EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 06 - Interneten közvetített evangélium

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Interneten közvetített evangélium

Ahogyan pár évtizeddel ezelőtt a rádió, majd a televízió változtatta meg alapjaiban az emberek ismeretszerzési szokásait, úgy manapság ugyanezt éljük át az internettel kapcsolatban. A mi szempontunkból ez például azt jelenti, hogy azok, akik valamilyen okból nem tudnak részt venni egy istentiszteleten, vasárnaponként jó eséllyel kapcsolhatják be a rádiót vagy a televíziót valamely keresztény felekezet istentiszteletének közvetítése reményében. Talán nincs messze az a nap, amikor virtuálisan minden hívő együtt lehet a saját gyülekezetével, egy istentisztelet ugyanis a világhálón keresztül is továbbítható.

Ha nem magyar nyelven szeretnénk az Úr igéjét hallani, akkor erre már ma is szinte korlátlan lehetőségünk van. Ám nemcsak a külföldön, hanem már Magyarországon is számos olyan adó létezik, amely az interneten át is „sugározza” adásait, s ezek között keresztény tartalmat közvetítőket is találhatunk. Példának okáért a Hír Tv műsorát is élőben élvezhetjük – igaz, nem a legjobb minőségben – a csatorna honlapján (www.hirtv.hu).

Az élő műsorral egy időben „foghatjuk” a Magyar Katolikus Rádió adását is a http://katolikusradio.agria.hu című honlapon, és szintén „terjeszti” adásai egy részét az interneten a Magyar Evangéliumi Rádió. Talán nem mindenki tudja, hogy a Magyar Evangéliumi Rádió Alapítvány (MERA) a felekezetközi evangéliumi „világrádió”, a Trans World Radio (TWR) partnerszervezete. A TWR pedig csakugyan a világ egyik legnagyobb rádióadója, több mint száznyolcvan nyelven sugározza Isten igéjét. A Trans World Radiót dr. Paul E. Freed alapította 1952. február 11-én Spanyolországban. A nonprofit szervezet célja az volt (és az ma is), hogy a Jézus Krisztusról szóló örömhírrel a tömegkommunikációs eszközök segítségével érje el emberiséget. E munkának a részese magyar nyelvterületen a MERA.

Korábban rögzített, keresztény tartalmú „konzervanyagokat” a Magyar Televízió honlapján is találunk (www.mtv.hu), a Kossuth rádió pedig – élő, egyenes adásban – a http://real1.radio.hu/kossuth.¬

htm címen „jön be”. Erről a lapról kiindulva más csatornák adásába is belehallgathatunk. A Magyar Rádió kezdőlapja egyébként a www.radio.hu; itt a műsorok mellett híreket is találunk, és az egyes műsorok szöveges összefoglalását is elolvashatjuk.

Német nyelvű egyházi anyagok internetes terjesztésével foglalkozik a life-tv. Ez tulajdonképpen a berlini székhelyű Keresztény Internetes Munkaközösség honlapja. Célja olyan események közzététele, amelyeken időszerű témákról keresztény szemszögből beszélnek fontos előadók, míg mások Isten által megszentelt életükről vallanak. Ezeket nézhetjük meg ezen az oldalon, melynek elérhetősége: http://www.life-tv.net.

Internetes „csatornákból” gazdag a kínálatuk a németországi evangélikus egyházaknak is. A württembergi tartományi egyház honlapján például bibliamozi és videofórum is található; elérhetősége: http://www.kirchenfernsehen.de.

Érdekes kezdeményezés az „imaadás” rádión és a világhálón keresztül, melyet a szintén német big PRAY szolgáltat heti három estén. Céljuk az ima erejét új közegben közvetíteni; honlapjukra a http://www.bigpray.de címen lelünk rá.

Az egyházi adásokat nyomon követő, esetleg azok számítógépes archívumát tartalmazó világhálós lapokból széles a kínálat – érdemes megnézni őket. Az európai keresztény rádió- és televíziócsatornák elérhetőségét megtaláljuk egy portálon, a http://www.christtv.de címen. Itt angol adók is szerepelnek, amelyek a sugárzással egy időben az interneten is közvetítik adásukat, mint például a Revelation Tv.

Az Egyesült Államok kínálatában is szép számmal akad olyan világhálós hely, amelyen internetes közvetítésre lelünk. Ilyen például a The Church Channel (http://www.churchchannel.tv), a baptista-presbiteriánus adó a http://www.sermonaudio.com címen vagy a Three Angels Broadcasting Network (http://www.3abn¬

.org), amely az evangéliumi örömhír terjesztését tűzte ki célul.

Az új közegben történő igehirdetés tehát terjedőben van. Előnye, hogy maga a felvétel (bár nem a legjobb minőségben) alacsony költségigényű. Lehetséges, hogy sok fiatalt éppen ezen az úton ér el Urunk hívó szava. Az ő szokásaik alapvetően mások, mint a harmincéves vagy az annál idősebb korosztály tagjaié, tehát missziói szempontból is fontos az internetes istentisztelet közvetítésének a szerepe.

Azonban ne felejtsük el, hogy az istentiszteletet – azaz az embertársainkkal a Krisztusban való közösséget – nem helyettesítheti semmilyen média. Ha körülbelül tíz év múlva a technika fejlődése lehetővé teszi majd, hogy a világhálón is jó minőségben tudjuk fogni a videóra rögzített és a hálóra továbbított gyülekezeti alkalmakat, ezzel akkor sem „válthatjuk ki” tartósan gyülekezeti tagságunkat. Nehezen nevezhetnénk istentiszteletnek azt, amikor a lelkipásztor ott áll az oltár – vagy csak a kamera – előtt, a gyülekezet tagjai pedig otthonukból, a számítógép előtt ülve nézik és hallgatják őt…

El lehet persze játszani azzal a „történelmietlen” kérdéssel, hogy ha Jézus Krisztus ma születne erre a világra, vajon igénybe venné-e ezeket az új eszközöket, leülne-e a csevegőprogram vagy egy ilyen adó kamerája elé, de úgy vélem, hogy az erről való töprengés fölösleges. Az őt keresők előtt az Úr mindenkor (minden korban) kinyitja a hozzá vezető ajtókat. De talán abban is szabad reménykednünk, hogy – a technika kínálta újfajta lehetőségek révén – mi, informatikusok is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az „ajtónyitásban” az ő eszközei lehessünk.

Babics Csaba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A keresztség
Élő víz
Státusa: túlélő
Félelem
Az üzleti világ legnagyobb problémája napjainkban
Minden megy tovább
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Bonyhádi iskolapélda: eredményes felzárkóztatás
Bonyhádi iskolapélda
„Bálványok” Békáson
Párbeszéd a felelősségről
Keresztutak
Lengyelország múltjából
Evangélikusok
Egy életen át Isten szolgálatában
A fotóművészetben is jeleskedő tudós lelkészunoka
A pietizmus atyja – a magyarországi vallásszabadságért
e-világ
Interneten közvetített evangélium
Keresztény szemmel
Média a családért
A hét témája
Luther
Egy film, amelyet minden evangélikusnak látnia kell!
Márton testvér kilépett a templom falai közül
Luther a vásznon
evél&levél
A missziónkról
Válasz A missziónkra című levélre
Van miért hálát adnunk!
A közelmúlt krónikája
Szentírás – miniben
Elhurcoltakra emlékeztek Gávavencsellőn
Kölcsey-verseny a magyar kultúra napján
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kié az ország és a hatalom?
Régi zsoltár új hangon
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Nárciszok és napraforgók
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Túláradó kegyelem
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 06 Interneten közvetített evangélium

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster