeskedjen döntéshozatalaikban! Neked van hatalmad arra, hogy még hibáikat is felhasználd. Mégis arra kérünk, világosítsd meg szívüket, értelmüket Szentlelked által! Te adj nekik is és mindnyájunknak helyes önismeretet, igaz bűnbánatot és őszinte megtérést! Adj egyetértést, békességet, és szüntesd meg a pártoskodást, az egymás ellen acsarkodást! Kérünk téged, hallgass meg minket!

Kegyelettel emlékezünk halottainkra, különösen is azokra, akik az embertelenség, igazságtalanság, az esztelen düh és terror áldozatai lettek. Vigasztald a feltámadás és az örök élet reményével a gyászolókat! Add elénk reformátoraink példáját, hogy a felismert igazságot ne hagyjuk elhamvadni, hanem tudjunk érted, általad és neked élni, szolgálni örömmel, míg el nem érjük hitünk célját, lelkünk üdvösségét, amelyet megígértél Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az izgalmas huszadik század
Élő víz
Deréktáji fájdalmak
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Felpéci megemlékezések
Országos gyűjteményi konferencia
Északi egyházkerületi nap Balassagyarmaton
Kelenföldi ünnepi napok
Bátor ősök, reménnyel teli utódok
Fraternitás Evangélikus Lelkészek Közössége
Keresztutak
A lepra, a misszió és dr. Paul Brand
Keresztelés, tanítás, gyógyítás - misszió
Missziós istentisztelet
Hit az élménytársadalomban
25 éve szolgál II. János Pál pápa
A rimaszombati Egyesült Protestáns Gimnázium alapításának
Félre a panelekkel!
Evangélikusok
Dr. Domján Elek püspök (1869-1938)
Egy dédnagymama személyes hálaadása
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
Digitális forradalom az egyházban
Teológiai szekció a társadalmi nemek kutatásában
Deák Ferenc, a haza bölcse
Keresztény szemmel
Evangélikus vagy-e még?
Reformáció és revolúció
A hét témája
Az adott szó súlya
Szolgálatban - tollal és kamerával
Kulcsprédikáció
A közelmúlt krónikája
Lelki házépülés Budaörsön
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ikonok, növények
A vasárnap igéje
Levetett saruval
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 43 Oratio oecumenica

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster