EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 10 - Megoldandó feladatok és hatalmas lehetőségek

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Megoldandó feladatok és hatalmas lehetőségek

Emlékszem egy rajzfilmre, amelyben egy baseballmérkőzésen Charlie Brown volt a dobó. A pontokat, amelyek egyikét futás előtt meg kellett érintenie, már elfoglalták. A játék szoros volt. Nem volt lehetőség ütésre. Ekkor Charlie Brown ezt mondta Linusnak: „Ez biztos kudarc.” Linus így válaszolt: „Nem igaz, Charlie Brown, körbe vagyunk véve hatalmas lehetőségekkel.”

Az élet problémamegoldó alkalmak végtelen sorozata. A nehézségek, amelyekbe ütközöl, egyaránt építhetnek vagy visszavethetnek téged – attól függően, hogyan reagálsz rájuk. Sajnálatos módon a legtöbb ember nem veszi észre azt, hogy a problémákat Isten hogyan akarja jóra használni az életében. Bután reagálnak, és rossz néven veszik a nehézségeket ahelyett, hogy megállnának, és elgondolkodnának azon, milyen előnyük származhat a konkrét helyzetből.

Öt „út”, ahogyan Isten használni akarja a problémákat az életedben:

  1. Isten vezet a problémákon keresztül. Néha Istennek tüzet kell gyújtania alattad, hogy megmozdítson. A nehézségek gyakran új irányt mutatnak, és változtatásra ösztönöznek. Van esetleg valami, amire Isten próbálja felhívni a figyelmedet? „Zúzódások, sebek tisztítanak meg a gonoszságtól, és a test belsejében is érzett csapások.” (Péld 20,30)
  2. Isten megfigyel a problémákon keresztül. Az emberek olyanok, mint a teafilterek. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi van bennük, csak dobd őket a forró vízbe! Tette már próbára Isten a hitedet nehézségek által? Mit tudtál meg magadról a problémákon keresztül? „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez.” (Jak 1,2–3)
  3. Isten helyreigazít a problémákon keresztül. Néhány leckét csak fájdalmak és bukások árán tanulunk meg. Ez olyan, mint mikor gyermekként figyelmeztettek a szüleid, hogy ne nyúlj a forró tűzhelyhez, de valószínűleg ezt csak úgy tanultad meg, hogy megégetted magad. Néha csak úgy ismerjük fel a dolgok értékét – például az egészség, a pénz, egy kapcsolat jelentőségét –, ha elveszítjük őket. „Jó nekem, hogy nyomorúság ért, hogy megtanuljam rendelkezéseidet. Jobb nekem a te törvényed, mint ezernyi arany és ezüst.” (Zsolt 119,71–72)
  4. Isten megvéd a problémákon keresztül. A nehézség lehet áldás is, ha megvéd valami sokkal ártalmasabb dologtól. Az elmúlt évben egy barátomat azért bocsátották el, mert nem tett meg valamilyen etikátlan dolgot, amelyet a főnöke kért tőle. A munkanélküliség nehézséget jelentett a számára, de megóvta attól, hogy elítéljék, és börtönbe kerüljön, mikor egy évvel később lelepleződtek a cégvezetés visszaélései. „Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt…” (1Móz 50,20)
  5. Isten tökéletesít a problémákon keresztül. A nehézségek, ha helyesen reagálunk rájuk, fejlesztik a személyiségünket. Istent sokkal jobban érdekli a személyiséged, mint a kényelmed: csak az Istennel való kapcsolatod és a személyiséged azok a dolgok, amelyeket magaddal fogsz vinni az örökkévalóságba. „De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet…” (Róm 5,3–4)

Isten dolgozik az életedben, még ha nem is veszed észre, vagy nem érted azt. Hidd el, számodra is sokkal könnyebb és hasznosabb, ha együttműködsz vele! A kérdés a következő: nehézségek sora vagy pedig lehetőségek várnak rád?

Whit Criswell (Forrás: Monday Manna)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Ünnepnapok
Élő víz
Árvácska
Az imádság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ismét napirenden az egyházi ingatlanok rendezésének ügye
Felügyelői konferencia az Északi Egyházkerületben
EKME-közgyűlés
Sajtóreggeli
A hídépítő egyház
Keresztutak
Aki a helyes útra talált
Evangélikusok
Életmű papírdobozokban
e-világ
Eseménynaptár az Evangélikus portálon
Komp(uter)utópia: ég és föld között
Keresztény szemmel
Istenböjt – istenéhség
Felügyelői szolgálat – tanítványi sors
Megoldandó feladatok és hatalmas lehetőségek
Kagyló a kezemben
Személyes vallomás
Sztálin, a „díszpolgár”
A hét témája
Egyházkerületi nap Győrött
Kapi Béla püspök emlékiratai
Kapi Béla életének főbb állomásai
evél&levél
Ki volt valójában Schulhof Izsák?
Tisztelt Végh András!
A közelmúlt krónikája
Ifjúsági vezetők találkozója
A múlttá vált jelen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sorstalanság
A bukás
Nem mi írtuk...
„Evangélikus pöspöki vizit”
A vasárnap igéje
Öröm a böjtben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hiábavaló szolgálat?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 10 Megoldandó feladatok és hatalmas lehetőségek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster