EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 10 - Felügyelői konferencia az Északi Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Felügyelői konferencia az Északi Egyházkerületben

Közel százan – többségükben egyházközségeink felügyelői – gyülekeztek össze Domonyban, hogy hivatásukban, tisztségükből fakadó feladataikban megerősödjenek, és merítsenek egymás tapasztalataiból. A konferencián jelen volt Frenkl Róbert országos felügyelő, D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke, valamint Benczúr László, a kerület felügyelője.

A 324 éves domonyi gyülekezet lelkésze, Baranyai Tamás házigazdaként fogadta a közös gondolkodásra összegyűlt felügyelőket, lelkészeket. Az eseményen jelen volt Domony polgármestere, Pauló Pál, aki köszöntésében örömét fejezte ki afelett, hogy a község és a gyülekezetek között jó az együttműködés.

Szombat délelőttről négy felügyelő bizonyságtételét és egy biblikus teológus gondolatait vihették haza a résztvevők. Délután a kerület oktatási intézményeinek vezetőivel folytatott beszélgetést Szebik Imre. A nyitóáhítatot Győri Péter Benjámin szolnoki lelkész, a záróáhítatot Sándor Frigyes kerületi missziói lelkész tartotta. Ízelítőül a konferencián elhangzottakból álljon itt néhány gondolat, mely mindenki számára továbbgondolható lehet.

Fabiny Tamás egyetemi docens

Gyülekezeti lelkészi munkám során a legelső felügyelőm huszonhét éves volt, amikor én huszonhárom voltam. Igazi testvérem volt; szerettünk együtt dolgozni. Lelkészként sokat tanultam felügyelőimtől: alázatot, szolgálatra való készséget. Mi, protestánsok a paritás elvét alkalmazzuk: lelkész és felügyelő párban szolgál. Anélkül, hogy a helyzet teljesen analóg lenne, megemlíthetjük, hogy Mózes és Áron életében is megvolt a szerep- és munkamegosztás, de ugyanazért az ügyért, együtt dolgoztak. Luther mellett is ott volt Melanchthon, aki munkatársával gyakran együtt is imádkozott. Felügyelő és lelkész: legyünk együtt Krisztus követői. Mert így egy járomban, egy szekér előtt, egy készséggel követhetjük Urunkat.

Garádi Péter budaörsi felügyelő

A felügyelői tisztség elsősorban lelkiség. Fontos a belső szoba, amely nélkül nincs igazi felügyelői szolgálat. A belső szobában kezdődik minden. Ezek a csendes percek az Isten előtti megállás percei. A gyülekezeti felügyelőknek a következő tizenkét tanácsot tudom jó szívvel ajánlani: legyél a lelkészed imatársa, a lelkészed lelki testvére, a gyülekezet egyik imaháttere, örömmondó békekövet, a hűség embere, a csend embere, a szólás embere, a gyülekezeti élet egyik szervezője, a gyülekezeti munka egyik koordinátora, az egyik gyülekezeti munkatárs, életpélda a hit, a házasság, a család tekintetében és Jézus Krisztus engedelmes gyermeke.

Abaffy Zoltán, a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye felügyelője

A felügyelőknek munkálkodniuk kell azon, hogy a gyülekezeteken keresztül jó rend legyen egyházunkban, mert sok helyen nem ismerik, nem gyakorolják a zsinati törvényeket. Pedig Isten országában rend van. A felügyelők is segíthetnek az egyházi adakozás rendjének megreformálásában. Ez a terület mostanában nagyon erőtlen, a külföldi és állami juttatások pedig nem fedezik a gyülekezeti munka költségeit. Követendő példának tartom a néhány gyülekezetünkben már működő kölcsönös segítségnyújtást, azt, hogy a nagyobb, tehetősebb gyülekezet anyagilag is felkarolja a kisebbet.

Pintér Zsuzsanna, a Dél-Pest Megyei Egyházmegye felügyelője

Ez év januárjától vagyok egyházmegyei felügyelő, ezért csak terveimről tudnék beszélni. Egyházmegyénkben jól működik az elnökség; máshol is jó lenne ezt tapasztalni. Új felügyelőként, identitásomat keresve azt látom, hogy döntési helyzetben az esperes véleménye sokszor többet nyom a latban, mint a felügyelőé. Tisztségénél és vállalásánál fogva is felelős vezető a felügyelő, aki világi szemmel tudná segíteni az egyházmegye munkáját. Úgy veszem észre, hogy az egyház önmaga gátolja – mialatt szüntelenül szorgalmazza –, hogy a laikusok szóhoz jussanak, hogy beleszólásuk legyen a döntésekbe. Országos szinten is hasznos lenne, ha több felügyelő, tehát laikus venne részt a döntéshozatalban, és nem csak a tájékoztatás jutna nekünk.

Benczúr László, az Északi Egyházkerület felügyelője

Szolgálatnak tekintem a felügyelői munkát, amelynek során áldozatot is kell hoznunk. Úgy gondolom, hogy civil életünknek és felügyelői szolgálatunknak egymásba kell kapcsolódnia. Soha nem éreztem úgy, hogy szolgálatom hatalmat jelentene. Isten nem ruházott fel hatalmi eszközökkel. Komolyan kell vennünk azt a közösséget, amelynek szolgálunk. Növelni kellene az egyházi életnek a világra gyakorolt hatását.

Regionális hozzárendelés: Északi Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Ünnepnapok
Élő víz
Árvácska
Az imádság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ismét napirenden az egyházi ingatlanok rendezésének ügye
Felügyelői konferencia az Északi Egyházkerületben
EKME-közgyűlés
Sajtóreggeli
A hídépítő egyház
Keresztutak
Aki a helyes útra talált
Evangélikusok
Életmű papírdobozokban
e-világ
Eseménynaptár az Evangélikus portálon
Komp(uter)utópia: ég és föld között
Keresztény szemmel
Istenböjt – istenéhség
Felügyelői szolgálat – tanítványi sors
Megoldandó feladatok és hatalmas lehetőségek
Kagyló a kezemben
Személyes vallomás
Sztálin, a „díszpolgár”
A hét témája
Egyházkerületi nap Győrött
Kapi Béla püspök emlékiratai
Kapi Béla életének főbb állomásai
evél&levél
Ki volt valójában Schulhof Izsák?
Tisztelt Végh András!
A közelmúlt krónikája
Ifjúsági vezetők találkozója
A múlttá vált jelen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sorstalanság
A bukás
Nem mi írtuk...
„Evangélikus pöspöki vizit”
A vasárnap igéje
Öröm a böjtben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hiábavaló szolgálat?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 10 Felügyelői konferencia az Északi Egyházkerületben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster