EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 27 - Kérdések az evangélikus egészségügyi központ körül

Keresztutak

Kihátrálnak a bajorok?

Hozzászólás a cikkhez

Kérdések az evangélikus egészségügyi központ körül

A Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány felügyelőbizottsága és kuratóriuma június 22-én tartotta alakuló ülését egyházunk Rózsák terei középiskolai kollégiumában. A kuratórium elnöke, dr. Cserháti Péter, valamint dr. Bereznai Benjámin ügyvivő beszámolt az elmúlt fél év történéseiről, illetve ismertette az alapítvánnyal és az egészségügyi központban tervezett képzéssel kapcsolatos további teendőket.

„Mindig van, aki szegényebb nálunk, látjuk-e szükségeit?” – tette fel a kérdést D. Szebik Imre elnök-püspök a gazdag ember és Lázár története alapján tartott megnyitó áhítatában. Egyházunk, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület és a Neuendettelsaui Diakónia a kérdésre már korábban igennel válaszolt: képviselőik 2003. december 12-én aláírták a Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány alapító okiratát. A szervezet ez év április 24. óta immár hivatalosan bejegyzett, közhasznú alapítványként működik. Az elmúlt időszak fejleményeit ismertető megbeszélésen azonban fény derült arra is, hogy néhány alapvető kérdésben még nem teljes az egyetértés a bajor és a magyar fél között.

Az egyik kardinális problémát a finanszírozás jelenti. Testvéregyházunk, a Bajor Evangélikus Egyház – amely a balatonszárszói Evangélikus Országos Konferencia- és Missziói Otthon felújítását még jelentős adománnyal segítette – szigorú takarékossági intézkedések bevezetésére kényszerül, így a magyar evangélikusok „kórházprojektje” felett már nem bábáskodhat. A Neuendettelsaui Diakónia szintén anyagi gondokkal küzd, így – korábban tett ígéreteivel ellentétben – csak szerényebb összeggel tudja támogatni az evangélikus egészségügyi központ megvalósítását. Az alapítvány kuratóriumának ezért mihamarabb megoldást kell keresnie arra, hogy miként tudná növelni a szervezet tőkéjét.

Bár az alapító ülésen erre nem sikerült megtalálni a választ, abban mindenesetre megállapodtak, hogy az evangélikus egészségügyi központban tervezett képzést a megbeszélés helyszínén, a Rózsák terei kollégiumban indítanák útjára. Az elképzelés szerint az alapítvány az épület első emeletét és pincéjének felét bérelné a tulajdonostól. (A felújítás költségeinek a megállapítására egy független építészt kérnek fel, majd ezután döntenek arról, ki milyen arányban viselje őket.)

Az ülés másik fontos napirendi pontját a képzéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megvitatása jelentette. Az eredeti koncepcióban fogyatékosokkal foglalkozó (rehabilitációs nevelő-gondozó) és idősgondozó szakemberek képzése szerepelt, hiszen nálunk mindkettő hiányszakma. A magyar és a bajor fél közti összhangot ebben a kérdésben most a német és a magyar oktatási rendszer közötti eltérések, illetőleg a hazai és az uniós elvárások összeegyeztetésének nehézségei zavarják. Hosszas vita után a grémium végül arra a döntésre jutott, hogy a kuratórium elnöke és az alelnök, dr. Walter Gebhardt – szakemberek bevonásával – javaslatot készít, és szeptember 30-ig írásban a tagság elé terjeszti.

G. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Evangélikus istentisztelet? Evangélikus istentisztelet!
Élő víz
Ötös találat
Heti útravaló
Szélrózsa-szél
Egyházunk egy-két hete
Toronyóra lánc nélkül - atomóra-irányítással
Egy valóra vált álom
Isten Esztert úgy segélje
A béke követségében
Testvéri találkozó
Keresztutak
Kérdések az evangélikus egészségügyi központ körül
Afganisztáni mozaik
Börtönlelkészek tanácskoztak a Kozma utcában
Evangélikusok
Sztehlo Gábor, a szabadkőműves
e-világ
Népesség és környezet
Mi van a fazékban és a tányéron?
Keresztény szemmel
Hangulatok
Miss Boszi 2004
A hét témája
Örökségek és reménységek
Az amerikai fiatalok sem mások...
A közelmúlt krónikája
A szimbólumok világa
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Maradandó kincs
Köszöntjük a magyar örökség díjas Lutherániát
A vasárnap igéje
Légy hű a kevésen!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Titkos gyönyörök
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 27 Kérdések az evangélikus egészségügyi központ körül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster