EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 27 - A szimbólumok világa

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

A szimbólumok világa

Líceumi hittantábor Révfülöpön

Az elmúlt héten hetvennyolc soproni diák, négy tanár és hat teológus, illetve öregdiák segítő vett részt a révfülöpi oktatási központban – immár szokásosnak mondható – nyári líceumi hittantáborban.

A hat nap hat olyan szimbólumot ismertetett meg a diákokkal és a vezetőkkel, amelyek természetes részei életünknek, s amelyek most mégis új arcukkal, új jelentésükkel jelentek meg előttünk.

Az együtt gondolkodás, a közösen értelmezett jelentéstartam megfogalmazása sokszor egy-egy játékban vált érthetővé, megtapasztalhatóvá. Az asztalra kitett vizeskancsók láttán és sós ropik rágcsálása közben megérthettük, átélhettük, mit jelentett a választott nép panaszkodása a pusztai vándorlás során, amikor Mózesnek kellett a keserű vizet édessé tenni vagy a sziklából enyhet adó vizet fakasztani. Vagy hogy mit jelentenek a saját életünkben elénk kerülő közlekedési táblák… Megtudhattuk, hogy mikor járunk veszélyes útszakaszon, hogy sebességkorlátozásra van szükségünk, illetve arról is hallhattunk, hogy valóban kerülőutat futunk-e meg, amikor nem látjuk azonnal a dolgok értelmét. Jézus szavát halottuk szólni: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.” (Jn 14,6)

Megérthettük a nagy nyári melegben, hogyan pihen meg a templom hűvösében a fáradt test, csendjében a fáradt lélek. A tihanyi kirándulás nemcsak más helyszínt, de más hangszínt is adott az együttlétnek. Az egyik délelőttön az apátság vezetője, Korzenszky Rihárd perjel okított bennünket a bibliai szimbólumokról. Nagyszerű volt egy vérbeli, nagy tudású pedagógust hallgatni, kérdéseire megfelelni és kérésére az apátsági templomban énekelni!

Ez a nap még egy meglepetést tartogatott számunkra: Polgár Rózsa Kossuth-díjas gobelinművész kiállítását tekintettük meg. Az Örömhír című televíziós műsor felvétele miatt jelen volt a művésznő is. Varázslatos alkotásai mindannyiunkat lenyűgöztek. A szívünkben elhozott emlékek mellett dedikált képeslapokkal térhettünk vissza táborunk színhelyére.

A következő napi hídépítés szintén különleges feladatnak tűnt: egy bibliakörnek két csoportot alkotva kellett fél-fél hidat készítenie kartonpapírból úgy, hogy összeilleszthető legyen, és egy kisebb súlyt (például egy énekfüzetet) elbírjon. A játék során komoly kérdésekre is válaszokat kaphattunk. Megtudhattuk, hogy honnan hová vezet a híd; hogy mi a fontosabb: az esztétikum vagy a teherviselés, illetve hogy kiszámítható-e a próba ideje, vagy mindenkor készen kell állnunk.

A közösség tagjai természetesen különféle vetélkedőkön, akadályversenyeken is összemérhették ügyességüket, tudásukat. Nem maradhatott ki a programból a számháború, valamint a balatoni strandolás sem. Énekünk pedig a nap minden órájában dicsérte a Gondviselőt, és színesítette a hangulatot.

Kérdéseinkre válaszokat kaphattunk ezen a héten, ám a válaszok nyomán újabb kérdések születnek bennünk – hangzott el a záró istentisztelet igehirdetésében. – Ahogyan a világosság felé tart minden élet, úgy indul minden Istent kereső ember is az életet adó ige felé.

Választ kaptunk kérdéseinkre? Adjunk hálát érte! Maradt bennünk kérdés? Keressük rá a választ! Akár közösen, a legközelebbi őszi csendeshétvégénken!

Budaker Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Evangélikus istentisztelet? Evangélikus istentisztelet!
Élő víz
Ötös találat
Heti útravaló
Szélrózsa-szél
Egyházunk egy-két hete
Toronyóra lánc nélkül - atomóra-irányítással
Egy valóra vált álom
Isten Esztert úgy segélje
A béke követségében
Testvéri találkozó
Keresztutak
Kérdések az evangélikus egészségügyi központ körül
Afganisztáni mozaik
Börtönlelkészek tanácskoztak a Kozma utcában
Evangélikusok
Sztehlo Gábor, a szabadkőműves
e-világ
Népesség és környezet
Mi van a fazékban és a tányéron?
Keresztény szemmel
Hangulatok
Miss Boszi 2004
A hét témája
Örökségek és reménységek
Az amerikai fiatalok sem mások...
A közelmúlt krónikája
A szimbólumok világa
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Maradandó kincs
Köszöntjük a magyar örökség díjas Lutherániát
A vasárnap igéje
Légy hű a kevésen!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Titkos gyönyörök
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 27 A szimbólumok világa

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster