EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Gyakorló szeretet

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Gyakorló szeretet

A selyemruha suhogására és valami finom parfümillatra ma is emlékszem. Egészen kicsi lehettem még, amikor anyám a puha sötétségben kiságyam fölé hajolt, hogy megpusziljon, mielőtt társaságba indultak valahová.

Ez nem számított ritkaságnak. A hatvanas években a dél-budai, családi házas környéken nem laktak jómódú emberek. A legtöbb helyen két-három gyerek nevelkedett, és az édesanyák többsége már akkor is nyolc órát dolgozott naponta. Akkoriban is kellett mosni (automata mosógép nélkül), fűteni, mert a cirkogejzírt még nem találták föl, és az egészséges kamaszok akkoriban is jó étvággyal faltak föl mindent – így hát sütni-főzni is muszáj volt.

Az emberek mégis szakítottak időt arra, hogy társasági életet éljenek. Manapság jószerivel a kifejezés is ismeretlen, nemhogy a tartalma. Mert ez nem egyszerűen azt jelentette, hogy bulikat rendeztek. Azt is, persze. Az emberek rendszeresen meghívták egymást, a gyerekkori barátokat, az egykori konfirmandustársakat, a régi osztálytársakat, a szomszédokat, a kollégákat. Az összejövetelek mai mércével mérve meglehetősen szegényesek voltak: tea, aprósütemény volt az asztalon, pezsgőt csak szilveszterkor bontottak. Volt viszont beszélgetés, jó zene – és mindig volt tánc.

Az összetartozásnak voltak apró gesztusai: áldást kívánó lapok az ünnepekre, érdeklődő telefonok: „Hogy vagytok mostanában?”, és együtt érző szavak, ha bánat ért valakit. Mindez formaságnak tűnhet, de nem az. Odafigyeltek egymásra az emberek.

A társasági élet fő szezonja a téli hónapokra esett, és mi, gyerekek is kivettük belőle a részünket. Apám született ceremóniamester volt, így nálunk a zsúrokon mindig nagyszabású vetélkedő, tombola és mindenféle játék szórakoztatta a meghívott gyerekeket. Ennek még jobban örültünk, mint a tejszínhabos kakaónak – persze az sem hiányzott. A két bátyám is rendezett házibulikat, ám ezeket én csak távolról sóvárogva csodálhattam a köztünk lévő nagy korkülönbség miatt. – A buli mindig azzal kezdődött, hogy a fiúk-lányok hosszú sorban bemutatkoztak, kezet fogtak a szüleinkkel. Hogy ők az összejövetel idején hová mentek, arra nem emlékszem, de otthon nem voltak, az biztos.

Tavasszal és ősszel sokat túráztunk – ma is megvan az első turistaigazolványom, amelyben, mivel még nem tudtam írni, a fénykép alá fordított S betűt kanyarítottam. Nyáron pedig a Dunára, evezősversenyekre jártunk, merthogy apámnak, nagyapámnak az evezés volt az élete. A csepeli telepen, egy ócska kis kabinban vagy a stégen – de ott is barátok közt – egy másik társaságban töltöttünk el szép napokat.

A hetvenes évektől látványosan megfogyatkoztak ezek az alkalmak. A televízió és a növekvő jólét alattomosan, észrevétlenül ellopta tőlünk emberi kapcsolatainkat. A családok szombat esténként házibuli helyett a Colombót nézték a tévében – ez olcsóbb és kényelmesebb –, hétvégenként pedig ki-ki elment kapálni a maga kis telkére. Ami persze nagyon jó az egész heti rohanás, zaj és idegbaj után, de nem pótolja az együttlét örömét.

Istennek hála, voltak és vannak ma is olyanok, akik ragaszkodnak egymáshoz. Tudok olyan férfitársaságról, amelynek tagjai közel harminc éve járnak csütörtökönként ugyanabba az étterembe, hogy beszélgessenek egy kicsit. Egykori sporttársak, atléták, akik azóta már nagypapák lettek. Vagy hallottam egy másik társaságról, amely minden év utolsó napján túrázik egyet a budai hegyekben, majd a kirándulók boldog újesztendőt kívánnak egymásnak, fehér asztalnál, néhány pohár bor mellett. És nem győzöm csodálni egyik kedves kolléganőmet, aki – ki tudja, hány éve – minden december 24. délelőttjén, miután a házimunkával végzett már, barátnőivel készül az ünnepre, nyugodt, kellemes csevegéssel.

Tíz-egynéhány éve vásároltunk egy kis faházat a Komárom megyei Dunaalmáson. Akkor még nem gondoltam, hogy az árnyas fák, a nagy kert mellé még valamit kapunk. Életre szóló barátokat. Úgy alakult, hogy négy-öt család hasonló korú gyerekekkel és a nagyszülőkkel rendszeresen a közelben nyaralt, és az együtt töltött évek során megszerette egymást. Megünnepeltük a gyerekek és egymás születésnapját, sütögettünk, beszélgettünk, kirándultunk, hagyományokat teremtettünk. Hála a társaság legidősebb férfiújának, a gyerekeinkkel együtt megtanultunk teniszezni is. Kalandvágyó és fáradhatatlan szomszédaink évente megrendezik a stílusosan „Apple Open”-nek keresztelt házibajnokságot, amelyet minden alkalommal felhőtlen örömünnepként élünk meg. Akkor is, amikor szakad az eső…

És annak is négy éve már, hogy színházat játszunk. Megalakult az Öreg Malom Színtársulat, producerrel, rendezővel, főszereplőkkel és statisztákkal, súgóval és díszlettervezővel. Nagyszerű munka vette kezdetét, lázas kutatás alkalmas színdarabok után – amelyeket aztán kicsit „dunaalmásira” írtunk át –, szereposztás és persze próbák sokasága. Az első bemutató 2001 augusztusában a Jutalomjáték volt. A darabot a dunaalmási művelődési ház kicsiny színpadán is előadta a társulat, olyan nagy sikerrel, hogy a Dunaalmás Barátainak Köre nevű civil szervezet közel nyolcvanezer forint adományt könyvelhetett el. A pénzből a templomhoz vezető lépcsőt javították ki. 2002-ben a Pezsgős vacsora került színre dunaalmási és komáromi előadásokkal; idén a Hello, Dolly volt színen. Az almási Zengzet Zeneiskola növendékeivel adtuk elő a zenés-táncos darabot.

Sokan panaszkodnak mostanában, hogy magányosak, nincs kihez szólniuk. Emberi kapcsolataink kialakítása és főleg megtartása: munka. Nincs magától, tenni kell érte, folyamatosan. Ha elhanyagoljuk, meglazítjuk a szálakat, lassacskán elsorvadnak, s végül elszakadnak. Miközben tehát összevissza lótunk-futunk sikerért, pénzért, pozícióért, ne felejtsünk el az embereinkért is dolgozni egy kicsit. – Egyszer egy híres rabbihoz így fordultak a tanítványai: „Mester, taníts meg minket Isten szeretetére!”, mire ő így válaszolt: „Szeressétek az embereket!”

Ez, vagyis a gyakorló szeretet teszi teljessé az életünket.

Jásdi Beáta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther és mise, méghozzá latinul?
Élő víz
Ókonzervatív
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az evangélium bátor hirdetője
„Jézus a példaképem”
Reformációünnep Pápán
Muzeális parókia
Hatvanéves a győr-nádorvárosi templom
Déli harangszó Surdról
Keresztutak
Reformációi emlékünnepély a Kálvin téri református templomban
Öröm és szomorúság
Nyilatkozat az egyházi iskolák finanszírozásáról
Aki négy reformátornak is hűséges felesége volt
Evangélikusok
Trajtler Gábor kitüntetése
Születésnapi köszöntő Kiskőrösön
Hiteles tanárok és másként gondolkodók a gimnáziumban
Megemlékezés egy evangélikus íróról
e-világ
Drótpostakultúra dióhéjban
Keresztény szemmel
Népszavazás
A reformáció drágakövei
Hit a zűrzavarban
Segítségnyújtás az utolsó szakaszban
Gyakorló szeretet
A hét témája
’56 fotói az evangélikus múzeumban
Kiáltás
Sorkatonaság
A közelmúlt krónikája
Evangélikus óvodapedagógusok konferenciája
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Már útközben célba érve
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tehetünk a gúnyolódók ellen?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 45 Gyakorló szeretet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster