EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 8 - Az első hóesés

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Az első hóesés

Mindenhez hozzászokik az ember, és ami először gyönyörködtet minket, később már akár bosszantó is lehet. Februárban a hónak csak kevesen örülnek. „Ez már nem hiányzott”– mondják egymásnak az emberek.

De az első hóesés, az valami egészen más dolog. Az első hónak a felnőtt is gyermekként örül. „Az idén fehér karácsonyunk lesz”– mondják egymásnak az emberek.

Télen borzasztó látványt nyújt hótakaró nélkül a csupasz természet. A fák ágai görcsösen, élettelenül merednek a magasba. Mintha valami gyilkos méreg oldaná ki ilyenkor mindenből az élet színeit. A levélruhájukat vesztett bokrok alá látva szemünkbe szúr az ágak között megbújó rengeteg szemét. Ahol néhány hónappal ezelőtt bodzavirágot szedtünk, most lukas lavór és rozsdás bicikli látványa fogad. Eltűnik az erdők, bozótok zöld paravánja, és a világból csak az emberkéz néha ízléstelen, máskor egyenesen gonosz nyomai láthatók. A tél nagyszerű alkalom a kiábrándulásra! De vigyázat! Mielőtt azt gondolná valaki, hogy a tél nagyszerű alkalom a természetből való kiábrándulásra, gyorsan hozzáteszem: a kopár tél nagyszerű alkalom az önmagunkból való kiábrándulásra. Mert télen a természet tükröt tart elénk. Nyáron ajándékainak sokféleségét mutatja nekünk, télen azonban ravaszul eldugja azokat, és megmutatja, mi is az, amit mi adtunk ajándékaiért cserébe neki. Siralmas mérleg. A természet színgazdasága az egyik oldalon, a másikon pedig lukas lavór és rozsdás bicikli, hogy csak a legártatlanabbakat említsem.

Télen a természet méltóságát veszti. Öntudatlanul, anyaszült meztelenül hever előttünk, és nem csupán öntudatlansága vagy mezítelensége kell, hogy zavarba ejtsen, hanem a testét borító, általunk okozott gennyes, fekélyes sebhelyek látványa is. Nyáron ajándékaiért kell hálásnak lennünk, télen a sebeiért, amiket tőlünk és értünk szenved el.

Noé egyszer kegyetlenül berúgott. Öntudatlanul, anyaszült meztelenül feküdt sátrában, méltóságát vesztve. Egyik fia, Hám, véletlenül betévedt a sátorba, és meglátta apja szemérmét. Ha jobban megfigyeli őt, észrevehette volna annak mezítelen testén a bárkaépítés és az özönvíz hullámain való hánykolódás közben szerzett sérüléseket is: egy-egy elvétett szekercesuhintás, felcsapódó gerendavég emlékeit vagy azét az ominózus esetét, amikor egy nagy hullámlökés eredményként apja a bárka fala és a víziló közé szorult. Ha lett volna szeme hozzá, Hám apja méltatlanságában is megláthatta volna annak méltóságát és azt is, hogy mennyi mindent köszönhet neki. Hiszen Hám saját életének forrását látta meg ott a sátorban. És az izmokat, melyek érte dolgoztak, és a sebeket, amelyeket apja érte szenvedett el. De Hámnak nem volt szeme hozzá, hogy meglássa a pillanat nagyszerűségét, megérezze és megértse apja mezítelenségében az élet és a szeretet csodáját – ahhoz túlságosan infantilis volt. Nem élve, hanem visszaélve a helyzet adta lehetőséggel, röhögve szaladt testvéreihez. Testvérei azonban – Sém és Jáfet – mások voltak, mint ő. Apjuk méltatlan állapotában is látták annak méltóságát. Mezítelenségében az élet forrásának és a szeretetnek a titkát, csodáját. Amit óvni és védeni kell, mert ezen áll fenn minden, és ennek köszönhetik ők is életüket. Sém és Jáfet összegyűjtötték apjuk szétszórt ruháit, és arcukat elfordítva, szemüket behunyva, háttal a sátorba mentek, és betakarták apjuk szemérmét.

Amikor a mezítelen, kopár téli tájat látom, úgy érzem magam, mint Hám, aki apja sátrába tévedt. Láthatom azt, amit nem volna szabad látnom. Előttem fekszik a mezítelen természet öntudatlanul. Látom a szemérmét, a cserzett bőrét, az izmait és a rengeteg sebhelyet. Nem szaladok el. Állok néma áhítattal. Hálát érzek és szeretetet. Esni kezd a hó, két alakot látok a hóesésben. Háttal közelednek, elfordítják arcukat, és az imént még mezítelent már fehér takaró borítja. Testvéreim, Sém és Jáfet. Én, a méltatlan harmadik, minden hóesésben titeket köszöntelek!

Németh Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Belső aktivitás
Élő víz
Van-e bátorságod?
Egyházunk egy-két hete
A lelkészképzés kérdései
Tagjaiban él az egyház
Felnőtt ifjúsági hétvége Révfülöpön
Korrupt írnokból Isten prófétája
Legyen jó rend az egyházban!
Keresztutak
Püspökszentelő ünnepi istentisztelet Miskolcon
A nők helyzete Libanonban
Hangverseny Budahegyvidéken
Vivát Kirmec!
Evangélikusok
Id. Magassy Sándor
Andorka Eszter
Közelkép
e-világ
Béketüntetés
Háború vagy béke?
Igazságos háború?
Imádság a békéért
Magyar részvétel az iraki válságban
Keresztény szemmel
Nagy lábon élünk
Dél keresztje
Az első hóesés
Egy húsvétig aktuális kérdés: Mihez kezdjünk ünnepek múltán a fenyőfával?
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete Közgyűlésének
Harmati Béla püspök úrnak
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Árnyország
Cselekvő vagy bábu?
A vasárnap igéje
Majdnem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 8 Az első hóesés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster