EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 43 - A lepra, a misszió és dr. Paul Brand

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A lepra, a misszió és dr. Paul Brand

"Egy élő legenda történelemmé vált" címmel emlékezik meg a Nemzetközi Lepramisszió a XX. századi lepragyógyítás egyik legkiemelkedőbb alakjáról. Az Amerikai Egyesült Államokban élő angol orvos, dr. Paul Brand a nyár folyamán hunyt el 89 éves korában, agyvérzés következében. Ezekben a hetekben a világ számos országában tartanak megemlékezést munkásságáról, adnak hálát Istennek tartalmas, áldott életéért. A magyarországi lepramisszió munkatársai is ehhez csatlakoztak október 6-ai csendesnapjukon – Paul Brand egyik korábbi bizonyságtételének felolvasásával.

Paul Brand hosszú életét végig a leprások gyógyításának szentelte. Szülei Dél-Indiában voltak misszionáriusok, amikor fiuk 1914-ben meglátta a napvilágot. (A tágabb család még jó néhány misszionáriust adott a szenvedő világnak.) Paul a II. világháború alatt behívóra várva kapta – a híres lepraorvos, dr. Rober Cochrane közvetítésével – Isten elhívását. Egy rövidke találkozás során Cochrane felébresztette a fiatal orvos szívében az indíttatást: menjen India egyik leprakórházába, és vállalja el a megüresedett ortopéd-sebészi állást. Ez a pillanat változtatta meg nemcsak Paul Brand, hanem a leprás betegek millióinak jövőjét is. Amikor megérkezve a kórházba látta a fogadására kiözönlő leprások integető kézcsonkjait, megnyomorodott végtagjaikat, ujjaik helyét, s amikor meghallotta, hogy ezekkel a végtagokkal nem lehet mit kezdeni, biztos volt abban: ide Isten küldte őt.

Belevetette magát a végtagdeformációk tanulmányozásába. Ezrével vizsgálta a leprásokat, tanulmányozta jellegzetes torzulásaikat.

Paul Brand 1947-ben kötött házasságot egy fiatal szemorvosnővel, aki élete végéig munkatársa és hűséges szolgatársa maradt. Míg felesége a leprások szemproblémáival foglalkozott teljes odaadással, Paul hosszú kísérletezések után megtalálta annak a módját, miként lehetne a leprától begörbült és megmerevedett kezeket újra használhatóvá tenni, a karomszerűen begörbült ujjakat újra mozgatni. Technikája azóta rutinműtétnek számít, de a maga idejében forradalmi újdonság volt. Sok ezer leprásnak adta vissza munkaképességét, megélhetését, boldogulását azáltal, hogy karomszerűvé vált kezüket megműtötte.

Később, már idősödő emberként előadókörutakat tartott, járta a leprakórházakat, majd európai és amerikai egyetemeken adta át tapasztalatait a fiatal orvosoknak. Mindeközben pedig akárhol járt, hirdette az igét: leprakórházak kis templomaiban éppúgy, mint csendesnapokon, missziói alkalmakon. Mély hite, nagyszerű igei meglátásai, egyszerű és hatásos példái sokakat megérintettek. Példás családi élete, misszióért hozott áldozata pedig pecsét volt szavaira.

Magyar nyelven is olvasható Dorothy Clarke Wilson Paul Brandról szóló, „Tíz ujj Isten kezén” című nagyszerű életrajzi könyve. Az alábbiakban álljon itt dr. Ruth Butlin Indiában dolgozó angol lepraorvosnő rövid megemlékezése az evangéliumhirdető kollégáról:

„Pár éve a saluri lepraközpontban továbbképzést tartott nekünk, lepraorvosoknak a Brand házaspár. Míg Margaret a leprások szemkárosodásainak operálhatóságáról beszélt egy szemináriumon, Paul a lábműtétekről vezetett munkacsoportot. A hét végén mindnyájan a helyi templomba mentünk istentiszteletre. Az istentisztelet alatt a lelkipásztor hirtelen elhunyt, amely mindenki számára rendkívüli sokkot jelentett. Este Paul Brand prédikált a kórházi áhítaton. Arról beszélt, hogy Jézus szeretetével mindenben vállalta velünk, emberekkel a közösséget. Amint a keresztre feszítéshez ért, hosszan magyarázta, hogy a festmények ábrázolásával ellentétben a római katonák nem az áldozat tenyerébe, hanem a csuklójába verték a szögeket, hiszen a test súlyát csak így tudta fenntartani. Ez pedig olyan károsodást idézett azonnal elő az inakban és az idegekben, hogy a keresztre feszített kezei azonnal úgy begörbültek, mint egy madár karmai. Pontosan úgy, mint a leprásoké.

»Látjátok, Jézus így szerette a leprásokat. Magára vette még a lepra jellegzetes külső jeleit, a karomszerűen begörbült kezeket is!« – mondotta.”

Dr. Paul Brand Jézus szeretetéből merített, azt élte meg, és azt mutatta be lepraorvosként. Legyen áldott az emlékezete!

Riskóné Fazekas Márta református lelkész, a lepramisszió munkatársa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az izgalmas huszadik század
Élő víz
Deréktáji fájdalmak
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Felpéci megemlékezések
Országos gyűjteményi konferencia
Északi egyházkerületi nap Balassagyarmaton
Kelenföldi ünnepi napok
Bátor ősök, reménnyel teli utódok
Fraternitás Evangélikus Lelkészek Közössége
Keresztutak
A lepra, a misszió és dr. Paul Brand
Keresztelés, tanítás, gyógyítás - misszió
Missziós istentisztelet
Hit az élménytársadalomban
25 éve szolgál II. János Pál pápa
A rimaszombati Egyesült Protestáns Gimnázium alapításának
Félre a panelekkel!
Evangélikusok
Dr. Domján Elek püspök (1869-1938)
Egy dédnagymama személyes hálaadása
Olvassuk Luthert - a reformáció havában (is)!
e-világ
Digitális forradalom az egyházban
Teológiai szekció a társadalmi nemek kutatásában
Deák Ferenc, a haza bölcse
Keresztény szemmel
Evangélikus vagy-e még?
Reformáció és revolúció
A hét témája
Az adott szó súlya
Szolgálatban - tollal és kamerával
Kulcsprédikáció
A közelmúlt krónikája
Lelki házépülés Budaörsön
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ikonok, növények
A vasárnap igéje
Levetett saruval
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 43 A lepra, a misszió és dr. Paul Brand

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster