EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Ókonzervatív

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Ókonzervatív

Ülök az autóban, s mint mindig, magányomat rádióhallgatással oldom. Azt mondja a Kossuth hírolvasója, hogy „… az ókonzervatív nézeteiről elhíresült olasz EU-biztos-jelölt, Rocco Buttiglione…” stb. Az „ókonzervatív” jelző motoszkál bennem azóta is. Olybá tűnik, a hírszerkesztő úgy véli, hogy az „ókonzervatív” maradi, sőt divatjamúlt, elmaradott nézeteket valló, bepenészedett agyú zárvány, aki valahogy itt felejtődött a csupa modern és korszerű gondolkodású kortárs között amolyan őskövületként, amely kiirtandó, üldözendő, de legalábbis lesajnálandó.

Nos, nyájas olvasó, ha emlékezetem nem hagyott cserben, a fent nevezett olasz úr bizottsági meghallgatásán nem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy hívő római katolikusként, a Szentírás és az egyház tanítása alapján bűnnek tartja a homoszexualitást, és nem helyesli a nők teljes körű egyenjogúságát. Magyarán: úgy tartja, hogy a Teremtő – a Szentírás szerint – más szerepet szánt a nőnek és mást a férfinak, valamint hogy Istennek kettejük kapcsolatáról is meglehetősen eltérő a véleménye és más vele a szándéka, mint ahogyan azt mai „alkotásai” elgondolják. A szóban forgó úr azt is világosan elmondta, hogy hitéből fakadó elvei fontosabbak számára a politikusi pályafutásánál is, ezért nem hallgathatja el meggyőződését. Az eset nagy vihart kavart; a modern és felvilágosult döntéshozók azonnal megkérdőjelezték Buttiglione alkalmasságát (ugyanakkor egy másik úriembernek az öregecskedő feleségek cseréjére vonatkozó javaslata nem rengette meg alapjaiban az illetékes parlamentet, az ajánlattevő pozícióját pedig még kevésbé – de hát ez nem Brüsszel…).

Most nem kívánok teológiai, bibliaértelmezési vitába bonyolódni. Bár az is megérne egy misét, hogy mi a család helye és szerepe a mindenkori társadalomban, vagy hogy miként borította fel a család évezredes rendjét a 20. században a nők munkába állása. Érdemes lenne higgadtan és alaposan körbejárni az egyneműek kapcsolatának kérdését is – természetesen mindezt a Szentírás alapján, a teremtő szándék felől nézve.

Buttiglione se kutyám, se macskám, tehát nem szorul a védelmemre. Nekem inkább maga a jelenség akadt a torkomon, mint egy halszálka. Adott egy elvhű, gyakorló keresztény, akit véleménye vállalásáért meg lehet bélyegezni, akibe bele lehet rúgni, sőt egy szélesebb közösséget is támadni lehet személyében. Lám, ilyenek a keresztények, ilyen az egyház: maradi, pókhálós agyú emberek gyülekezete, akik csak hátráltatják a haladást; miattuk lassul le a fejlődés folyamata, mert mindig előhozakodnak valami régi eszmével.

Kedves olvasó, ha úgy gondolná, hogy túlzó következtetéseket vonok le az „ókonzervatív” jelzőből, akkor kérem, hallgassa nyitott füllel az üggyel kapcsolatos megnyilvánulásokat. Nem állítom, hogy a kereszténységnek időnként nem kell újragondolnia bizonyos téziseket. Az is szomorú tény, hogy az egyháztörténet produkált olyan eseményeket is, amelyek során az egyház valóban nehezen változott-változtatott; néha máglyára is küldte az újítókat. Olykor tehát nekünk sem árt a tükörbe nézni, de ez a tükör számunkra csakis a Szentírás lehet! Nem lehet alapelv az, hogy mindenáron megfeleljünk a kor elvárásainak, jaj, csak nehogy maradinak nézzenek!

Tudomásul kell vennünk, hogy olyan korban élünk, amikor az egyház, a kereszténység és maga a keresztény ember is sok támadásnak van kitéve. Ez most veszélyesebb, mint amikor azt írták rólunk: a vallás ópium, s mi vagyunk a dílerek…

Engem egy dolog biztat, s ez az, amit nem tud a másik oldal. Valójában soha nem is tudta. A kereszténység, a keresztény ember – ha hű maradt Krisztusához – mindig megerősödve került ki az ehhez hasonló viharokból. Így lesz ez most is.

Ha hűek maradunk.

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther és mise, méghozzá latinul?
Élő víz
Ókonzervatív
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az evangélium bátor hirdetője
„Jézus a példaképem”
Reformációünnep Pápán
Muzeális parókia
Hatvanéves a győr-nádorvárosi templom
Déli harangszó Surdról
Keresztutak
Reformációi emlékünnepély a Kálvin téri református templomban
Öröm és szomorúság
Nyilatkozat az egyházi iskolák finanszírozásáról
Aki négy reformátornak is hűséges felesége volt
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Születésnapi köszöntő Kiskőrösön
Hiteles tanárok és másként gondolkodók a gimnáziumban
Megemlékezés egy evangélikus íróról
e-világ
Drótpostakultúra dióhéjban
Keresztény szemmel
Népszavazás
A reformáció drágakövei
Hit a zűrzavarban
Segítségnyújtás az utolsó szakaszban
Gyakorló szeretet
A hét témája
’56 fotói az evangélikus múzeumban
Kiáltás
Sorkatonaság
A közelmúlt krónikája
Evangélikus óvodapedagógusok konferenciája
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Már útközben célba érve
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tehetünk a gúnyolódók ellen?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 45 Ókonzervatív

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster