EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 7 - Robbanófejek

Élő víz

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Robbanófejek

Van belőlük bőven. Sokkal több ország rendelkezik velük, mint gondolnánk. A fegyverzet-ellenőrzés igen becsülendő igyekezet, de tartok tőle, nem sikerül feltárni minden rejtett, rejtegetett töltetet, rakétát. Minél veszélyesebbek, annál titkoltabbak, s annál kevesebb esély van a felderítésükre, illetve nyilvános ártalmatlanításukra.

A nagyhatalmak létező vagy nem létező, bevallott és eltitkolt fegyvereinek „leltárát” egy világ lesi éberen. A világpolitika ugyanakkor eltereli az ember figyelmét a saját robbanófejeiről. Arról az egyről is, amely nyakának folytatása, s a többi töltetről is, mely szívében rejtőzik. A lobbanékonyság – bár bocsánatkérően hajlamnak szoktuk becézni – nem csupán hajlam. A belső feszültség a földi élet természetes mellékterméke, s mindenkiben felgyülemlik időről időre. Veszélyes hulladék, ami felhalmozódva fegyverré, robbanótöltetté válik, s már csak egy szál gyufa kell hozzá…

Minden ember lobbanékony, csak vannak, akik tovább bírják. Őket hívják szelídeknek. Arról senki sem tud, milyenek, amikor maguk vannak. Nem dührohamokra gondolok, hanem a mélységes fáradtságra és a tehetetlenné bénító ürességre, mely a „szelíd színjáték” hozadéka.

Minden ember lobbanékony, de vannak, akik rövidebb ideig bírják. Az ilyenek vulkanikus természetükkel uralják környezetüket. Behúzott nyakú embereket nevelnek, akik mintha folyton menekülésre készen állnának az izzó láva elől.

Minden szív robbanófejeket rejtő talaj, melyet többé-kevésbé igyekszik az ember elgereblyézni. Még be is veti különböző magokkal, hogy ne legyen feltűnő, miféle feszültség lappang ott mélyen… Hogy a mag nem tud meggyökerezni és felnőni, az a magvető példázata szerint a sziklás talaj következménye. Semmiképpen nem kívánom az Igét elferdíteni, de én sziklák helyett néha kemény bombákat találok a szívem mélyén. Feszültséget hordozó, kilövésre kész fegyvereket, melyekkel kellő pillanatban pusztítani lehet. Ezek sem engedik meggyökerezni a magot.

Vannak tehetségek, akik ügyesen használják szívük tölteteit, „hasznos” célok felé irányítva feszültségüket. Tamási Áron Ábeléhez hasonlóan teszik ezt, aki az erőben talált „vaskörtéket” – miután rájött, hogy azok a háborúból ottmaradt bombák – fenyőóriások kidöntésére használta fel.

Mi legyen a robbanófejeinkkel? Évtizedekig bocsánatot kértem miattuk Istentől. El is fogadtam rájuk a megadott feloldozást. De a bombák ott maradtak. Amikor észleltem őket, megint bocsánatot kértem. Ezzel el is telik az egész földi élet – gondoltam elkeseredetten.

Keresztényként is sokszor félrekezeljük a vaskörtéinket. Minden akaraterőnket bevetve tartjuk vissza a belső feszültséget, hogy a környezetünk ép bőrrel ússza meg jelenlétünket. Jó keresztény az, aki csak füstölög megalázottságában; kevésbé jó keresztény pedig az, aki időnként fel is robban – gondoljuk. Pedig nem az a bűn, hogy a bombák ott vannak. Az a bűn, ha nem vesszük komolyan, mi történt ezekkel a robbanófejekkel. Ugyanaz a töltet, mérges hatóanyag dolgozik a kínlódva mosolygó, az összeszorított szájú és az üvöltő ember szívében is. Ezért ugyanaz az isteni bánásmód érvényes mindenfajta alaptermészetű emberre.

„Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt…” (Fil 2,5) – sejteti az Ige a megoldást. Jézus Krisztus az a tűzszerész, aki közelébe férkőzött a robbanótölteteinknek. Ártalmatlanította őket, miközben saját életével fizetett. Nem úszta meg sérülés nélkül, de tudta is, hogy bele kell halnia. A Golgotán kisült az emberi szívek összes feszültsége, megölve ezzel az Isten Fiát. Amikor mégis érzed, hogy feszít, gondolj a keresztre. Ahol egyszer már pusztított a tűz, ott nem pusztít még egyszer. Oda menekülhetsz, s biztonságban vagy – saját magaddal szemben is. Az indulat pedig, ami Krisztusban megvolt, jelen van benned is, ha hiszel. Ezt bányászd ezentúl, ne a bombáidat!

Bálint Józsefné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Technikai eszközök az egyház szolgálatában
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ismétlés és továbblépés
Élő víz
Robbanófejek
Új szív
Egyházunk egy-két hete
Az egyházak helye az Európai Unióban
Bábozni jó!
Isten szeretete egészen a földig ér
Gályarabok emléktáblája a sárvári vár falán
Fiatalok a gyülekezetben
"Színdarabosok" farsangi találkozója Pesterzsébeten
Keresztutak
A vajdasági fiatalságért
Bibliai élménymúzeum nyílt Németországban
Kereszténység és iszlám
Ökumenikus istentisztelet a világ békéjéért
Evangélikusok
Richard Wurmbrand emlékezete
Egymást követték
Deák téri ünnep a Zeneakadémián
Megjelent...
e-világ
2003 Európában a "korlátozottsággal élők" éve
Tüntetés az abortusz ellen
Eutanázia? - Nem!
Hatályba lépett a szociális törvénycsomag
Egyházvezetők megbeszélése a kancelláriaminiszterrel
Akik örökségül bírják a földet
Keresztény szemmel
Kánon
A hét témája
Az erő: hatalom?
Megtalált erőforrás
Erő és erőtlenség
Szent Valentin
A szerelemről és a szeretetről
Közlemények, nyilatkozatok
A magyarországi történelmi keresztény egyházak vezetőinek nyilatkozata a státustörvényről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
"Mert én csak folytatása akarok lenni apáimnak..."
Növekedésem kínjai
Az Úr, az én Uram ad nekem erőt!
A vasárnap igéje
Böjt vagy farsang?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 7 Robbanófejek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster