EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM

Mily szép, ha feltűnik a hegyeken az örömhírt hozó lába! Békességet hirdet, örömhírt hoz, szabadulást hirdet. Azt mondja Sionnak: Istened uralkodik! Ézs 52,7 (ApCsel 10,36; Mt 25,31–46; Róm 8,18–23/24–25/; Zsolt 22,23–32) Mi uralja életünket? A szorongató körülmények? Valami kiszámíthatatlan vaksors? Nagyszájú kiskirályok, főnökök, kritikusok, megrendelők? Élettelen tárgyak, kamatok, trendek, divatok? Mélyről előtörő indulatok, félelmek, vágyak, elvárások? Vagy épp a rohanva szorongató idő? Uralnak és kifacsarnak? Tönkretéve, kizsigerelve, szolgasorban tartva? Nem kell ezeknek behódolni. Belső békét, szabadságot is hozhat egy uralom. Jó hír, hogy van erő, mely győzni tud mindezek felett. Valóban örömhír: „Istened uralkodik!”

Láttam útjait, mégis meggyógyítom és vezetem őt. Vigasztalással fizetek neki. Ézs 57,18 (Lk 19,41–42; Mt 7,21–27/28–29/; Náh 1,1–14) „Mégis…” Isten emberszeretetének nagysága mutatkozik meg ebben a szóban. Mert könnyű kedvelni azt, aki szeretetreméltó. Aki személyével, viselkedésével nem okoz nagyobb csalódást. Aki engedelmesen követi az előírt utat. De azt látni, hogy a másik rossz úton jár, önfejű és szeretetlen: bizony könnyen „elhidegít”, bosszant, védekezésre késztet. Isten irgalmáról vall itt ez a „mégis”. – Köszönöm, Uram, hogy kegyelmed érint meg engem is ebben a szóban.

Istennél minden lehetséges. Mt 19,26 (1Sám 3,18; Zsid 10,26–31; Náh 2,1–14) Sokszor torpanunk meg határainkhoz érve, ahol átéljük: nem megy, nem tudom, nem vagyok rá képes. Nincs hatalmam ahhoz, hogy az elrontott dolgot jóvátegyem. Nem vagyok elég erős hozzá, hogy átlépjem árnyékomat, leküzdjem gátlásomat, hogy elfeledjem az engem ért sérelmeket, hogy könnyedén megbocsássak, hogy félelmek nélkül tekintsek előre életem határmezsgyéin. Mégis reményt, új erőt ad ez a gondolat: ami embereknél lehetetlen, Istennél nem az, hiszen nála minden lehetséges.

Legyen kegyelmes hozzánk az Isten, áldjon meg bennünket. Zsolt 67,2 (2Kor 13,13; Róm 2,1–11; Abd 1–21) A mondás úgy tartja: „Jótett helyébe jót várj!” De a jóra sokszor akkor is szükségünk volna, amikor nincs erőnk a jó cselekedetekhez. Amikor hiányokkal, kétségekkel, tehetetlenséggel küszködünk. Amikor éppen ürességünkre eszmélünk rá, arra, hogy bizony koldusok vagyunk. Mennyivel inkább szükségünk van ilyenkor a jóra, hogy valami jó szálljon meg, vagy valaki jót tegyen velünk. Urunk részéről a kegyelem és az áldás ilyen gyógyítója életünknek. Aki nem jótetteinkért jutalmaz jóságával, épp ellenkezőleg: elénk jövő jósága tehet késszé minket is a jóra.

Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk. Róm 8,16 (Zsolt 19,8; 2Thessz 1,3–12; Mt 24,1–14) Gyermek. Olyan fogalom ez, amely feltételezi egy másik oldal: a szülő létét. Gyermekké az tesz, hogy van szülő, akihez olyan jellegzetes szálak fűzik a gyermeket, mint a ráutaltság, a bizalom, a szeretet. E két fogalom egymást feltételezi, együtt érthető: szülő a gyermekkel, gyermek a szülővel. – Hiányaink arról a Másik Félről beszélnek. Róla beszél a lelkünkben megszülető hívás: „Atyánk! Szükségünk van országodra és jóakaratodra, gondoskodásodra és bocsánatodra!” Róla beszél a feléledt bizalom is, amellyel megszólítjuk. Mindezt a Lélek indítja bennünk. Megszületik bennem az Atya képe, és újra megszületek én is: mint az Ő gyermeke.

Vigasztaljátok egymást, és építse egyik a másikat. 1Thessz 5,11 (Jer 23,35; Mt 26,59–66; Mt 24,15–28) Hogyan látjuk embertársainkat? Olykor úgy, mint terheket: mint akik bajaikkal tetézik gondjainkat. Máskor sebeikkel, hibáikkal együtt sajnálatunk tárgyává válnak. Az Írás azonban más szemmel akarja láttatni a körülöttünk élőket: megmutatja, hogy az embertárs szolgálat, az életnek értelmet adó feladat. Az emberekkel való kapcsolatunk minket is formálhat: vigasztalóvá, építővé, krisztusi célok eszközeivé, Urunk munkatársaivá tehet bennünket.

Ne féljetek az emberek gyalázkodásától, szitkozódásuktól ne rendüljetek meg! Ézs 51,7 (Róm 8,34; Jel 20,11–15; Mt 24,29–31) Mi az, ami igazán fontos? Sokszor talán úgy érezzük: az, hogy mit mondanak rólunk. Mert éhezzük a jó szót, a szárnyakat adó elismerést. Ám az alaptalan kritika, a bántás, a rosszindulat elkedvetlenít, gátlást, félelmeket kelt bennünk. Ézsaiás tudja, hogy mindennél fontosabb az, ahogyan Isten tekint ránk. Aki néven szólít, magáénak tekint. Ha ő velünk, ki ellenünk? Az Úr a mi oltalmunk!

Ifj. Cselovszky Ferenc


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Miért énekelünk?
Élő víz
Szintfelmérő
Hetven felé
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A Luther Márton Szakkollégium őszi előadás-sorozata
Szívekbe és kőbe írott nevek
A tudomány ünnepe a teológián
Nincs több kóboráram
Jubileumzáró alkalom
Konferencia után - közgyűlés előtt
Házavatás uniós tervekkel
Keresztutak
Teológiai szimpózium a Barcaságban
Emlékezés Pógyor Istvánra és gróf Teleki Lászlóra
Találkozások Felsőszeliben és Dunaszerdahelyen
Pillanatkép az Egyházi Közművelődési Egyesület életéből
Új kezdet előtt áll a Gustav Adolf Segélyszolgálat
Magyar ökumenikus bizonyságtétel - Egyiptomban
Jerevántól Liepajáig
A környezetvédelmi konferencia egyik reggeli áhítatán elhangzott ima
Ökumenikus esküvő
Evangélikusok
Díszpolgári cím Ittzés János püspöknek
"Megtaláltam!"
Testvérközelben...
e-világ
Házépítés - a környezettel összhangban
Segítő kezek kerestetnek!
Keresztény szemmel
Szereted a tiltott dolgokat?
Ősszel is hálaadás
Egy paptanár monológja
Antigraffiti - harc a falfirkák ellen
Áramszünet
A hét témája
Ami nem hiányozhat az Európai Unió értékrendjéből
Kereszténység és EU-alkotmány
"Rosszkedvű az ország"
evél&levél
Szeresd az Urat... és felebarátodat
Kedves Jásdi Beáta!

Kedves Gyerekek!
Közlemények, nyilatkozatok
Esperesválasztás
Útmutató 2004 - Evangélikus naptár 2004
A közelmúlt krónikája
Otthonra lelni... - Érdligeten
Mi történt Eszterrel?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangéliumi "tízpróba"
Anonymus-szobor
Üzenet az otthoni hegyeknek
A vasárnap igéje
Pásztorok és juhok együtt az ítéletben és a reménységben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 46 ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster