EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 6 - Békeharc

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Békeharc

Az utóbbi hetekben bizonyára nem egyedül küszködöm azzal az érzéssel, hogy az Irak elleni elszánt és globális háborús előkészületeket nehéz tisztán látással megítélni – mintha csak a 12 évvel ezelőtti Irak elleni nemzetközi háború, a "Sivatagi vihar" pora kavarogna még mindig a levegőben...

Érvek és ellenérvek, tények és „ellentények” szállnak a magasba, majd illannak el. Úgy tűnik, hogy politikai és gazdasági vezetők, katonák és békeharcosok, nemzetközi szervezetek és utcai tüntetők minden lehetséges (és lehetetlen) érvet felhoztak már a készülő katasztrófa mellett és ellen – mi pedig mégiscsak itt állunk gyötrő és megkerülhetetlen kérdéseinkkel: mit gondolhatnak és tegyenek ebben a helyzetben a keresztény emberek és a belőlük felépülő gyülekezetek és egyházak? Hova rendeli a keresztény embert a felelőssége és elkötelezettsége?

A múlt pora persze nemcsak kavarogni szokott. Idehaza napjainkban inkább letöröljük mindenről a 10-15 éves port... Talán az sem véletlen, ha a mostani „globális”, „civilizált” érvrendszer a háború mellett régi emléket idéz fel bennem: békeharc. Ma persze senki nem vállalja annak a kockázatát, hogy ezt az önmagában is ellentmondásos szót használja, de az egykori üzenet újraéled: fegyverrel és háborúval is készek vagyunk megvédeni a világbékét! Aki azonban nem híve az elhamarkodott véleményeknek, hamar gyanút foghat: a probléma nem olyan egyszerű, hogy (szándékosan) egy ilyen primitív mondatba foglalhassuk, aztán meg egyszerűen igent vagy nemet mondjunk rá – előre elhatározott szándék szerint. A keresztény emberek és közösségek felelősségét ugyanis, hogy mindent megvizsgáljanak lelkiismeretükben Isten előtt és az emberek iránti számadással, nem tehetjük félre.

Ezt a mérlegelést nem könnyíti meg, hogy szinte semmi sem az, aminek látszik vagy láttatják. S itt nemcsak a taszári kiképzőbázisra gondolhatunk, hanem azokra a világ közvéleménye előtt mindmáig eltitkolt „bizonyítékokra” is, amelyek a terrorizmus vádját támasztanák alá a gyanúba kevert országokkal, illetve vezetőkkel kapcsolatban. Folytathatjuk a sort az elhallgatott háborús érvekkel is: a gazdasági haszonnal (olaj- és fegyverkereskedelem, hadigazdasági fellendülés), a nyugati szövetségi rendszer barátainak a támogatásával (közel-keleti rendezés), a birodalmi és dinasztikus elemekkel az Egyesült Államok vezetésében... E kétes és megtévesztő körülmények megerősítik a háborúellenes erőket, ennek takarásában azonban akaratlanul is éppen annak az iraki diktátornak a – máskülönben reménytelen – helyzete erősödik meg, aki tömegesen elkövetett háborús bűntettek mellett bizonyíthatóan ártatlan százezrek haláláért és megkínzásáért is felelős.

Nem hagyhatjuk számításon kívül az Egyesült Államok elleni terrortámadás óta általánosan elfogadott nézetet, miszerint akkor „az egész nyugati civilizációt érte támadás”. Ha e kijelentés aktuális politikai céljától el is tekintünk, aligha tagadhatjuk a benne rejlő igazságot. E nyugati kultúra pedig ezer szállal kötődik a kereszténységhez, még akkor is, ha ezt a kötődést szeretné lerázni magáról az utóbbi századokban. Felelős-e tehát a nyugati kereszténység e kultúra védelméért?

A válaszadás előtt meg kell világítani néhány lényegi különbséget. Az evangélium hirdetése nyomán születő kereszténység sohasem teljesen azonos azzal a kultúrával, amelybe beágyazódik, és amelyben az általa hirdetett evangélium kifejezésre jut. A kereszténység mindenekelőtt az evangéliumért felelős, valamint azért, hogy az evangélium kulturális hatása lehetőleg maradjon kapcsolatban eredeti forrásával. A nyugati kereszténység tehát felelős a nyugati kultúra védelméért, de elsősorban ebben a „belső” értelemben. Ráadásul jelentős különbség van a történelmében és tartalmában egyaránt sokszínű nyugati kultúra vagy civilizáció, valamint a nyugati politikában és közéletben jelenleg uralkodó, általában neoliberális felfogás között is (ez természetesen érvényes a nyugati kultúrkör minden országára, így hazánkra is). Mindez világossá teszi, hogy a tervezett háború nem a keresztény hívők ügye, még ha éppen „szekularizált keresztes hadjáratnak” tüntetik is fel egyesek. Az egyház nem felejtheti el, hogy a „globális érdek” (a globális világ és haszonélvezői) nem feltétlenül azonos az „egyetemes érdekkel”, az egyház küldetése pedig inkább egyetemes, mint globális: saját történetének tanulságai alapján fel kell emelnie figyelmeztető szavát, ha egyfajta „kultúrharc” jelenségeit látja felülkerekedni, akár egy háborús készülődés során is.

Egészen más érv, hogy a fenyegetett ország, jelen esetben Irak, hosszú ideje és tudatosan nemzetközi egyezményket és határozatokat sért meg – a fegyveres fellépés tehát nemzetközi egyetértés mellett ilyen alapon akár jogszerűvé is tehető. Irak kétes és veszélyt jelentő katonai politikájának gondját nem oldja meg az a jól hangzó ellenérv, hogy sok esetben a támadásra készülő államok is – az Egyesült Államokkal az élen – szerződés- vagy egyezményszegők. Elgondolkoztat bennünket az Ágostai hitvallás is: „A keresztyéneknek szabad ... jogos háborút viselniük...” (XVI. cikk) Nem mondhatjuk persze, hogy a 16. századi irat ilyen kijelentéseit minden kritika nélkül el kell fogadnunk ma is, azt azonban bátran kimondhatjuk: sem egy tetteiben és szándékaiban kétségkívül tömegpusztító diktátor, sem az attól közvetlenül szenvedők vagy fenyegetettek iránti felelősséget nem oldjuk meg puszta elméleti kritikával. A „Ne ölj!” egyetemes parancsa is az elé a fájdalmas kérdés elé állít bennünket, hogy miként válhatna a valóságban is betartottá és betartathatóvá a Szentírás ötödik parancsolata – Nyugaton és Irakban is... Mi se öljük meg azokat, akik a hatalmunkba estek, de azokat az ártatlanokat se lehessen meggyilkolni, akik más hatalmasok kezébe estek.

Békeharc... Belül és kívül egyaránt békétlen világunkban szomorú valóság marad ennek a szónak az üzenete: a béke, a mi embervilágunk békéje mindvégig ilyen marad. Az emberi bűn következtében harc, küzdelem és háború kíséri. Jézus békéje azonban, amelynek megajándokozottai vagyunk, nem ilyen: „az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja” (Jn 14,27). A Jézustól kapott békességnek pedig rajtunk keresztül kell kiáradnia a világban. Utaidat, Uram, ismertesd meg velünk!

Korányi András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Adjunk hálát az Úrnak!
Élő víz
Magatartás
Lehet-e farsangja Isten népének?
Küldj valakit, hogy szeretni tudjam
A koldus és a róka
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus Külmissziói Egyesület alkalma
Újabb láncszem a bajor - magyar kapcsolatokban
Egyházkerületi lelkészi csendesnap Vanyarcon
Rendkívüli közgyűlés a Déli Egyházkerületben
50% + 1
Szeretetben bölcsességgel
Keresztutak
Püspökválasztások a református egyházban
Alakuló közgyűlés a Tiszántúli Református Egyházkerületben
Az Orosz Ortodox Egyház életéről
Szakadár szerzetesek az Áthosz-hegyi kolostorokban
Libanon jelenkori története
Egy temetés emlékére
Csúszós utcákon...
Evangélikusok
Rekviem dr. Kardos Ernőért
Felügyelő és polgármester
e-világ
Szivárványívemet helyezem a felhőkre
Régi ige - mai üzenet
Német egyházak az USA háborús tervei ellen
Békeharc
Keresztény szemmel
Rokonok
A hét témája
Mérföldkövek...
Totális diakónia
Segítségnyújtás
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus kitüntetettek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az egyház korszakváltás idején
Közelmúltidéző
Érem és irodalom
A vasárnap igéje
A prófétai szó rejtett dicsősége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 6 Békeharc

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster