EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 7 - Isten szeretete egészen a földig ér

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Isten szeretete egészen a földig ér

A székesfehérvári templom renovált sisakja
Az esztendő leghidegebb évszakában került sor Székesfehérváron az evangélikus templom sisakjának renoválására. A befejezett munkálatok végeztével, február 9-én a gyülekezet hálaadó ünnepi istentiszteletet tartott.

„Amikor novemberben a daru leemelte a toronysisakot a templom mellé, mintha azt fejezte volna ki, hogy Isten szeretete egészen a földig ér. Lejött közénk, itt van közöttünk Jézus Krisztusban. És miközben a megszépült épületrész visszakerült a helyére, az égre emelte tekintetünket” – ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét Bencze András esperes, amikor a hálaadó istentiszteleten örömét fejezte ki az elvégzett munkálatokkal kapcsolatban. Az 1932-ben – Sándy Gyula által tervezett – templom tornya a Székelyföld stílusát hordozza magán, és a főtorony mellett négy ún. fiatorony is található rajta. Az épületet 1996-ban renoválták, de a szűkös anyagi lehetőségek miatt a toronyrészt csak 2000-ben tudták felújítani. A toronysisak bádogozását az elmúlt esztendőre – a templom megépítésének 70. évfordulójára – tervezték, de a leemelés után derült ki, hogy a belső fa tartószerkezetet a korrózió miatt teljesen ki kell cserélni. Az előzményeket és a felújítás történetét Kiss László, a munkálatok vezetője ismertette az ünnepségen.

Az igehirdetés szolgálatát Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte, aki a vasárnap igéje, 5Móz 18,15–20 alapján az igazi próféta eljöveteléről szólt. Mózesnél csak jövendölést olvashatunk, de húsvét óta nincs többé titok. Nem az Ószövetség kiemelkedő alakjaiban, nem is Keresztelő Jánosban, hanem Jézusban jött el közénk a legnagyobb próféta. Ami nem őrá irányítja figyelmünket, bizodalmunkat, azzal nem szabad foglalkoznunk. Nincs időnk törődni vele. Ezért drága számunkra a templom, ezért örülünk megújult sisakjának, amely Isten trónusa felé mutat. Hiszen mi együgyű emberek vagyunk. Kincsünk, vagyonunk, bizalmunk és életünk nincs senki másban, csak egyedül a Feltámadottban. Őérte fontos a templom, ahol összegyűlhetünk, egymást erősíthetjük, bátoríthatjuk. Itt ad Jézus életünknek mélységet, távlatot, hitet. Egyedül érte van az egyház, a gyülekezet. Ne szűnjünk meg róla és vele beszélgetni!

De vajon ilyen egyszerű lenne minden? Látjuk és tudjuk, hogy Isten népének története tele van kísértéssel. A magunk hitének megingása, a látszatbékesség keresése, a reálpolitika megalkuvása lenne a mi utunk? Azért van Székesfehérváron is gyülekezeti közösség, hogy Jézusra mutassunk. Hiszen eljött a megjövendölt próféta! Jézus azt mondta, hogy nem jó vele összeütközésbe kerülni. Ő az a sarokkő, amelybe veszélyes belebotlani, és az is tragédia, ha ráhull valakire. Isten igéjével nem lehet alkudozni. Adjon nekünk Urunk alázatot és bölcsességet, hogy valóban együgyűek tudjunk lenni. Egy ügyet szolgáljunk, azt a Jézust, akire a torony is irányítja figyelmünket, aki az életben is elég, és a reménységben való halálra is elegendő.

Az igehirdetés után Falussy Ferencné felügyelő köszöntötte, majd a felújítás anyagi körülményeiről is tájékoztatta a megjelent vendégeket. Szavaiból megtudhattuk, hogy 15,1 millió forintba került a teljes beruházás. Az önkormányzat 1,5 milliós, illetve a minisztérium 800 ezer forintos hozzájárulása mellett az országos egyház 4,3 millió forinttal támogatta a munkálatokat. A gyülekezet tagjai az alapítványi segítségen túl 2 millió forinttal járultak hozzá templomtornyuk megújulásához. A hiányzó 6 millió forintot a gyülekezet pénztárából előlegezték meg, ami azt jelenti, hogy – bár befejezettnek nyilvánítható a felújítás – továbbra is várják az adományokat.

Az ünnepségen jelen volt az egykori templomépítő lelkész – Irányi Kamill – rokonsága is. A gyülekezet örömében osztozott és köszöntőt mondott Warwasovszky Tihamér polgármester és Takács Nándor római katolikus megyéspüspök. Heikki Koivisto, a finn Komi város testvérgyülekezetének lelkésze egy csillagot ábrázoló hímzett terítőt adott át ajándékként. Balsai István országgyűlési képviselő köszöntőjében arra utalt, hogy a megújult templom az elmúlt évtizedekben sokszor volt a politika útjában. Jó volt együtt lenni ezen a vasárnapon és hálát adni a megmaradásért, a megújulásért.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Technikai eszközök az egyház szolgálatában
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ismétlés és továbblépés
Élő víz
Robbanófejek
Új szív
Egyházunk egy-két hete
Az egyházak helye az Európai Unióban
Bábozni jó!
Isten szeretete egészen a földig ér
Gályarabok emléktáblája a sárvári vár falán
Fiatalok a gyülekezetben
"Színdarabosok" farsangi találkozója Pesterzsébeten
Keresztutak
A vajdasági fiatalságért
Bibliai élménymúzeum nyílt Németországban
Kereszténység és iszlám
Ökumenikus istentisztelet a világ békéjéért
Evangélikusok
Richard Wurmbrand emlékezete
Egymást követték
Deák téri ünnep a Zeneakadémián
Megjelent...
e-világ
2003 Európában a "korlátozottsággal élők" éve
Tüntetés az abortusz ellen
Eutanázia? - Nem!
Hatályba lépett a szociális törvénycsomag
Egyházvezetők megbeszélése a kancelláriaminiszterrel
Akik örökségül bírják a földet
Keresztény szemmel
Kánon
A hét témája
Az erő: hatalom?
Megtalált erőforrás
Erő és erőtlenség
Szent Valentin
A szerelemről és a szeretetről
Közlemények, nyilatkozatok
A magyarországi történelmi keresztény egyházak vezetőinek nyilatkozata a státustörvényről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
"Mert én csak folytatása akarok lenni apáimnak..."
Növekedésem kínjai
Az Úr, az én Uram ad nekem erőt!
A vasárnap igéje
Böjt vagy farsang?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 7 Isten szeretete egészen a földig ér

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster