EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - Segítő kezek kerestetnek!

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Segítő kezek kerestetnek!

Eleink már nagyon régen felismerték azt, amit a modern tudomány is leír: testi bajaink előbb-utóbb lelki betegségeket okoznak, és a lelki gyötrelmek komoly testi tünetekkel járhatnak. Mindezek ellenére a betegek lelki gondjaival még napjainkban sem foglalkoznak mindenütt jelentőségüknek megfelelően. Több évtizede az egészségügyben munkálkodó emberként engedjék meg, hogy néhány gondolatot papírra vessek, hátha együttesen közelebb jutunk a gondok megoldásához.

1966-ban végeztem az egyetemen, és pályafutásom döntő részét főállású kórházi gyógyszerészként szolgáltam végig, mellette egy műveseállomáson dolgoztam (illetve jelenleg is itt dolgozom). Kórházi évtizedeim alatt bőven volt lehetőségem arra, hogy különböző betegségekben szenvedőkkel, sérültekkel, mérge- zettekkel, fiatalokkal és idősekkel találkozhassam. Láttam az orvosok sokszor sziszifuszi küzdelmét, melyet egy-egy élet megmentése érdekében folytatnak, és láttam az elkerülhetetlen véget is. Láttam fiatal, szép szál embereket balesetük következményeként tolókocsira szoruló, összeomlott egyénként, s láttam anyákat halva született babájukat siratni. Láttam éveken át kínlódó betegeket, akik még javítható állapotuk ellenére is belefáradtak a küzdelembe, és feladták a reményt. Láttam, hogy a modern eszközök, gépek, eljárások, gyógyszerek az egészségügy minden területén dolgozó szakemberek tudásával, lelkiismeretes munkájával, hitével párosulva csodákra képesek. Ám napjaink rohanó világából legtöbbször éppen a hit hiányzik.

Ez a világ sok új nyavalyát is hoz magával, ahol egyáltalán nem segítenek a gyógyszerek. Nem tudjuk feldolgozni a ránk zúduló konfliktusokat, a gyökértelenné válás kínjait, korunk fizikai-lelki szennyáradatát, gyakran nem tudunk mit kezdeni saját életünkkel. Ne csodálkozzunk hát, ha betegek vagyunk! Betegek vagyunk azért is, mert hiánycikk a szeretet, az egymásra figyelés, egymás segítése. Nem érünk rá idős családtagjainkkal törődni, pedig olyan jólesne nekik egy-két kedves szó, néhány sor. Nem érünk rá odafigyelni kamasz gyermekeinkre, utánanézni társaságuknak, vagy olyan témákról beszélgetni velük, amelyek őket foglalkoztatják. Nem érünk rá kicsinyeinkkel játszani, kinyíló világukra rácsodálkozni. Nem érünk rá beteg rokonainkat, barátainkat meglátogatni, életük nehéz idején mellettük állni. Ezeket a helyzeteket legtöbbször pénzért vett csecsebecsékkel, netán egy borítékkal próbáljuk megoldani. Egészen addig, amíg a mi életünk nem omlik össze, amíg mi nem kerülünk bajba, kórházi ágyra, műtőasztalra. Ekkor döbbenünk rá: valamit valahol nagyon-nagyon elrontottunk. Orvosaink fizikailag talán helyrehozhatnak minket, de a széthulló családi kapcsolatok, elszakadt-elszakított barátságok miatt nincs, aki meglátogasson bennünket, nincs, aki egy jó szót szóljon hozzánk. Istentől eltávolodott életünk miatt nem tudunk, nem merünk Őhozzá fordulni félelmeinkkel.

A kórházak szakszemélyzete egyre túlterheltebb, a betegek testi állapotának javításán kívül ritkán adódik alkalmuk arra, hogy leüljenek egy beteg mellé pár szót váltani velük. Kevés kórházban dolgozik klinikai pszichológus, ahol pedig van, ott nem győzi a munkát. Még kevesebb helyen működik állandó jelleggel kórházlelkész (csupán néhány országos intézetben, klinikán), így a rászorulóknak alig van lehetőségük arra, hogy megfelelő lelki vezetést, pszichés támaszt kaphassanak.

A különböző egyházakhoz tartozó gyülekezeti lelkészek tőlük telhetően mindent megtesznek a betegekért: a területükön lévő kórházakban, szociális otthonokban istentiszteleti alkalmakat, bibliaórákat tartanak, hívásra ágyuknál keresik fel a betegeket. Ezek mind nagyon fontos szolgálatok, de nem mindig elégségesek. És ismerve a lelkipásztorok igen erős leterheltségét, egyszerűen képtelenség többet elvárni tőlük.

Jó szándékú emberként mindenkinek kötelessége szeretettel, türelemmel, biztató szóval, egy mosollyal segíteni ott, ahol tud. Néhány helyen különböző szintű tanfolyamokat végzett, melegszívű laikus segítők is kerülnek az öregek, betegek mellé (például a Rákellenes Liga keretében). Ez igen jó kezdeményezés és gyakorlat. Elsősorban a területi ellátásban lehet rá építeni, különösen akkor, ha megfelelő az indító háttér. A betegek szívesen fogadják a segítőket, örülnek, hogy elmondhatják gondjaikat, és valaki meghallgatja, továbbítja kéréseiket.

Sajnos ez gyakran kevés; nehéz, súlyos esetekben másra, többre van szükség. Ilyenkor derül ki, hogy elengedhetetlenül fontos lenne, hogy az ország minden egészségügyi intézményében – a keresztény egyházakkal és a klinikai pszichológusokkal összefogva – biztosítsuk az állandó lelkigondozói szolgálatot. Egy ilyen szolgálat – szorosan együttműködve az orvosokkal – nemcsak empátiával, hanem igen alapos felkészültséggel, elegendő idővel állhatna a betegek mellett, és mindenkinek állapota, addigi életútja, felfogása, meggyőződése szerint tudna segíteni. Hogy milyen nagy lenne erre az igény, arra csupán néhány példát szeretnék most hozni. Egy otthonától 150 kilométerre karambolozott négytagú család súlyos sérülten megmaradt két tagjának lelki vezetéséhez nagy tapasztalatra, tudásra van szükség. A hosszabb életkilátásokkal nem kecsegtető diagnózis (bármilyen jól is előkészített) közlésekor fontos az azonnali pszichés segítségnyújtás – a hozzátartozóknak is, nemcsak a betegnek. Az életük végéig másnaponkénti dialízisre szorulókkal gyakran kell beszélgetni, s erre az orvosoknak és a nővéreknek itt sincs sok idejük. A betegséggel járó hullámzó állapot bőven adna feladatot a szolgálat tagjainak. Bármely kórkép esetén a közelgő vég okozta lelki görcsök, félelmek oldásában mind a beteg, mind a család a lelkigondozóktól remélhet segítséget. Azokon a helyeken, ahol már működnek ilyen szolgálatok, biztató eredményekről számol be valamennyi érintett.

Vannak kórházak, és vannak osztályok – szerencsére egyre kisebb számban –, ahol a vezetés még napjainkban sem tart igényt a lelkigondozói együttműködésre, és a pszichológust is feleslegesnek tartják. Ám ha megtapasztalják, hogy a szolgálat jól kiegészíti az orvosi munkát, a beteg gyógyulása érdekében nemcsak megtűrik majd, hanem előbb-utóbb igényelni is fogják ezt a segítséget.

A Magyar Pszichológus Társaság Klinikai Pszichológus Szekciójához jól képzett, lelkiismeretes, együttműködésre kész szakemberek tartoznak. Biztosan sikerülne velük is felvenni (vagy megújítani) a kapcsolatokat.

Talán több rátermett, elkötelezett embert lehetne megnyerni a cél érdekében, ha jobban kihasználhatnák a hittudományi és más egyetemek posztgraduális képzéseiben rejlő lehetőségeket (például Phd-képzés formájában). Ha van már ilyen kooperáció, jó lenne „felpörgetni”, ha még nincs, az illetékesek bizonyára találnak módot a megállapodásra.

A másik nagy terület, ahol a lelkigondozói szolgálatnak kiemelt szerepe van, az egészségügyi dolgozók közötti munkálkodás. Igen fontosak lennének minden intézményben a lelkigyakorlatok, illetve a rendszeres lelki feltöltődés segítése, tréningek vezetése. Rengeteget lehetne tenni így a kiégés, a fásultság elkerülése és a hivatásszeretet, a hit megerősítése érdekében.

Ha csak egyetlen beteg is akad, aki nem vet véget önkezével életének a kilátástalannak tűnő gondok miatt, ha csak egy nővérkével kevesebb hagyja el a pályát, ha csak egy orvossal több bírja tovább az osztályok súlyosodó terheit, ha csak egy hozzátartozó köszöni meg csendes mosollyal, hogy betegének újra célt adni segítettek – már nem volt hiábavaló a szolgálatuk.

Kérünk mindenkit, aki a lelkigondozói szolgálat országos kiterjesztéséhez megfelelő hatáskörrel rendelkezik, minél előbb segítsen! A gyógyító szeretet eszközeivé kell válnunk mindannyiunknak.

Dr. Boronkay Piroska


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Miért énekelünk?
Élő víz
Szintfelmérő
Hetven felé
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A Luther Márton Szakkollégium őszi előadás-sorozata
Szívekbe és kőbe írott nevek
A tudomány ünnepe a teológián
Nincs több kóboráram
Jubileumzáró alkalom
Konferencia után - közgyűlés előtt
Házavatás uniós tervekkel
Keresztutak
Teológiai szimpózium a Barcaságban
Emlékezés Pógyor Istvánra és gróf Teleki Lászlóra
Találkozások Felsőszeliben és Dunaszerdahelyen
Pillanatkép az Egyházi Közművelődési Egyesület életéből
Új kezdet előtt áll a Gustav Adolf Segélyszolgálat
Magyar ökumenikus bizonyságtétel - Egyiptomban
Jerevántól Liepajáig
A környezetvédelmi konferencia egyik reggeli áhítatán elhangzott ima
Ökumenikus esküvő
Evangélikusok
Díszpolgári cím Ittzés János püspöknek
"Megtaláltam!"
Testvérközelben...
e-világ
Házépítés - a környezettel összhangban
Segítő kezek kerestetnek!
Keresztény szemmel
Szereted a tiltott dolgokat?
Ősszel is hálaadás
Egy paptanár monológja
Antigraffiti - harc a falfirkák ellen
Áramszünet
A hét témája
Ami nem hiányozhat az Európai Unió értékrendjéből
Kereszténység és EU-alkotmány
"Rosszkedvű az ország"
evél&levél
Szeresd az Urat... és felebarátodat
Kedves Jásdi Beáta!

Kedves Gyerekek!
Közlemények, nyilatkozatok
Esperesválasztás
Útmutató 2004 - Evangélikus naptár 2004
A közelmúlt krónikája
Otthonra lelni... - Érdligeten
Mi történt Eszterrel?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangéliumi "tízpróba"
Anonymus-szobor
Üzenet az otthoni hegyeknek
A vasárnap igéje
Pásztorok és juhok együtt az ítéletben és a reménységben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 46 Segítő kezek kerestetnek!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster