EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 7 - Böjt vagy farsang?

A vasárnap igéje

Hetvened vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Böjt vagy farsang?

1Kor 3,1–8

A hetvened, hatvanad és ötvened vasárnap eredetét az 5. században találjuk. Amikor a vandál csapatok 430-ban ostromgyűrűt vontak Róma köré, az akkori pápa azonnal böjtöt hirdetett. Még három hét volt hátra a húsvét ünnepére felkészítő negyvennapos böjtig, amelynek latin neve Quadragesima, azaz negyvened. A három héttel ezt megelőző vasárnapnak így a Septuagesima – hetvened –, majd a következőnek a Sexagesima – hatvanad –, az azutáninak pedig a Quinquagesima – ötvened – nevet adták.

A keresztények mindhárom vasárnap bűnbánati körmenetben járták be Róma templomait. Hetvened vasárnapon a Szent Lőrinc-székesegyháztól indultak, hatvanad vasárnap a Szent Pál-katedrálistól, ötvened vasárnap pedig a mai Szent Péter-bazilika elődjétől, az akkori Szent Péter-székesegyháztól. Böjt 1. vasárnapjától naponta tartottak a város valamelyik templomától induló bűnbánati körmenetet. Húsvétra a vandálok feladták az ostromot, és elvonultak. Rómát csak huszonöt évvel később, 455-ben dúlták föl.

A keresztények az ostrom alóli felszabadulást nem a falak erejének tudták be, hanem vallották, hogy Isten könyörült meg a városon. A pápa el is rendelte, hogy a húsvétot megelőző bűnbánati idő ennek emlékére minden esztendőben hetvened vasárnappal kezdődjék. Mivel a kereszténység már államvallás volt, a korlátozó böjti rendszabályok mindenkire nézve kötelezőek voltak. A pogányok addig is nehezen tűrték böjti időben az esküvők és táncmulatságok rendezésének tilalmát. Ennek a tilalmi időnek a három héttel való meghosszabbítása heves ellenállásukat váltotta ki. Hetvened vasárnaptól hamvazószerdáig naponta rendeztek táncmulatságot kultikus orgiák keretében, és az esküvőket is ekkorra időzítették. Az egyház háromhetes bűnbánati felhívására a farsang lett a pogány világ válasza.

A középkorban kitűnt, hogy a kereszténnyé lett európai népek is sokallják a három héttel megtoldott böjti időt. A hetvened vasárnaptól hamvazószerdáig tartó időszak így egyre inkább a farsangi bálok szezonja lett. Ezzel szakadék keletkezett az egyház liturgikus naptára és a világi naptár között.

A római katolikus egyház a 20. században felismerte, hogy a farsangolás szokása ellen hiába harcol. A II. vatikáni zsinat eltörölte a hetvened, hatvanad és ötvened vasárnapokat. A mi egyházunk ekkor a liturgikus színt a böjtben jellemző liláról zöldre módosította, de fenntartotta a vasárnapok elnevezését és bűnbánati jellegét. Az egyháztörténet humora, hogy ma már csak az evangélikus egyház liturgikus naptárában van meg az a három vasárnap, amit Róma vandál ostrom alóli felszabadulásának emlékére vezetett be az akkori pápa.

A vasárnap igéjében Pál apostol sem a gyülekezeten és az egyházon kívüli pogányságot ostorozza. Nem azzal van gondja, hogy a világban pogányok gyalázzák Krisztus egyházát. Az okoz neki fájdalmat, hogy pogány lelkű, pogány módon gondolkodó és pogány módon beszélő keresztényekből áll a korinthusi gyülekezet. Pál azonban nem tisztogatást akar. Nem adja ki a jelszót: Ki a gyülekezetből a pogányokkal! Ehelyett megállapítja, hogy mindent az elején, az alapoknál kell kezdenie. Nem nagykorúaknak való szilárd eledellel, hanem csecsemőknek való tejjel kell táplálnia a korinthusi gyülekezetet. Ehhez azonban szükség van a korinthusiak bűnbánatára. Mert csak az hajlandó mindent újra az elején, az alapoknál kezdeni, aki elismerte, hogy mindent elrontott. Hiába van a gyülekezetnek olyan tanítója, aki kész mindent újra az ábécénél kezdeni, ha a gyülekezet tagjai nagykorúnak képzelik magukat, és felnőtteknek való, keményebb eledelt követelnek!

Hogy egyházunktól nem állnak távol a korinthusi gyülekezetre jellemző viszályok, azt szükségtelen bizonygatni. Sokkal inkább az a kérdés, hogy egyházunk közállapotaiból levontuk-e a következtetést: mindent újra az alapoknál, mindent az ábécénél kell kezdenünk! Mert egy lélekben újra kiskorúvá lett – vagy inkább tett? – egyház gyülekezeteinek Krisztusban kiskorú tagjai – akik tetten érhetően testi módon gondolkodnak és beszélnek – nem botránkozhatnak a világ pogányságán! Az lenne valódi kegyelmi állapot, ha egyházunkban ki-ki a saját pogányságán tudna alaposan megütközni! Mert ma még van lehetőség az újrakezdésre, hiszen még rendelkezésünkre áll az alapfokú lelki táplálék, a „lelki tej”, amivel Pál apostol a korinthusiakat kínálja!

Imádkozzunk!

Urunk, újítsd meg egyházadat! Kezdd rajtam: leplezz le és ítélj meg minden pogányságot gondolataimban, szavaimban, cselekedeteimben. Add belátnom, hogy Krisztusban kiskorú vagyok, és táplálj, hogy napról napra növekedjem Krisztus ismeretében, míg el nem némul ajkamon a világ és testvéreim bűnén való botránkozás, és meg nem tanulom bűnbocsátó kegyelmed nagyságát csodálni és naponta meghálálni. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Technikai eszközök az egyház szolgálatában
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ismétlés és továbblépés
Élő víz
Robbanófejek
Új szív
Egyházunk egy-két hete
Az egyházak helye az Európai Unióban
Bábozni jó!
Isten szeretete egészen a földig ér
Gályarabok emléktáblája a sárvári vár falán
Fiatalok a gyülekezetben
"Színdarabosok" farsangi találkozója Pesterzsébeten
Keresztutak
A vajdasági fiatalságért
Bibliai élménymúzeum nyílt Németországban
Kereszténység és iszlám
Ökumenikus istentisztelet a világ békéjéért
Evangélikusok
Richard Wurmbrand emlékezete
Egymást követték
Deák téri ünnep a Zeneakadémián
Megjelent...
e-világ
2003 Európában a "korlátozottsággal élők" éve
Tüntetés az abortusz ellen
Eutanázia? - Nem!
Hatályba lépett a szociális törvénycsomag
Egyházvezetők megbeszélése a kancelláriaminiszterrel
Akik örökségül bírják a földet
Keresztény szemmel
Kánon
A hét témája
Az erő: hatalom?
Megtalált erőforrás
Erő és erőtlenség
Szent Valentin
A szerelemről és a szeretetről
Közlemények, nyilatkozatok
A magyarországi történelmi keresztény egyházak vezetőinek nyilatkozata a státustörvényről
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
"Mert én csak folytatása akarok lenni apáimnak..."
Növekedésem kínjai
Az Úr, az én Uram ad nekem erőt!
A vasárnap igéje
Böjt vagy farsang?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 7 Böjt vagy farsang?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster