EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 46 - Magyar ökumenikus bizonyságtétel - Egyiptomban

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Magyar ökumenikus bizonyságtétel - Egyiptomban

Részlet az útról
A titokzatos, távoli Egyiptomot felkereső zarándokútra invitálta az Ökumenikus Tanulmányi Központ a közelmúltban az evangélikus, református, római katolikus egyház híveit. A megannyi élmény közül talán a legtöbbet mégis az jelentette a résztvevőknek, hogy igazi ökumenikus közösségre lelhettek az utazás során. Ennek szép példájaként az alábbiakban egy református lelkésznő beszámolóját olvashatják.

„Az időt Isten csorgatja szent kezéből” – mondta nemrégiben a neves írónő, Szabó Magda. A zarándokút befejeztével éreztük igazán, hogy az indulás, az ott-tartózkodás, a hazaérkezés ideje mennyire Isten szent kezéből csorgatott idő volt. Kis csoportunk merész vállalkozását 1Móz 46,3–4 versének kiemelt igeszakasza kísérte: „Ne félj lemenni Egyiptomba... Én megyek veled (...), és én is foglak visszahozni.” Ez az ige az út folyamán mindvégig biztatást, bátorítást jelentett számunkra. Amikor az útitervet láttuk, mindannyian úgy sóhajtottunk fel, mint egykor Mózes az égő csipkebokor előtt: „Odamegyek, és megnézem ezt a nagy csodát” (2Móz 3,3). Valóban csodának tűnt, hogy eljuthatunk oda, ahol bibliai ősatyáink jártak, ahol a szent család vándorolt, ahol Márk evangélista hirdette először az evangéliumot; ahol megismerhetjük a legősibb és ma is élő keresztény egyház, a kopt közösség életét; láthatjuk az ókori, több ezer éves egyiptomi civilizáció páratlan emlékeit, amelyeknek ma is csodájára jár a világ.

A viszonylag rövid ideig tartó út rengeteg színes programot tartalmazott: háromnapos hajózást a Níluson, kairói városnézést, a gizai piramisok, a Szfinx, Luxor, az Egyiptomi Múzeum, a függő és a Mária-templom, az asszuáni gát, a befejezetlen obeliszk, a Memmon-kolosszusok, a karnaki templom, a Királyok völgye feltárt sírjainak, Philae és Hatsepszuet királynő templomának megtekintését, valamint a kopt egyház vezetőinél tett látogatást. Sőt a keresztény egyháztörténetben nagy szerepet játszó Alexandria, illetve az ősi kolostorok, katakombák és a bibliai Gósen földjének felkeresése is szerepelt a programok között.

A csodálatos látnivalókon túl felejthetetlen élményt nyújtott számunkra a kopt egyház vezetőivel való találkozás, akik meleg testvéri szeretettel, terített asztallal vártak bennünket. Magyarországról még soha nem látogatta meg keresztény csoport őket. Beszámolójukból megtudhattuk, hogy a kopt ortodoxok igen jelentős kisebbséget képviselnek Egyiptomban. Sajnos a mohamedánokhoz fűződő viszonyuk nem felhőtlen. A nagy ország, Egyiptom lakossága mintegy 70 millió, és ennek csupán 10%-a, azaz 7-8 millió fő vallja magát koptnak, de a Közel-Keleti Egyházak Tanácsában együttműködnek más, kisebb keresztény felekezetekkel is. Maguk a kopt keresztények az ősi egyiptomiak leszármazottainak tekintik magukat. Ezerháromszáz épületet tartanak fenn, amelyben 2000 papjuk szolgál. Negyven egyházmegyében élnek, melyek élén egy-egy püspök áll. Istentiszteleteiken a kopt nyelvet használják, írásuk az egyiptomi hieroglifákból és a görög betűkből tevődik össze. A koptoknak külön városrészük van Kairóban, és a kulturális elitet képviselik. Ökumenikus előrelépést tükröz a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának kairói irodája, amelyet felkerestünk, és ahol köszönetet mondtunk azért, hogy velük együttműködve jöhetett létre ez a zarándokút is.

Istennek legyen hála, hogy az ökumenikus zarándoklat tervezett programja pontosan megvalósulhatott. A világ minden részéről érkező sokaság közé vegyülve, naponta hálát adtunk a sok-sok élményért. Mindez az út főszervezőjének – aki maga is lelkész, a Bibliát szakszerűen és hittel értő vezető –, illetve a nagy műveltségű, egyiptomi–magyar származású, kopt idegenvezető hölgynek is köszönhető, aki biztos kapcsolatokkal és helyismerettel végezte a tolmácsolás nem könnyű munkáját.

Csoportunk minden tagja jól tűrte az erős napsütést, a szokatlan meleget, a több száz kilométer megtételét, hiszen ez feltétele volt a sok kincs befogadásának, hazahozatalának, amelyet szemünk és lelkünk „lefényképezett”. A hatalmas élményhalmazból egy dolog mégis kiemelendő: az, hogy a különböző keresztény egyházak tagjaiként ökumenikus közösséggé lehettünk. Ennek jegyében útközben többször is elénekeltük: „Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát”. Hazatérve is e szavakkal mondhatunk köszönetet Istenünknek…

P. Hanzlik Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Miért énekelünk?
Élő víz
Szintfelmérő
Hetven felé
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A Luther Márton Szakkollégium őszi előadás-sorozata
Szívekbe és kőbe írott nevek
A tudomány ünnepe a teológián
Nincs több kóboráram
Jubileumzáró alkalom
Konferencia után - közgyűlés előtt
Házavatás uniós tervekkel
Keresztutak
Teológiai szimpózium a Barcaságban
Emlékezés Pógyor Istvánra és gróf Teleki Lászlóra
Találkozások Felsőszeliben és Dunaszerdahelyen
Pillanatkép az Egyházi Közművelődési Egyesület életéből
Új kezdet előtt áll a Gustav Adolf Segélyszolgálat
Magyar ökumenikus bizonyságtétel - Egyiptomban
Jerevántól Liepajáig
A környezetvédelmi konferencia egyik reggeli áhítatán elhangzott ima
Ökumenikus esküvő
Evangélikusok
Díszpolgári cím Ittzés János püspöknek
"Megtaláltam!"
Testvérközelben...
e-világ
Házépítés - a környezettel összhangban
Segítő kezek kerestetnek!
Keresztény szemmel
Szereted a tiltott dolgokat?
Ősszel is hálaadás
Egy paptanár monológja
Antigraffiti - harc a falfirkák ellen
Áramszünet
A hét témája
Ami nem hiányozhat az Európai Unió értékrendjéből
Kereszténység és EU-alkotmány
"Rosszkedvű az ország"
evél&levél
Szeresd az Urat... és felebarátodat
Kedves Jásdi Beáta!

Kedves Gyerekek!
Közlemények, nyilatkozatok
Esperesválasztás
Útmutató 2004 - Evangélikus naptár 2004
A közelmúlt krónikája
Otthonra lelni... - Érdligeten
Mi történt Eszterrel?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangéliumi "tízpróba"
Anonymus-szobor
Üzenet az otthoni hegyeknek
A vasárnap igéje
Pásztorok és juhok együtt az ítéletben és a reménységben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 46 Magyar ökumenikus bizonyságtétel - Egyiptomban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster