EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 14 - Megújult a Magyar protestantizmus honlap

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Megújult a Magyar protestantizmus honlap

Hézagpótló adatok - elektronikus formában

A Magyarországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoportja 1998-ban kezdte meg a Magyar protestantizmus honlap (http://protestans.lutheran.hu) fejlesztését, melynek célja a Kárpát-medencében élő magyar protestáns egyházak közötti híd kiépítése, a közöttük lévő kapcsolattartás elősegítése, illetve a magyar protestantizmus bemutatása az érdeklődők számára. Terveink között szerepel az is, hogy a honlap fontosabb részeit a Kárpát-medence népeinek nyelvén, illetve angolul is megjelentetjük. Ez a felvidéki rész esetében már meg is valósult.

Fejlesztésünk középpontjába 2003-ban a felvidéki evangélikus és református közösségek múltjának és jelenének feldolgozása került. A felső-magyarországi települések ugyanis a reformáció első - és legfontosabb - központjai voltak hazánkban.

Magyarország területét a 16-17. század háborús övezetté változtatta. A hódító hatalmak akkor is sok mindentől fosztották meg a három részre szakadt állam lakóit, de az evangéliumi hitet követő embereket az erőszak nem győzte le. A nem világi kincsből építkezők virágzó hitéleti, kulturális központokat hoztak létre a Kárpát-medencében. Míg a kálvini hitnek elsősorban a magyarok között voltak követői, addig az evangélikusságot több nemzet fiai alkották. A Felvidék városaiban, falvaiban háromnyelvű evangélikus közösségek alakultak. A nagyobb települések négy lelkészt alkalmaztak: egy "első papot", egy magyarul, egy németül és egy szlovákul prédikáló lelkipásztort.

A két világháborút lezáró béketárgyalások felszámolták a régi Magyarországot. A friss nemzettudattal rendelkező államok saját emlékezetük fejlesztését és ápolását tekintették és tekintik elsődleges kötelességüknek. Az utódállamokban élő magyarság erejéhez mérten mindent megtesz azért, hogy ápolja a múltat. Ugyanakkor a Kárpát-medencében élő mai magyarság és a nem magyar ajkú lakosság szinte semmilyen információval nem rendelkezik a különféle népeknek a hajdani Magyar Királyságon belüli példás együttéléséről. Márpedig ennek megértése, felismerése sokat segíthet az európai unióbeli mindennapokban.

Az uniós csatlakozás évére fontossá vált a szlovákiai protestáns - evangélikus és református - egyházak, az egykori felvidéki protestáns közösségek múltjának, jeles személyiségeinek, jelenlegi felépítésének, munkájának internetes formában történő feldolgozása és a világhálón magyarul, németül, szlovákul és angolul való megjelenítése. A tartalomfejlesztés során megkezdtük Pozsony történelmi múltjának, illetve az ottani evangélikus gyülekezet történetének a feldolgozását. A megújult honlapon a reformátusság fontos lelki és szellemi központjával, Komárommal, az evangélikus kollégiumáról híres Eperjessel és a sokak számára ismeretlen Felsőszelivel is megismerkedhetünk. Korábbi szerkesztési elveinknek megfelelően feldolgoztuk az e településekhez köthető jelenlegi vagy hajdan volt protestáns intézmények (az Eperjesi Evangélikus Kollégium, a Komáromi Református Kollégium) történetét, valamint az ott élő jeles személyiségek életét. Hetvenkilenc, Pozsonyban szolgáló magyar, német és szlovák evangélikus lelkész életrajza immár az interneten is elérhető. Nagyon kevesek előtt ismert Bayer János, Czabán Izsák neve. Az Eperjesi Evangélikus Kollégium tanárai a magyar tudománytörténet kiemelkedő egyéniségei is voltak. A honlapon Berzeviczy Gergely, Kazinczy Ferenc, Székács József, Jókai Mór, id. Endreffy János, ifj. Endreffy János életrajzai, írásai is olvashatók.

A magyar köztudatból legjobban Felsőszeli neve tűnt el, holott e település lakói az elsők között fogadták el a reformáció eszméit. Az ottani evangélikus közösség életében jelentős szerepet játszott Viszkidenszky András, illetve a 19-20. században idősebb és ifjabb Endreffy János szolgálata is. (Ifjabb Endreffy a két világháború közötti időszakban sokat tett a szlovenszkói magyarságért.) Életrajzuk, írásaik egy része minden érdeklődő számára hozzáférhetővé vált a világháló segítségével.

A honlap egyik legfőbb sajátossága, hogy szlovák, német és angol nyelvű összefoglalóval segíti megérteni a Kárpát-medence változatos történetét.

Az Internet Munkacsoport új tartalomszerkesztő (content management) rendszert készített, mely a teljes anyagot dinamikus keretek közé helyezi.

Munkánkhoz jelentős segítséget nyújtott Oros László (Felsőszeli), Oláh Imre és felesége (Komárom), Ponya György (Dunaszerdahely), Czenthe Miklós (Budapest). Köszönet illeti Székács József örököseit a rendelkezésre bocsátott dokumentumokért. Az összefoglalók angol és német nyelvű fordítását Pető Lajosné végezte, a szlovák nyelvű változatot Bencsik János készítette. A Zope alkalmazáskörnyezetben MySQL adatbázis támogatásával működő szerkesztőrendszer Bogdányi Gábornak, az Internet Munkacsoport vezetőjének munkája. Az adatbevitel felelősségteljes munkáját Kovács Edina végezte. A honlap megújulásához a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési Minisztériuma nyújtott támogatást.

Észrevételeiket, illetve közlésre szánt dokumentumaikat továbbra is várja a protestáns honlap szerkesztőbizottsága.

Dr. Léránt István (istvan.lerant@lutheran.hu)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A pietizmus, az ortodoxia és a felvilágosodás hatása a liturgikus zenére
Élő víz
Szomjúság ellen
A halálról - serdülőkkel
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mennyei kincseink
Tápiószentmártoni találkozó
Kulcslyuk
Krisztustól távol és Krisztushoz közel
Keresztutak
Az Alphától az ómegáig
Az Alpháról
Isten és a haza szolgálatában
A katolikus egyház boldoggáavatási eljárása
Evangélikusok
Kedves Testvérek!
Változások a Gazdasági Osztályon 2004 tavaszán
Bemutatjuk Kissné Kárász Rózsát, az országos iroda igazgatóhelyettesét
Az országos iroda számokban
Mi is az az országos iroda?
Közösség - nem bürokratikus labirintus
On-line érkezett...
A "jognak asztalánál"...
(Sz)épülünk...?
e-világ
Mester, nézd, mekkora kövek és mekkora épületek! (Márk 13,1)
Megújult a Magyar protestantizmus honlap
Keresztény szemmel
Beszélgetések összekulcsolt kézzel
Hit és (mega)sztárság
"Isten kontrollja alatt az életem"
Nőknek tűntek...
A hét témája
A Jézus Ház Magyarországon
Örömhír, high-tech, némettanár
evél&levél
Tiltakozás a Méltó halál című cikk ellen
A közelmúlt krónikája
Diáktársak új szerepben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Ha van...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 14 Megújult a Magyar protestantizmus honlap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster