EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 44 - Istentisztelet és konferencia az „ökumenikus” katonaköltő emlékére

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Istentisztelet és konferencia az „ökumenikus” katonaköltő emlékére

Csodálatra méltó módon a fegyver és a toll váltakozva forgott Balassi Bálint, a 16. századi költő kezében. Bár a harc közben is író és írás közben is harcoló Balassi gyermekkorát a protestáns édesapa, valamint Bornemisza Péter evangélikus prédikátor nevelése és lelkisége határozta meg, huszonkilenc éves korában katolizált. Gyarmati Balassi Bálintot ezért egyaránt tekinthetjük evangélikus és katolikus költőnek.

A katonaköltő születésének 450. évfordulója alkalmából október 20-án a balassagyarmati Szentháromság-főplébániatemplomban megrendezett ökumenikus istentiszteleten D. Szebik Imre, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, dr. Beer Miklós római katolikus váci megyés püspök és dr. Korzenszky Richárd O. S. B., a tihanyi bencés apátság perjele szolgált.

A „Civitas Fortissima”, azaz a „bátorság városa” címet viselő Balassagyarmaton háromnapos ünnepségsorozat nyitánya lehetett az Isten házában való emlékezés és hálaadás. A helyi Balassi Bálint Gimnázium felkérését örömmel elfogadó, ökumenikus irányultságú, és a felekezeti különbözőségeken felülemelkedő, a közös istentiszteleten szolgáló püspökök legutóbb Keczkó Pál és Szilvia idei váci lelkészavatásán találkoztak. Az akkor tapasztalható kölcsönös tisztelet és testvéri együttműködés ez esetben is meghatározó és a hívek számára is példamutató volt. Imre Éva, a gimnázium igazgatónője köszöntésében egyaránt elismerően szólt a két felekezet múltbeli érdemeiről.

A kor kegyetlenségeit elevenítette fel prédikációjában Beer Miklós. A 450 évvel ezelőtt élők számára mindennapos volt a török pusztítás okozta fájdalom és elesettség érzése. Balassi ekkor, a reménytelenség korában vállalta fel küldetését, Isten elhívását. A legjobb példát, Jézus példáját követte, a szeretet hűségével tekintett Istenére – mondta.

Szebik Imre rendhagyó igehirdetésének az Evangélikus énekeskönyvben található három Balassi-ének szolgáltatta az alapját, melynek versszakai az egyes szakaszok előtt, illetve alatt csendültek fel, felesége – Szebik Imréné – tolmácsolásában. Az igehirdető a keresztény élet három lépcsőfokát különböztette meg. A keresztény ember dicsőítésére a 323. számú ének 1. és 3. verse (Áldj meg minket, Úristen…), a bocsánatért való esedezésére a 404. ének 1., 2. és 5. verse (Bocsásd meg, Úristen…) és a bűnöktől való szabadítás 406. ének 1., 2. és 5. verse (Ó, én kegyelmes Istenem…) volt a példa. „Legyen áldott – minden emberi gyarlóságával együtt – Balassi Bálint emléke, harca, imádsága; őszintesége és bűnvallása a mai ember számára is példa lehet” – fejezte be igehirdetését az egyházkerület vezetője.

Az ökumenikus megemlékezést követően az ünnepség tudományos konferenciával folytatódott a megyeháza dísztermében, majd szoboravatásra került sor a gimnázium előkertjében. A délután folyamán pedig megnyitották Réti Zoltán evangélikus festőművész akvarelljeinek kiállítását.

Horváth-Hegyi Olivér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az istentisztelet rendje
Élő víz
Gyertyafényes temetők
Mozgólépcsőn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Amit Urunk nevében kezdtünk, azt engedte befejezni is!”
Lépések az önállósulás felé
Két tornaterem és öt tanterem
Lelkipásztor a Bibliában, a zsinati törvényben és a gyakorlatban
Révfülöpi kirándulás
Lelkészlakszentelés Szarvason
Keresztutak
Küldetés és nyilvánosság
535 éve született Rotterdami Erasmus
Evangélikusok
Öröm, zene
Bagatell
Király László nekrológja
e-világ
A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek
Keresztény szemmel
Fordulat és reformáció
A hét témája
Halottak napjára az örök élet fényében
Halloween – maszk mögött a gonosz
Mit mondott Luther a halálról?
evél&levél
Köszönet a művészi élményért
Hatvanéves osztálytalálkozó
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A megoldás nem vízszintes, hanem függőleges
Istentisztelet és konferencia az „ökumenikus” katonaköltő emlékére
Ablaknyitás
A fizikusok
A vasárnap igéje
Vallástétel
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Barátnők
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 44 Istentisztelet és konferencia az „ökumenikus” katonaköltő emlékére

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster