EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 50 - A természet ára

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A természet ára

Manapság egyre inkább hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy mindennek ára van, és hogy mindennek pénzben fejezzük ki az értékét. Így sokakban felmerült a kérdés: lehet-e, illetve érdemes-e magának a természetnek az értékét pénzben mérni? Érthető az a nézet, amely szerint lealacsonyítjuk a természetet, ha a pénzbeli értékét próbáljuk meghatározni. Az emberiség nem tudna élni az élővilág nélkül, elpusztulna, tehát a természet olyan valami, amely alapvetően szükséges az emberek életben maradásához. Ezért értéke nem fejezhető ki az ember által alkotott mesterséges csereeszközzel.

Ezzel szemben viszont a természet számos olyan „szolgáltatást” és „terméket” nyújt az embernek, amely alapot jelenthet az értékeléshez. Mivel a hétköznapokban napról napra számtalan döntést hozunk, az értékelés alapvetően hozzátartozik az életünkhöz. Annak, hogy a természet értékét pénzösszegben fejezzük ki, több gyakorlati haszna is lehet. Eligazítást nyújthat mindannyiunk számára, akik a természetet valamilyen mértékben használjuk. Segítség lehet egyfajta számvetés készítéséhez, annak megállapításához, hogy egy adott természeti vagy környezeti terhelés milyen anyagi és nem anyagi előnyöket jelent, és milyen veszteséget okozhat a természetnek. Ezt egy gyakorlati példa, mondjuk egy útépítés is szemléltetheti.

Az építkezés előtt hatástanulmányt készítenek, melyben mérlegelik a természettől elvett területek értékét, az autók, illetve egyéb szennyezők által okozott károkat stb.; de felbecsülik a közeli települések csökkent átmenő forgalmából eredő előnyöket is. Sőt az emberi élet értéke is mérlegre kerül, hiszen egy drágább beruházás biztonságosabb utat eredményezhet. Úgy látszik, nincs tökéletes döntés; az előnyökhöz többnyire hátrányok is tartoznak, melyeket igen nehéz objektíven rangsorolni vagy egységes mértékegységgel ellátni.

Egy adott szennyezés felszámolására fordított összeg például viszonylag pontosan meghatározható. A természetet ért veszteség anyagi mértéke viszont csak hozzávetőleges becslés, hiszen a természet egyes elemei nincsenek piaci forgalomban, így áruk sem állapítható meg pontosan. Nehezen fejezhető ki az az összeg is, amelyet például a társadalombiztosításnak kell kifizetnie a szennyezett környezet miatt megbetegedett emberek gyógyítására, de pénzben még nehezebben mérhetők azok a hónapok, évek, melyekkel életünk megrövidül. Ezzel szemben életminőségünk fenntartása, javítása sok tekintetben kétségtelenül csak a természet rovására képzelhető el. Ez magyarázhatja azt, hogy miért esik nehezünkre az összetett környezeti problémák megoldása: a rövid távú – egyéni és viszonylagos – jólétünket nehezen áldozzuk fel a hosszú távú fenntartható fejlődés érdekében.

A Robert Costanza és munkatársai által a Nature folyóiratban 1997-ben publikált cikk (Costanza, R. et al.: The Value of the World�s Ecosystem Services and Natural Capital. Nature 387. 253–260) szerint a Földön található ökoszisztémák 33 268 000 milliárd dollárnak megfelelő értékű javakat szolgáltatnak az emberiségnek évente, melyek nagy része természetesen nem forgalmazható a kereskedelemben. Például az erőforrások – mint a szén, a fa – forgalmazhatóak, de a víz körforgása, a talaj fejlődése nem, mégis számos anyagi és nem anyagi hasznunk származik belőlük. A számítás részletezve van, tehát a kíváncsi olvasó megtalálja az egyes ökoszisztémákhoz, valamint azok egyes szolgáltatásaihoz, illetve termékeihez tartozó pontos összegeket is. Az összeg tulajdonképpen önmagában nem sokat mond, de nem is a szám a fontos, hanem a szemlélet. Egy erdő annyit ér, amennyit a földterület és a rajta található faanyag. Ezenfelül azonban számos más értéke is van, amelyet – még ha nem akarunk vagy nem lehet is pénzben kifejezni – szem előtt kell tartanunk. Ilyenek például: az erdő által a többi élőlény számára nyújtott élőhely (mikroklíma, vízgazdálkodás, talaj), az oxigéntermelés, a természeti szépség.

A szennyezés utólagos felszámolása sokkal drágább, mint a megelőzése, és gyakran nem is lehet visszaállítani az eredeti állapotot, hiszen fajok tűnhetnek el örökre. A környezet szennyezésével kapcsolatban nem feltétlenül kell hatalmas ipari vagy mezőgazdasági cégekre gondolnunk – az egyes emberek maguk is árthatnak a környezetüknek, de sokat tehetnek is érte. A szemetet ingyen dobhatjuk a gyűjtőedénybe, azonban ne feledjük, hogy ha az autót választjuk a kerékpár vagy a tömegközlekedési eszközök helyett, esetleg ha feleslegesen égve hagyunk egy villanykörtét, az nemcsak számunkra jelent anyagi terhet, hanem a környezetet is terheljük, ez utóbbiért pedig egyre nagyobb árat kell fizetnünk.

Ragályi Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther és a gyülekezeti éneklés
Élő víz
Domino-day
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az egyház és a haza szolgálatában
Keresztutak
Szeretet.éhség a Deák téren
Presbiteriktatás Bécsben
Protestáns egyházi vezetők a népszavazásról
Széntárolótól a templomig
EPMSZE-közgyűlés
Libanoni anziksz
Evangélikusok
Bárka-karácsony a Mevisznél
Az Öregtemplom orgonistája
Egy norvég építőmester Magyarországon
e-világ
A természet ára
Keresztény szemmel
Csapda
Egy élet a buszmegállóban?
Levél haza
Őrzője vagyok testvéremnek
Miért adnak hálát az amerikai ünnepen?
A lányom meg a kabátja
A karácsony elmarad!
Három pár kiscsizma
A hét témája
A hitelesség a legjobb reklám
Protestáns újságíróként a nagyvilágban
Keresztény értékek
A közelmúlt krónikája
Szenteld meg az ünnepnapot - szenteld meg a hétköznapot
Kapaszkodó
Kultúrkörök
Százéves a Magyar Nyelvtudományi Társaság
Déli harangszó Nagytarcsáról
Nyitottak vagyunk - résnyire
A vasárnap igéje
A szabadító Isten
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Egy "templomkerülő" iskolás védelmében
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 50 A természet ára

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster