EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 8 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

„Én vagyok az Úr, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön.” Jer 9,23 (Jak 3,17; Lk 8,4–8/9–15/; Zsid 4,12–13; Zsolt 61) Az ember alapvető vágya, hogy szeretetre, jogra és igazságra leljen a földön. Az ember alapvető tévedése, hogy azt hiszi: ő az, aki valamilyen módon szeretetet, jogot és igazságot tud teremteni és azzal élni. Isten Igéje egyértelműen kijelenti nekünk: egyedül az Úrnál van szeretet, jog és igazság. Reménységünk nem valamilyen jobb emberi világrend, hanem az, hogy az Úr szeretete a végső napon a Krisztus véréért erősebb lesz a jogos büntetésnél és az ítélő igazságnál.

„Amikor Péter az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: Uram, ments meg! Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, és megragadta őt.” Mt 14,30–31 (Zsolt 18,7; 5Móz 32,44–47; Róm 11,11–16) Vízen járni merész vállalkozás. Itt, a földön élni: ennél még sokkal merészebb. Nem is a külső, hanem a szívünkben lakozó bizonytalanság miatt. Milyen jó, hogy Jézus Krisztus nemcsak ránk parancsol, hogy járjunk a vízen, hanem kezét is nyújtja. Légy velünk, Urunk, mert nélküled elveszünk!

„A sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem.” Ez 34,16 (Róm 8,26; 2Móz 7,1–13; Róm 11,17–24) Bajnokokkal és példaképekkel van tele a világ, őket hirdeti nekünk minden. A valóság: sérültek, gyengék élnek közöttünk, sőt mi magunk is azok vagyunk. Ki testileg, ki lelkileg, ki a kapcsolataiban – és persze mindannyian Istenhez fűződő viszonyunkban. Bénultságunkban van gyógyítónk: Urunk, aki hozzánk lép, mielőtt mi indulnánk, elindít, amikor megállnánk, felemel, amikor összeesnénk. Ő a mi erősségünk.

Jézus mondja: „Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben.” Mt 6,20 (Ézs 55,2; Mk 6,1–6; Róm 11,25–36) Gyakran érezhetjük azt az elvárást, amit a fogyasztói társadalom támaszt felénk, hogy megfelelő életszínvonalon kell élnünk. Tudjuk ugyanakkor azt is, hogy ez a rendszer nélkülünk, fogyasztók nélkül pillanatok alatt összeomlana. Krisztus másra buzdítja tanítványait. Kincsgyűjtésre – mint a reklámok –, csak éppen nem a földön, hanem a mennyben. Mi a mennyei kincs? Nem garancialevélre szoruló csodaportéka, hanem az örök ígéret: ő maga; az, hogy aki benne reménykedik, nem lát halált, hanem örök élete lesz. Gazdagítson bennünket Urunk ezzel a mennyei ajándékkal napról napra!

„Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” Fil 4,6 (JSir 1,20; Lk 6,43–49; 1Sám 1,1–20) Aggódás, panasz, siránkozás: elítéljük, mégis mindnyájan naponta viselkedünk így. Bizony sok mindenért aggódhatunk. Félünk éhségtől, háborútól, természeti katasztrófáktól, balesetektől, betegségtől. Az Ige megtanít bennünket arra, hogy van miért hálát adnunk Istennek! Mert Ő elrendezte gondviselő jóságával e világi sorsunkat, de elrendezte kegyelmesen örök sorsunkat is. Forduljunk hát felé mindennap hálaadással!

„Mindenkor az Úrral leszünk.” 1Thessz 4,17 (Ézs 51,11; Jn 12,34–36/37–42/; 1Sám 1,21–28) Életünk útjának minden lépésénél elhagy bennünket valaki. Elmennek rokonok, jó barátok. Elhagyunk mi is sokakat, talán érthető, talán érthetetlen okokból. Egyedül maradunk. Egyedül és mégsem egyedül, mert velünk van az Úr. Ebben az életben oltalmaz és hordoz, ha pedig lecsukódik a szemünk, akkor Krisztusért hirdeti bűneink bocsánatát, üdvösségünket, örök életünket. Életet – vele.

„Aki bízik az Úrban, azt ő szeretettel veszi körül.” Zsolt 32,10 (Róm 15,13; Mt 13,31–35; 1Sám 2,1–11) Bizalmatlanok vagyunk egymással szemben, valóságos és jelképes falak mögött éljük le az életünket. Talán nem is alaptalanul: sokan visszaéltek már a bizalmunkkal. Mégis van valaki, akihez ha bizalommal fordulunk, szeretetet kapunk tőle. Akinek Isten bizodalmas hitet ajándékoz, az megismeri szeretetét, sőt méltatlan létére megérzi annak minden üdvösséges következményét is. Ma sem hirdet kevesebbet nekünk az Ige: a hitben megújított bűnös üdvösséget kap az Úrtól!

Tubán József


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Belső aktivitás
Élő víz
Van-e bátorságod?
Egyházunk egy-két hete
A lelkészképzés kérdései
Tagjaiban él az egyház
Felnőtt ifjúsági hétvége Révfülöpön
Korrupt írnokból Isten prófétája
Legyen jó rend az egyházban!
Keresztutak
Püspökszentelő ünnepi istentisztelet Miskolcon
A nők helyzete Libanonban
Hangverseny Budahegyvidéken
Vivát Kirmec!
Evangélikusok
Id. Magassy Sándor
Andorka Eszter
Közelkép
e-világ
Béketüntetés
Háború vagy béke?
Igazságos háború?
Imádság a békéért
Magyar részvétel az iraki válságban
Keresztény szemmel
Nagy lábon élünk
Dél keresztje
Az első hóesés
Egy húsvétig aktuális kérdés: Mihez kezdjünk ünnepek múltán a fenyőfával?
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete Közgyűlésének
Harmati Béla püspök úrnak
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Árnyország
Cselekvő vagy bábu?
A vasárnap igéje
Majdnem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 8 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster